Forma 1 - Bombát robbantott a Honda, 2021-ben kiszállnak az F1-ből
Bombát robbantott a Honda, 2021-ben kiszállnak az F1-ből
Fotó: Europress/AFP

Bombát robbantott a Honda, 2021-ben kiszállnak az F1-ből

LantiLanti
2020/10/02 10:56
A Honda péntek reggel egy tokiói sajtótájékoztatón bejelentette, a 2021-es szezon végén kiszáll a Forma-1-ből, azaz nem épít motort az új szabályrendszerbe, mivel erőforrásait az alternatív hajtással kapcsolatos kutatás-fejlesztésre kívánja fordítani. 

A japán márka 2015-ben tért vissza az F1-be a McLaren partnereként, ám a kiváló sztorinak induló együttműködés nem hozta meg a remélt sikereket. A csapat és a gyártó között kialakult feszültség miatt a Honda végül váltott, és 2018-ban először a Torro Rossóval kötött megállapodást, amit tavaly a Red Bull Racingre is kiterjesztett. 

Az új együttműködés ugyan több győzelmet is eredményezett, de a remélt áttörés nem következett be, a Honda motorok által hajtott autók még mindig nem szállhatnak harcba a bajnoki címért. 

A Honda már tavaly is mérlegre tette az F1-es projektet, ám akkor úgy döntött, még egy szezont ráhúz a 2020-ig tartó eredeti programra. Mostanra azonban megszületett a döntés: a japánok nem építenek új motort, inkább másfél év múlva lelépnek a bajnokságból. 

A gyártó vezetősége nem is titkolja, a döntés hátterében anyagi okok állnak; úgy érzik, az új érában is túl sokban kerülne, ha bajnokesélyesek szeretnének lenni. Ezt a pénzt inkább az alternatív hajtáshoz köthető K+F-re szeretnék fordítani.

"A Hondának jelenleg a jövő motorjaiba és technológiáiba kell fektetnie az erőforrásait. Ide tartoznak az üzemanyagcellás és akkumulátoros technológiák, amik a karbon-semleges megoldások magját képezik jelenleg" - olvasható a Honda közleményében. 

A japán gyártó döntés pontosan illeszkedik az autósport utóbbi néhány évének trendjébe. A figyelem egyre inkább az alternatív hajtás felé irányul, és napról-napra egyre nehezebb pénzt szerezni a benzines motorsportos ötletekre. A paradigmaváltás eddig leginkább a kisebb bajnokságokat (túraautó, GT) érintette, ám a Honda döntése arra utal,  az F1 sem lesz kivétel örökre. 

Hozzászólások