Forma 1 - Az ausztrál versenyző kaotikus szezonkezdetre számít a berozsdásodott pilóták miatt
Az ausztrál versenyző kaotikus szezonkezdetre számít a berozsdásodott pilóták miatt
Fotó: Europress/AFP

Az ausztrál versenyző kaotikus szezonkezdetre számít a berozsdásodott pilóták miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/09 12:21
Daniel Ricciardo, a Renault kiváló versenyzője arra számít, hogy a szokatlanul hosszú kihagyás után időbe telik majd, mire mindenki felveszi a ritmust, emiatt az év első versenyeit meghatározhatják az egyéni hibák. Az ausztrál versenyző arról is nyilatkozott, milyen dilemmával szembesülnek a pilóták a Forma-1-ben, amikor a jövőjükről kell döntést hozniuk.

"Valamilyen formában káosz lesz, remélhetőleg sikerül majd kontrollálni" - mondta a 30 éves ausztrál pilóta a BBC Radio 5 műsorában. "Persze nem arról van szó, hogy mindenütt autók lesznek. Viszont a pilóták berozsdásodtak, és az érzelmek, az izgatottság és a lelkesedés keverékére is számítani kell." Az F1 vezetői július 3-ra tervezik a nagy visszatérést, méghozzá az Osztrák Nagydíjjal. "Mindenki készen áll. Egyesek rögtön az elején felpörögnek az adrenalin miatt, mások kevésbé. Arra számítok, hogy lesznek bátor és rosszul kiszámított manőverek is."

Ricciardo a saját tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy a rutinosabb versenyzők kedvezőbb helyzetben lesznek az idény első felében. "Az első egy-két Forma-1-es szezonom során még nem tudtam teljes mértékben alkalmazkodni a sportághoz. Erre jó példa a téli teszt. Az első néhány téli tesztem során az első nap mindig egy kisebb sokk volt a szervezetem számára, de aztán a karrierem későbbi fázisában ez a sokk egyre és egyre kisebb lett. Az újoncok, az első és második évüket töltők ezt jobban meg fogják érezni." 

renault-ricciardo-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az ausztrál versenyző hazájában, egy Perth melletti farmon töltötte a kényszerszünetet, az erőnléti edzője és az egyik közeli barátja társaságában. "Egészen szerencsés vagyok" - jegyezte meg Ricciardo. "Ausztrália viszonylag jól átvészelte ezt az egészet, és jó dolgom volt itthon, a farmon. Rengeteg terület van, ami azért bizonyos fokú szabadságot jelentett nekem, ellentétben azokkal, akik egy kis lakásban voltak bezárva. Meglehetősen aktív ember vagyok, máshol biztosan szenvedtem volna."

"Jó volt, hogy itthon tölthettem egy kis időt. Erre azóta nem volt alkalmam, hogy 2007-ben elköltöztem Ausztráliából, szóval ez tényleg ritkaság. Itt, a farmon van elég terület, és valódi edzésmunkát végezhettem, erre máskor nincs lehetőség. Az év elején előfordul, de miután visszatértünk Európába, és megkezdődik az utazgatás, nehéz kialakítani a rutint. Most felépíthettünk egy nyolchetes tervet, és látjuk a fejlődést. Hab a tortán, hogy nem ugráltunk az időzónák között, nem voltunk bezárva háromnaponta egy repülőgépbe, aminek szintén vannak előnyei."

A szezon végeztével lejár Ricciardo renault-s szerződése, ezért fontos döntés előtt áll az ausztrál versenyző. Tavaly a francia istálló teljesítménye csalódás volt - különösen a Red Bullnál eltöltött éveihez képest -, ezért sok múlhat azon, 2020-ban mennyire lesz versenyképes a gyári csapat autója. Ricciardo a képességei alapján nyugodtan pályázhatna a három jelenlegi topcsapat valamelyik ülésére, elsősorban persze a Mercedesnél vagy a Ferrarinál, hiszen az nem túl valószínű, hogy vissza szeretne térni a Red Bullhoz, ahol egyértelműen Max Verstappen a vezér.

Ricciardo az év végén akár távozhat is a Renault-tól | Eurosport

Az év végén lejár a szerződése, ezért könnyen előfordulhat, hogy távozik a Renault Forma-1-es csapatától az ausztrál Daniel Ricciardo. A francia autógyár tanácsadója, a négyszeres világbajnok Alain Prost hétfőn azt nyilatkozta a grandprix.com oldalnak, a 30 éves versenyző tulajdonképpen szabadon igazolhatóvá válik az idei esztendő végén, és egyelőre leginkább rajta múlik, hogy marad-e a Renault-nál.

"Az alapvető célom nem csak az F1-be való bekerülés volt, a teljes utat szerettem volna végigjárni. Vagyis, hogy világbajnokként távozzak. Izgatott voltam a lehetőség miatt? Teljes mértékben. Szeretem? Igen? Élvezem még? Teljes mértékben. De csalódott lennék-e, ha most kellene befejeznem? A nagyobbik részem igen, mert még mindig hiszek abban, hogy elég jó vagyok, és van még mit letennem az asztalra. Ez a végső cél. Attól a naptól kezdve, hogy már nem hiszek benne, be fogom fejezni, most azonban még egyértelműen hiszek magamban."

Ricciardo döntését nehezíti, hogy mindenki a sötétben tapogatózik a 2022-es szabályváltozások előtt, amelynek az lesz a fő a célja, hogy csökkentse az istállók közötti különbségeket. "Kicsit frusztráló, hogy ehhez a sporthoz az is kell, hogy jókor legyünk jó helyen. De ezt vállaltam, ez is része az izgalmaknak. Az a kihívás, hogy az adott pillanatban kell a legjobb helyre kerülni. De vajon a szabályok változását követően is az lesz a legjobb? Arra kell majd építenünk, amit már eddig elértünk?"

"Ez sokszor olyan, mint a sakk. Azt kívánom, bárcsak minden fekete és fehér lenne, és mindenkinek ugyanaz állna a rendelkezésére, mi pedig lemeccselhetnénk, ki a legjobb. Jelenleg azonban nem így működik. Én viszont azt érzem, a legjobbak mindig megtalálják a módját, hogyan kerüljenek a csúcsra."

via BBC

Hozzászólások