Forma 1 - Alakul a versenynaptár: Nagy visszatérők és új helyszínek is várhatók jövőre a Forma-1-ben 
Alakul a versenynaptár: Nagy visszatérők és új helyszínek is várhatók jövőre az Forma-1-ben
Fotó: Europress/AFP

Alakul a versenynaptár: Nagy visszatérők és új helyszínek is várhatók jövőre a Forma-1-ben 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/10/21 14:03
A koronavírus alaposan átrendezte az F1 idei szezonját, a leköszönő igazgató szerint viszont jövőre visszatérhet a normális kerékvágásba az idény. Az első helyszín újra Ausztrália lehet majd, a naptárban pedig helyet kaphat három új versenypálya is.


Bő fél évvel ezelőtt a kitörő koronavírus járvány az utolsó pillanatban gyökeresen felforgatta a Forma-1-es világbajnokság ide szezonját. Márciusban az Ausztráliába tervezett szezonnyitót gyakorlatilag percekkel az első szabadedzés rajtja előtt fújták le, innentől kezdve pedig nem volt megállás, az idény első 10 állomását lemondták, a frissített, 17 futamból álló és Európára építő versenynaptár pedig végül júliusban tudott elstartolni. A szezon még javában tart, a tervek viszont már készen állnak arra, hogy jövőre a dolgok visszatérjenek a normális kerékvágásba.

Bár az előzetes versenynaptárt eddig még nem adták ki, Chase Carey elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a tervezés lényegében lezárult, a jövő évi menetrend pedig nagyban emlékeztet majd arra, amit a korábbi években megszoktunk:

"Közel állunk ahhoz, hogy meglegyen a 2021-es versenynaptárunk. Még akad néhány probléma amit meg kell oldanunk, a folyamat pedig azért csúszott el, mert sokáig az idei akadályokkal is kellett küzdenünk, ami kis késedelmet okozott."

f1-melbourne.jpgMelbourne újra a versenynaptár első állomása lehet -Fotó: Europress/AFP

A pozíciójából jövőre leköszönő igazgató elmondta, hogy nagy változásokat nem érdemes várni az eredeti 2020-as tervekhez képest, de a járvány helyzete természetesen még befolyásolhatja majd az új idényt:

"Egy olyan naptárt tervezünk, ami emlékeztet a normálisra, arra amit tavaly is használtunk volna. Amit nem tudunk egyelőre, hogy mi lesz jövőre a koronavírussal és hogyan tudunk majd abban a helyzetben manőverezni."

Ha a 2020-as terveket vesszük alapul, akkor a következő idényben újra bekerül a programba a hosszú idő után visszatérő Holland Nagydíj és debütálhat majd Vietnám is a helyszínek között. Ezen felül szinte biztos, hogy új állomásként jelenik meg Szaúd-Arábia. A szezon viszont ismét a tradicionális Ausztrál helyszínen rajtolhat majd, ezt a helyi szervezők is megerősítették: 

"Ismét Melbourne adja majd a szezonrajt helyszínét, a megszokott márciusi időpontban. A futam egy fontos lépés lesz afelé, hogy Victoria állam sport és rendezvény ipara lábra álljon (a járványt követően)."

A tervek tehát már szinte készen állnak a következő évre, az idei szezon viszont még koránt sem ért véget. Az idényből még hat futam van hátra, hétévégén a járvány miatt bekerült egyik kényszerhelyszínen, a majdnem 25 év után visszatérő Portugál Nagydíjjal folytatódik majd a versenyzés. A szezon utolsó állomására majd december 13-án, Abu Dhabiban kerül sor. 


Skysports

Hozzászólások