Küzdősportok - Conor McGregor is segít, 1 millió euróval szállt be a koronavírus elleni harcba
Conor McGregor is segít, 1 millió euróval szállt be a koronavírus elleni harcba
Fotó: Europress/AFP

Conor McGregor is segít, 1 millió euróval szállt be a koronavírus elleni harcba

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/26 12:45

Conor McGregor is beszállt a koronavírus-járvány elleni harcba, mégpedig nem is akármilyen módon. A UFC-sztár 1 millió euro értékű felajánlást tett az írországi kórházak javára, amelyből védőfelszereléseket vásárol. McGregor pár napja szolidan még az ír kormányt is bírálta, miután az országot még mindig nem zárták le, így gátolva a vírus terjedését. 

A UFC világába két hónapja Donald "Cowboy" Cerrone legyőzésével visszatérő McGregor az ír pénzügyminiszterrel Paschal Donohoe-val folyatott párbeszédét követően osztotta meg a nyilvánossággal a felajánlását. 

"A mai napon 1 millió euró értékben vásárolok védőfelszerelést azok számára, akik a kórházakban dolgoznak és harcolnak a járvány ellen." 

A miniszter még arra is megkérte McGregort, hogy közösségi oldalain folyamatosan figyelmeztesse követőit arra, hogy mennyire fontos most az, hogy ne találkozzanak egymással, hogy mindenki maradjon az otthonában, így fékezve a járvány terjedését. 

Írországban jelenleg 1564 koronavírusos fertőzést regisztráltak és eddig tíz beteg hunyt el. McGregor felajánlásának köszönhetően az egyik legsűrűbben lakott régióba kerülhetnek a védőfelszerelések, pont ahol a legnagyobb szükség van rájuk. 

Conor McGregor a "Cowboy" Cerrona elleni győzelme utánConor McGregor a "Cowboy" Cerrona elleni győzelme utánFotó: Europress/AFP

Nem Conor McGregor az egyetlen, aki a bunyó világából komoly felajánlásokat tett. Az ökölvívó Amir Khan 60 ezer négyzetméter nagyságú rendezvényközpontját ajánlotta fel a kormánynak, hogy abból ideiglenes kórházat alakítsanak ki. Korábban a Manchester United két ikonja, Ryan Giggs és Gary Neville is beszállt a járvány elleni harcba, mégpedig úgy, hogy térítésmentesen felajánlották a közös tulajdonban lévő két manchesteri szállodájukat az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-járvány idejére. A két exfutballista ezzel a nagyvonalú felajánlással, összesen 176 ágyat tud biztosítani. A labdarúgás világának két ügyeletes szupersztárja, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is segítő kezet nyújtott a rászorulóknak, előbbi egy barcelonai kórháznak utalt át 1 millió eurót, Ronaldo pedig ügynökével együtt portugáliai kórházaknak segítettek ugyancsak 1 millió euróval. Messi korábbi mestere, Pep Guardiola is tiszteletreméltó felajánlást tett, a Manchester City menedzsere egy alapítványnak adott egymillió eurót, amely orovosi felszereléseket tud beszerezni.

A Bayern München háza táján is összeálltak a sztárok, Robert Lewandowski és felesége szintén egymillió euró értékben nyújtott segítséget, míg csapattársai közül Joshua Kimmich és Leon Goretzka szintén ekkora értéket dobott össze, de a német válogatott tagjai is összegyűjtöttek két és fél millió eurót. A labdarúgás világán kívül többek között az NBA-szereplői is segítségükről biztosították a rászorulókat, a játékosok közül többen a stadionok dolgozói számára ajánlottak fel komoly összegeket - mellettük több tulajdonos is beszállt -, de volt olyan kosaras is, amelyik kórházaknak adományozott dollár százezreket. Gáláns felajánlást tett Roger Federer is, aki bőkezű adománnyal támogatja a kiszolgáltatott svájci családokat.

Természetesen idehaza is történtek gáláns felajánlások, a teljesség igénye nélkül álljon itt kettő: Gulácsi Péter a válogatott és az RB Leipzig kapusa feleségével együtt ötmillió forintos támogatást adományozott a Szent László Kórház Infektológiai és Intenzív osztályának alapítványának. A koronavírus-járvány Kásás Tamást is több szempontból érzékenyen érintette, hiszen például éttermét is be kellett zárnia. Ennek ellenére a háromszoros olimpiai-bajnok klasszis a Tommy di Napoli étterem Facebook oldalán a következő posztot írta ki: 

"Ezért a Tommy di Napoli csapata úgy döntött, hogy holnaptól, ameddig készleteink tartanak, napi 200 pizzát szállítunk ki számos budapesti kórházba az ott dolgozók részére térítésmentesen, segítve ezzel az egész napos helytállásukat."

A nehéz időkben jó látni, hogy azok, akik megtehetik segítenek, komolyan veszik a társadalmi felelőségvállalást ezekre a felajánlásokra ugyanis óriási szükség van. Ráadásul a lista nem teljes, a fenti csak egy, a teljesség igénye nélküli felsorolás. Segítségnyújtás, pénzbeli felajánlás eddig is érkezett sőt, folyamatosan érkezik a sportvilágból (is). 

Hozzászólások