Kerékpár - Wiggo és a Giro
Wiggo és a Giro
Fotó: Europress/Getty

Wiggo és a Giro

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/03 08:58

Bradley Wiggins és a Giro nem jó barátok.

Bár 2010-ben megnyerte az amszterdami prológot és viselhette a rózsaszín trikót, három évvel később csak rossz történt vele. Eső, bukás, emlékezetes kerékpár csere az időfutamon.

Most mégis úgy tűnik, visszatér.

Ott lesz az olasz körön, ahol Froome lesz a Sky első számú embere. Így volt ez egészen a hét elejéig. De úgy tűnik Chris a kevés időfutam ellenére meggondolta magát, és bevállalja a Tourt.

Az egész felvetés már önmagában is érdekes.

Az információ Fausto Pinarellotól, a Sky hivatalos kerékpárszállítójának tulajdonosától származik. Természetesen nem kell biztosra venni, de miért ne lehetne igaz?

Wiggins még a Tour de France ideje alatt, július 12-én Trevisoba látogatott egy, a Pinarello által szervezett jótékonysági tekerésre (30.000 eurót fel is ajánlott az egyik padovai kórház javára). Már akkor szóba került a visszatérés lehetősége, de Pinarello úr egy közelmúltban folytatott beszélgetésre hivatkozik.

Az év legszebb pillanata: világbajnoki cím Ponferradában

Nyilván az illetékesek és így maga Bradley Wiggins is nagyjából tisztában van a jövő évi programjával. Kérdés, ebben mekkora szerepet kaphat a Giro?

Főleg, ha Froome inkább a Tourra koncentrál.

De mégis miért indulna Wiggo az olasz körön? Hisz már több alkalommal elmondta, jövőre két dolog érdekli igazán: a Paris-Roubaix illetve az egy órás világcsúcs. A rekorddöntés kapcsán június második fele tűnik esélyesnek, és helyszínként a manchesteri vagy a mallorcai velodrome jött szóba. (Spanyolország legnagyobb szigetén egyébként nyaralója is van Wigginsnek, de valószínűleg ez nem játszik majd szerepet a választásban).

Szóval, miért? A válasz egyszerű: mert rendeznek egy 59,2 km-es időfutamot. Ami nagyon fekszik neki. Sokak szerint, azt a szakaszt Wiggonak találták ki, és (jó idő esetén) még a felkészülést is kiválóan szolgálná az egy órás világcsúcs előtt.

Wiggins és a Pinarello cég kapcsolata tökéletesnek mondható. A brit versenyző ezzel a márkával lett sárga trikós a Touron 2012-ben, és időfutam világbajnok most szeptemberben.

A Sky tavaly nem nyert szakaszt a háromheteseken, ez még egyszer nem ismétlődhet meg. A csapatnak minden kimagasló eredményre szüksége van.

Tavaly ilyenkor még kizártnak tartottuk volna, hogy Froome és Wiggins együtt induljon valamelyik nagy körön.

De egy ilyen szezon után, már ez sem lenne óriási meglepetés.

Hozzászólások