Küzdősportok - Napi három edzés, a hét minden napján, a vb-övért ez a minimum
Napi három edzés, a hét minden napján, a vb-övért ez a minimum
Fotó: Europress/AFP

Napi három edzés, a hét minden napján, a vb-övért ez a minimum

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/11 17:02
„Egy kihívónak élveznie kell a lehetőséget és élni vele, csak így lehet oda menni!” – interjú a VB-címmeccs előtt álló magyar MMA harcossal.

Az ország egyik legjobb MMA bunyósaként tartják számon, Csehországba és Szlovákiába kis túlzással már szinte hazajár az Oktagon szervezet gáláira, nem mellesleg pedig komoly szurkolótáborral rendelkezik. A váltósúlyú Kertész Máté (8-2) eredményeit nagyon elismerik az Oktagonnál, nem véletlen, hogy vb-övért verekedhet. Az eseményre március 14-én kerül sor, Kertész ellenfele az a David Kozma (26-11-0) lesz, akivel egyszer már bunyózott. Jóllehet legutóbbi összecsapásuk a cseh pontozásos sikerét hozta, Kertész úgy érzi a címmeccs máshogy alakul majd, kiismerte ellenfelét, tudja mi a gyenge pontja, a nyomás pedig amúgy is inkább Kozmán van. 

„Küzdöttünk már egymás ellen, akkor szoros pontozással sikerült nyernie. A kickboxot erőltettem egy olyan mérkőzésen, ahol ugye volt földharc is és mivel úgy ítéltük meg edzőmmel Schildkraut Rolanddal, hogy földön elég ügyes, állva viszont kevésbé, emiatt nagyon az állóbunyóhoz ragaszkodtam és nem számoltam a takedownokból kapott pontjait. Ezen ment el az a mérkőzés. Azóta rengeteget dolgoztam a földharc stílusomon és a birkózásomon is. Azt érzem mindenhol nyomás alá tudom tenni.”

A vb-övért Ostravába kell utaznia Kertésznek, így idegenben csap össze Kozmával. Ez mondjuk nem szokatlan számára, hiszen eddigi meccseit is vagy a cseheknél vagy a szlovákoknál vívta. Nyíltsisakos és látványos stílusa miatt nagy közönségkedvenccé vált, komoly a szurkolótábora, meg amúgy is motiválja, ha sok ember előtt kell harcolnia. 

„Amióta hivatalosan kiírták a mérkőzést rengeteg levelet kapok. Magyarországról, Szlovákiából és még Csehországból is rengetegen írnak, hogy jönnek a meccsre szurkolni. Idegenben meccselek mindig, de nagyon jó érzés, hogy ennyi positive vibe-ot kapok mindenhonnan.”

A március 14-én megrendezésre kerülő Oktagon 16-on kemény csata vár a 27 éves gödi bunyósra, már csak azért is, mert pályafutása során először vív ötmenetes mérkőzést. 

„Életem első hivatalos 5x5 perces küzdelme lesz. Úgy tervezem, hogy itt a türelem, a kondicionális állapot és a mentális felkészültség lesz a döntő. Így visszaolvasva olyan komolyan hangzik, mint amilyen, de mégis úgy várom, mint régen karácsonykor a Jézuskát.”

Márciusig napi három edzése van és persze hétvégén sem pihen. Elmondása szerint általában az állóharc stílusra helyezik edzőjével a fő hangsúlyt, ám Kozma ellen összetett taktikára van szükség éppen ezért a box, a thaibox, a birkózás és a brazil jiu-jitsu is részét képezi a napi felkészülésnek. 

mate2.jpgFotó: Europress/AFP

„Kellemetlen stílusa van Davidnak, elmozog rengeteget csak ne kelljen adok-kapokba keverednie. Mindig a takedownra vár. Földön egyből domináns pozícióban szeret dolgozni. Ezeket tudnám kiemelni nála.”

Ami az esélyeket illeti, egy MMA-meccsen természetesen megjósolhatatlan egy bunyó végkimenetele. A két harcos legutóbbi összecsapását Kozma nyerte, ám a pontozásos győzelem valóban nüanszokon múlott. Kertész azóta érettebb bunyóssá vált, a márciusit megelőző két meccsét imponáló bunyóval hozta. Ráadásul miután ő a kihívó, így a nyomás is sokkal inkább Kozmán van, sem mint rajta. 

„Egy bajnoki övért folyó csatában mindig azon van a nagyobb teher, akinél az öv van jelenleg. Egy kihívónak élvezni kell ezt a lehetőség és élni vele, csak így lehet oda menni.”

Az Oktagon 16. Gála március 14-én kerül megrendezésre Ostravában. A város mindössze 250 kilométerre van Budapesttől, így akár élőben is szurkolhatunk a magyar bunyósnak, de ha valaki nem vágyik az utazásra, akkor az Oktagon szervezet oldalán is megnézheti az összecsapást. 

Hozzászólások