Küzdősportok - A judo Teddy mackója
A judo Teddy mackója

A judo Teddy mackója


2015/08/29 18:37

Teddy mackó vagy óriás szörny? Ez alighanem nézőpont kérdése.

1989-ben egy családi nyaralás során Les Abymes-ben látott napvilágot, a 20 év elteltével 204 centiméterre és 128 kg-ra megnövő Teddy Riner francia judoka. A Párizsban felnövő gyermekből a család kosárlabdázót, vagy futballistát szeretett volna nevelni, ám Riner maradt a dzsúdónál. Hogy miért? A választ ő maga adta meg: „Ez egy egyéni sport, ez rólam szól, csak rólam”. A Teddy mackó, Big Teddy becenévre hallgató óriás a mai napon nyolcadik világbajnoki aranyát szerezte meg a kazahsztáni, asztanai világbajnokságon.

Ez akkor is nagy számnak minősül, ha ebben a sportágban évente rendeznek világversenyt, és az sem véletlen, hogy soha korábban nem sikerült ez még más férfinak. 2007 óta minden évben szerzett világbajnoki címet, többnyire a 100+ kategóriában, vagyis nehézsúlyban.

Karrierje legelején már begyűjtött egy junior vb aranyat. Felnőtt évei elején még meg lehetett verni, de nagy világversenyen ez is mindössze két embernek sikerült. A 2008-as pekingi olimpián a kazah Yeldos Ikshangaliyev tudta legyőzni az elődöntőben. Riner azért így is behúzott egy bronzérmet, a harmadik helyért rendezett mérkőzésen egy jukót, egy kokát és végül egy ippont érő akciót is bemutatott, csakhogy megmutassa mi a világ rendje. Másik vereségére 2010-ben került sor, akkor a japán Daiki Kamikawa tudta őt megállítani, hazai közönség előtt a tokyói vb döntőben, igaz csak bírói döntés következtében. Tehát ha nem Japánban van a finálé, nem feltétlen nem lenne most akár kilencszeres világbajnok.

A 2012-es londoni olimpiának toronymagas esélyesként vágott neki, és olimpiai bajnokként fejezte be, a nehézsúlyúak küzdelmében az orosz Alexander Mikhajlint verte a döntőben.

Éremkollekciójából nem hiányozhatnak az Európa-bajnoki címei sem, ahol elindult győzött, szám szerint négyszer. Mindezek azt jelentik, hogy ő minden idők legeredményesebb judokája, és hogy hova juthat el még nagy kérdés, elvégre csak 26 éves.

A vetélytársak csupán remélhetik, hogy a sikerek enyhítik Teddy mackó étvágyát…

Hozzászólások