Forma 1 - A Forma-1-es csapatok elfogadták a 2021-re szóló költséghatárt
A Forma-1-es csapatok elfogadták a 2021-re szóló költséghatárt
Fotó: Europress/AFP

A Forma-1-es csapatok elfogadták a 2021-re szóló költséghatárt

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/04 21:28
Ross Brawn, a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság sportigazgatója bejelentette, hogy a csapatok megegyezése szerint jövőre istállónként 145 millió dollár lesz az elkölthető összeg maximuma.

A brit szakember a Sky Sports televíziónak hétfőn azt is elmondta, tervezik, hogy a költséghatárt a következő idényekben tovább csökkentik.

"A költséghatár megállapításának elsődleges célja az volt, hogy versenyképesebbé tegyük a mezőnyt, és azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben a Forma-1 gazdasági fenntarthatósága a legfontosabb szempont" - nyilatkozta Brawn. Hozzátette, a csapatokkal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) folytatott konferencián abban is megállapodtak, hogy az év végéig új kereskedelmi egyezményt írnak alá, amely még ennél is sportszerűbb költségvetési előírást tartalmaz majd.

"Az F1 fenntarthatósága ugyanolyan lényeges a nagyobb és a kisebb istállók számára" - hangsúlyozta a sportigazgató.

A Forma-1 mostani idénye a koronavírus-járvány terjedése miatt nem kezdődhetett el, az első tíz futam közül néhányat törölni, a legtöbbet pedig halasztani kellett. A csapatok a FIA-val és a kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Mediával megállapodtak abban, hogy a jövőre tervezett szabálymódosításokat csak 2022-ben vezetik be, és még 2021-ben is az idei versenyautókkal állnak majd rajthoz.

A költséghatárt először 175 millió dollárban állapították meg, de több csapat is jelezte, hogy a 100 millió dollárnál nem sokkal nagyobb összeggel értene csak egyet. A Ferrari a tárgyalások során kijelentette, hogy 145 millió dollárnál kevesebből nem szeretne gazdálkodni.

"Igen, 175-ről indultunk, már odáig eljutni is hosszú küzdelem volt, most 145-ről kezdjük a tárgyalásokat, a cél pedig az, hogy a következő években tovább tudjuk csökkenteni a költségeket" - nyilatkozta Ross Brawn.

MTI

Hozzászólások