Forma 1 - Látja a fejlődést a Ferrari csapatfőnöke, bizakodó 2021 előtt
Látja a fejlődést a Ferrari csapatfőnöke, bizakodó 2021 előtt
Fotó: Europress/AFP

Látja a fejlődést a Ferrari csapatfőnöke, bizakodó 2021 előtt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/24 10:09
Mattia Binotto bizakodó a Ferrari fejlesztései miatt, amelyek segítségével előrébb lépett a csapata az elmúlt hetek versenyein. Bő egy héttel ezelőtt, a Török Nagydíjon az olaszok mindkét versenyzője az élmezőnyben harcolt a pontokért, Sebastian Vettel harmadikként zárta a versenyt. A csapatfőnök szerint ezt a lendületet kell átmenteni 2021-re is.

Nagyon nehezen indult az idény a Ferrarinak, ugyanis a 2020-as autóról már a tesztek alatt kiderült, hogy nem lesz nyerő konstrukció. A tavalyi alacsony leszorítóerős koncepciót követően a csapat a kanyarokban mutatott sebesség növelésére helyezte a hangsúlyt, ami hellyel-közzel sikerült is, csakhogy az új gépnek túl nagy lett a légellenállása. Ráadásul az előző idény végén kirobbant motorbotrányt követően kénytelen volt átalakítani erőforrásait az olasz csapat, ami jelentős lőerő-csökkenést eredményezett.

Bár az idény elején még voltak olyan pletykák, miszerint a Ferrari már a 2020-as szezon első felében agresszíven fogja fejleszteni autóját, valójában csak apránként kerültek fel az új elemek. Ezektől még az istálló sem várt csodát, bevallottan az volt a cél, hogy - szem előtt tartva a következő idényt - jobban megértsék a konstrukció viselkedését. Az év második felében akadtak biztatóbb eredményei a csapatnak, amivel 24 pontra csökkentette hátrányát a konstruktőrök között a harmadik helyen álló Racing Pointhoz képest.

Mattia Binotto szerint 2021-ben tovább fejlődhet a Ferrari.Fotó: Europress/AFP

"Ez nyilvánvalóan nagyon fontos a Ferrarinak" - nyilatkozta a törökországi versenyt távolról figyelő Binotto. "Tudjuk, hogy sikerült fejleszteni az autónkon, ha megnézzük az előző versenyeinket, láthatjuk, hogy a pozíciónkon is sikerült javítanunk. Az autó kiszámíthatóbb és egy kicsit gyorsabb lett. Ezek az eredmények mindenképpen jók, például a következő év szempontjából. Várjuk a következő versenyeket is. A konstruktőrök szempontjából nem ért véget a bajnokság, ami biztató."

"Az embereink keményen dolgoznak otthon, próbálják megérteni az autó gyengeségeit, és keresik a megoldásokat. Mivel már készülünk a következő idényre, ezek az eredmények önmagában bátorítóak."

Az aerocsomag fejlesztése azért is fontos, mert a gyárban már gőzerővel dolgoznak a 2021-es erőforráson, amely egyelőre a tesztpadon fut. Sokat vár az új fejlesztésektől a Ferrari, házon belül "szupergyors" néven emlegetik a következő évi motort, ami nagyságrendileg 30 lóerős teljesítménytöbbletet jelenthet. Forradalmi változásokra persze nem érdemes számítani: csökkentették a turbó méretét, ami segíthet az MGU-H hatékonyságát, illetve a motorhűtést is újratervezték.

Természetesen a törökországi eredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a csúszós aszfalt és az eső is kiegyenlítette az erőviszonyokat. "Szerintem az az igazság, hogy több lehetőség van különbséget tenni ilyen körülmények között, mert nagyon csúszós volt a pálya és a határon kellett táncoltatni az autót. Még mindig azon múlik, hogy sikerül-e betalálni a megfelelő tartományba a gumikkal és hogyan működik az autó. De mondjuk úgy, hogy több esélyed van arra, hogy megmutasd magad" - mondta Sebastian Vettel.

via Autosport

Hozzászólások