Küzdősportok - KSI vs. Logan Paul – Youtuberek írnak sporttörténelmet
KSI vs. Logan Paul – Youtuberek írnak sporttörténelmet
Fotó: Europress/AFP

KSI vs. Logan Paul – Youtuberek írnak sporttörténelmet

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/08/25 09:46

2018-at írunk, Cristiano Ronaldo Olaszországban játszik, Donald Trump az USA elnöke, az emberek pedig képesek kifizetni akár félmillió forintot is egy okostelefonért. Fura egy világ ez. Fura, hiszen a mainstream épp most hajítja ki a kukába az agyonhasznált és mihaszna celebeket, hogy aztán a neten felfuttatott, életvitelszerűen Youtube-ozó kölyköket rakja a helyükre. Mindezt a szórakoztatás miatt. Mindezt a nézettség miatt. Mindezt a pénz miatt.

A változások elérték a sport világát is: ami 2017-ben a Mayweather-McGregor ütközet volt, az idén már a KSI-Logan Paul. 

De ki ez a két ismeretlen (?) név? Hogy tud megtölteni két amatőr bokszoló egy gigantikus arénát? Hogy lehet ilyen felfoghatatlan népszerűsége pár huszonévesnek?

Aki esetleg nincs képben, semmi gond – adunk egy kis útmutatást. Idén februárban kezdődött minden: Angliában két Youtuber, Joe Weller és KSI vitája odáig fajult, hogy egy bokszmeccsen rendezték el egymás között a dolgokat. A Copper Box Arena megtelt, a mérkőzést pedig élőben lehetett követni az interneten, stream segítségével. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen 7500-an voltak ott, online viszont több tízmillióan figyelték az eseményeket. Mindezt úgy, hogy a két fél közül csak az egyik mondható igazán felkapottnak: KSI ma már több, mint 19 millió követővel rendelkezik, ezzel szemben Joe Weller „csak” 5 millióval. Az Independent szerint előbbi 15 300 dollárt keresett csak a Youtube-közvetítéssel, a reklámbevételei pedig elérték a 123 000 dollárt. És akkor még nem beszéltünk a marchandisingról, vagyis a külön erre az alkalomra legyártott ajándéktárgyakról stb.

Tekintélyes számok. Azt nem kell ecsetelni, hogy van ebben üzleti lehetőség bőven, de a dolognak itt még közel sincs vége. A KSI-Weller mérkőzést többen nézték, mint az angol FA-kupa döntőt, márpedig az a meccs sehol sincs az augusztus 25-én megrendezendő újabb eseménytől. A győztes KSI ugyanis még ott a ringben kihívta a következő ellenfelét: azt mondta, bármelyik Paul-testvérrel kész kiállni. Közülük végül a „nagyobb hal” , Logan Paul fogadta el a felkérést és állt a kihívás elébe – Logan jelenleg 18 millió követővel rendelkezik. Tehát az eddig is elképesztő számokat produkáló harc most még nagyobb méreteket ölt és várhatóan be fog kerülni a történelemkönyvekbe: akár az internet, akár a Youtube, akár a sport vonatkozásában.

/KSI – Joe Weller teljes összecsapása itt tekinthető meg/

Mert hát legyünk őszinték: ilyen nézettséget milyen atlétika verseny, vagy birkózó torna, esetleg biatlon forduló tud produkálni? Nagyjából semmilyen. Ezek a húszas éveik elején járó videókészítők olyan tömegeket mozgatnak meg, amivel az angol labdarúgással is fel tudják venni a versenyt – márpedig a focitól talán csak az NFL van feljebb ilyen tekintetben. A magyar NB I-es klubok vezetői sírógörcsöt kapnának ilyen számok láttán (Kisvárda-Puskás Akadémia 67 néző...), nem kérdés tehát, hogy abszolút indokolt komolyan venni ezt az egészet sport oldalról és alaposan vizsgálódni.

KSI – Logan Paul, a csúcsok csúcsa

Miután a brit keménylegény véghezvitte első győzelmét, felpezsdült az élet a Youtube-on. KSI videóban értékelte a Joe Weller elleni teljesítményét, majd többen is bejelentkeztek, hogy szívesen kiállnának ellene. A jelentkezőket egyesével, nevetve küldte el, szemei előtt ugyanis egy sokkal komolyabb kihívás lebegett. Logan Paul elfogadta a kihívást, nem sokkal később pedig már alá is írták a szerződést: az odavágót Angliában, a Manchester Arénában rendezik meg (több, mint 20 000 férőhely), a visszavágót pedig majd egy év múlva Los Angelesben. KSI kapja majd az angol meccs jegybevételeit, a visszavágóét pedig az amerikai, a Youtube-os bevételeken pedig 50-50%-ban osztoznak (ezt a meccset ráadásul már nem ingyenes, hanem fizetős stream-en lehet majd csak nézni).

Pénz tehát van dögivel, az érdeklődés adott. Azt viszont még mindig nem tudjuk, ki is ez a két tróger.

Balra KSI, jobbra Logan PaulBalra KSI, jobbra Logan Paul

KSI, a regnáló bajnok

Az angol srác eredeti neve Olajide William Olatunji, de a barátai többnyire csak "JJ"-nek szólítják. Netes karrierjét több, mint 8 éve kezdte, több csatornát is futtatott. Eleinte főleg a videojátékozás hozott neki hírnevet: gameplay-videókat rakott ki arról ahogy játszik, egyedi stílusa pedig nyomban megkülönböztette őt a többiektől. Ez nem is csoda, elvégre nem sokan tudnak ilyen magával ragadó módon káromkodni, időnként pedig rappelve felülmúlni az ellenfeleket. A Call of Duty-val kezdte, majd a FIFA hozta meg számára az áttörést.

Egyedi hangnemet honosított meg a labdarúgó-játék kapcsán, őszinte indulata, fanatikus lelkesedése és Emil Heskey-vel való „romantikus” kapcsolata milliós nézettséget hoztak számára. Hamar kimaxolta a FIFA-ban rejlő lehetőségeket és hamarosan egyre nagyobb teret kapott a személyisége – terjeszkedett. Jöttek a poénos céllal gyártott egyedi videók, amiket főleg a testvérével Dejivel készített (róla később még lesz szó), majd egyre több barát is helyet kapott. Ezek a spanok amúgy a mai napig is fontos szerepet kapnak az életében: a többségük szintén Youtuber, egy házban élnek és a „Sidemen” néven futó bandájukkal gyártják a netes tartalmakat.

De visszatérve KSI-hoz: nagyon megindult a szekér. Egyre merészebb lett, fő témája a szexuális utalásokon túl a bőrszín volt. Szereti használni a „nigga” szót, akár csak Tarantino – bár ő megtehette azt is, hogy külön filmet forgasson arról, milyen feketének lenni. A 21 milliós nézettségnél tartó videó természetesen csak poén, rendszeresen szívatja ezzel haverjait, akinek a túlnyomó része fehér.

Képernyőfelvétel (563).png

Munkássága során többek között feljutott a Division 1-ba, járókelőket hozott kínos helyzetbe, felrobbantotta a királynő melleit, bombanőnek adta ki magát a Tinderen és még hosszasan lehetne sorolni (bővebben ezekről ITT , ITT és ITT ). 3 éve azonban új területet talált magának: megjelent az első videóklippje, ahol ő maga rappel és az a videó ma már 96 millió megtekintésnél tart. A zenei karrier amúgy azóta is tart, legutóbb épp a Logan Paul elleni küzdelemmel kapcsolatban nyilvánult meg.

Mára övé az egyik legnézettebb Youtube-csatorna, egy profin előállított szórakoztató termék lett. Milliók követik őt szerte a világon, a hírneve pedig egyre csak fokozódik a Joe Weller elleni győzelme óta, valamint a közelgő csúcsmeccs okán. Az elmúlt fél évben túlnyomó részt bokszolós videókat tett csak közzé, együtt edzett Chris Eubank Jr-al (súlycsoportjában top 3-as profi ökölvívó), UFC-s edzőközpontban mérette meg ütései erősségét, valamint sparring partnerekkel is gyakorolt. Az idejébe még egy jótékonysági focitorna is belefért, ahol szintén elemében volt .

Logan Paul, a kihívó

Logan közel ugyanannyira híres, pedig ő egy teljesen más irányból jött, lényegében totál az ellenkezőjét csinálta annak, mint leendő ellenfele. Az amerikai két évvel fiatalabb, hírnevét pedig nem a videojátékoknak köszönheti. Először a Disney gyerekműsoraiban került közel a nagy közönséghez, pontosabban csak a testvérén keresztül. Jake lényegében ott „nevelkedett”, Logan pedig ellesett ezt-azt és őt is vonzani kezdte a hírnév. Kezdetben azonban csak a gimiben és az egyetemen tudta felhívni magára a figyelmet, főleg kimagasló sportteljesítményével. Amerikai focizott, linebackerként és futóként is játszott, az egyetemen pedig belekóstolt a birkózásba is, amiben szintén nagyon tehetségesnek mutatkozott – ezekben az években szedte fel magára azt a jó pár kiló izmot is, ami nagyon komoly tényező lehet majd KSI-al szemben a szorítóban.

Logan azonban eldobta sportolói karrierjét, mégpedig egyetlen okból: híres akart lenni, szerepelni akart. Épp ezért a tesójával fogtak egy kamerát és elkezdtek vicces videókat készíteni. Ehhez sikerült is megtalálniuk a megfelelő platformot: a Vine videók világában a csúcsra értek, ők futtatták fel az egész műfajt. 2013-ban indították a projektjüket, ami szédületes gyorsasággal nőtte ki magát, jöttek a milliós nézettségek is. 2016-ban indította el a „fő csatornáját” Youtube-on, amire hosszabb, tartalmasabb videókat tett föl. Rövid távon a pár másodperces Vine filmecskék hoztak sikert számára, hosszú távon viszont a videóblogja, amit ma már több, mint 18 millióan követnek.

gallery-1514884150-logan-paul-youtube-video-outrage.jpg

Ami a tartalmat illeti, hát... Helyenként annyira mélyre süllyednek Jake-el, hogy a magyar Youtube egyik legfelkapottabb alakja, Dancsó Péter külön foglalkozott is velük – ez biztos jele annak, hogy különleges fajta trash-el van dolgunk (a videókról később). Amíg Jake a kamu barátait terrorizálta állandó jelleggel és használta ki őket a még nagyobb siker elérése érdekében, addig Logan a teljes környezetét ennek rendeli alá. Járókelők, „barátok”, autók, házak – semmi sem számít, különösen akkor, ha külföldön jár. A pénz nem akadály, drága kacatokat vesz, tör-zúz mindent, hiszen megteheti. További fontos pont még a webshop reklámozása, amely mostanában egy 10 perces adás esetében akár 3 alkalommal is elhangzik – mindenki vegyen olyan pólót, meg bögrét, amilyet ők árulnak!

A tél második fele Logan számára is emlékezetesen telt. Ám amíg KSI élete első bokszmeccsét húzta be akkor, a szőke amerikai a karrierjéért aggódhatott. Történt ugyanis egy világraszóló botrány Japánban, ahol elmentek egy erdőbe (ahol nyílt titok, hogy sokan követnek el öngyilkosságot) és ott sikeresen ráakadtak egy hullára. A reakció azonban nem egészen az volt, ami mondjuk egy értelmes ember első gondolata – ők inkább nevetgéltek és hülyéskedtek, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Még a magyar sajtó is megemlékezett erről, és nagyon úgy nézett ki, hogy ez a netes karrier véget érhet (és most kívánkozik ide Dancsó feldolgozása).

Túl népszerű volt viszont ahhoz, hogy eltűnjön. Kitett egy bocsánatkérős videót, majd szép lassan visszatért a régi rutin és mára ugyanúgy jönnek a részek futószalagon, mint eddig. Új témát csak a KSI elleni gála szolgáltat számára – sokak szerint a brit fiú így gyakorlatilag megmenti Logan csatornáját, ami még profitálhat is ebből a felhajtásból. Amúgy fontos különbség kettejük között, hogy Logan – KSI-al ellentétben – nem veszi magát túl komolyan. Neki is vannak például zenés videói, de azok inkább csak poénként funkcionálnak, ahogy az edzéseket is sokáig csak viccként jelenítette meg videóiban. Mostanra azonban már látszik, hogy a színfalak mögött ő is keményen dolgozik, egy edzőmeccs alkalmával pedig sikerült is kiütnie valakit – ebből is látszik, hogy erő dolgában egyáltalán nem áll rosszul.

Háború a felek között

Nem árulunk el nagy dolgot, ha azt mondjuk: ez a két srác utálja egymást (legalábbis látszólag). Két erős egyéniségről beszélünk, mind a ketten megosztóak és hatalmas az egójuk. Másfajta személyiségek, de éppen amiatt különleges ez a párharc. A körítés pedig amit produkálnak, profin komponált. Személyes találkozásaik alkalmával mindig filmezett valaki, így azok a párbeszédek meg vannak örökítve, a sajtótájékoztatók pedig még magasabb szintre emelték ezt a cicaharcot.

Los Angelesben rengeteg minden történt, főleg a lélektani hadviselés terén. A Paul-testvvérek talpig drága öltönyökben feszítettek és napszemüvegben hergelték a népet KSI-ék ellen. Pár poénjuk be is talált, a végén azonban majdnem tettlegességig fajultak a dolgok: amikor KSI egy szőke parókában próbálta meg Logan bocsánatkérős videóját parodizálni, a poén alanya megpróbálta leszedni róla a parókát és a fejkendőt – a fekete-fehér bandana azonban sehogy sem akart lejönni róla.

Ez több hétre elég muníciót adott a nyilvánosságnak (még a többi Youtuber is ezzel foglalkozott, pedig nem is voltak érintettek), mind a két oldal feldolgozta a történetet a maga módján. JJ-nek viszont még Amerikában is akadtak rajongói – ugyanezt nem mondhatja el magáról a Paul brancs, akik még saját hazájukon belül is erősen megosztóak. KSI teljesen biztos abban, hogy kiütéssel nyer majd, elmondása szerint egy szívességet tesz majd a világnak azzal, ha beveri Logan képét. Logan szintén nagyon magabiztosnak tűnt – egészen a Londoni sajtótájékoztatóig.

ksi vs logan paul.png

Londonban nem sokan szerették őt, a jókora tömeg skandálva szidalmazta, ő pedig kis híján elkezdett könnyezni. Egy darabig hallgatta KSI beszédét, majd egyszer csak lelépett. Ezt a döntését utólag egy külön videóban indokolta meg: KSI megjegyzéseket tett a barátnőjére, ezt pedig kiegészítve néhány archív felvétellel, Logan megpróbálta a gender ideológiát rászabadítani ellenfelére és erkölcsileg JJ fölé nőni. Egyfelől utóbbi nem különösebben nagy kihívás, hiszen az angol srácnál ilyen téren elég alacsonyan van a léc; másfelől viszont KSI reagált erre és összességében Logannak nem igazán jött be ez a húzás. Sőt, inkább visszafelé sült el.

Volt még egy nyugodt hangulatú beszélgetésük is szervezett keretek között, ahol Logan próbált nem szerepet játszani, KSI viszont minimum Istennek hitte magát (ezt konkrétan ki is mondta). Akárhogy is, kettejük között jelenleg forr a levegő és ez a felhajtás gyönyörűen meg lett komponálva körülöttük. A tegnapi mérlegelés összességében nem sokat adott hozzá ehhez, de az is egy fontos mérföldkő volt. Az amerikai 2 kilóval nehezebb, de összességében nincs jelentős különbség kettejük között. Ma este pedig összecsap majd a "Rémálom" és a "Maverick" is, mindezt hatalmas tömeg előtt, a legendás Michael Buffer kíséretében.

Deji, Jake és a többiek...

De ki mondta, hogy csak ők ketten csapnak össze az este folyamán? Ez egy gála lesz, méghozzá több Youtube-os mérkőzéssel - ráadásul a két főszereplő testvérei is összecsapnak. Deji és Jake Paul nem a két legokosabb ember a kínálatban - távolról nézve sem -, esetükben inkább az dönt majd, hogy ki a nagyobb szájhős. Ez a kategória pedig főleg Deji erőssége, aki volt olyan ostoba, hogy egy nála jóval nagyobb és erősebb ember ellen álljon ki, majd minden fórumon sértegesse... A mérlegelésen 6 kilóval bizonyult könnyebbnek és minden valószínűség szerint csúnyán el fogják verni. (Trailer)

A többi harcos nem annyira ismert, legalábbis mifelénk nem. Viszont KSI megtette nekünk azt a szívességet, hogy bemutassa őket (ahogy eddig is, a videóknál angolosok előnyben).

Minden adott tehát, garantált a szórakozás és valakinek az egója komoly ütést kap majd. Ki nyerhet? A brit, vagy az amerikai? A nagyképű, vagy a bohóc? KSI, vagy Logan Paul? Hamarosan kiderül.

Hozzászólások