Vuelta a Espana - Szakaszgyőzelem? Inkább az összetett!
Szakaszgyőzelem? Inkább az összetett!
Fotó: Europress/Getty

Szakaszgyőzelem? Inkább az összetett!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/08/22 12:57

Sokak számára Jerez de la Frontera a sherryről, a flamencóról és a híres lovardákról ismert.

Szombattól az andalúz város kerékpáros központtá változik.

Holnap ugyanis itt kezdődik a 69. Vuelta. Quintana, Froome, Contador, Rodríguez, Aru, Evans. Szinte az összes nagy sztár rajthoz áll. Leszámítva az ezekben a napokban Kazahsztánban „pihenő” Vincenzo Nibalit, és a hörghuruttal bajlódó Chris Hornert. Ott lesz viszont a mezőnyben a Giro harmadik helyezettje Fabio Aru, akivel a La Gazzetta dello Sport készített interjút

.

Június 1-én számodra véget ért a szezon első fele. Mi történt veled a Giro óta?

Pihentem. Tíz napig hozzá sem nyúltam a kerékpáromhoz. Elutaztam Kazahsztánba, összességében három hetem volt kikapcsolódni. Ezen időszak alatt alig tekertem. Aztán a teljes júliust Sestriereben, hegyi edzőtáborban töltöttem.

Milyen volt újra edzeni és erős mezőnyben tekerni? Hiányoztak a versenykilométerek a lábamból, a lengyel kör ilyen szempontból segített. Az első szakaszon kétszer estem, de nem történt semmi komoly.

Maurizio Mazzoleni, a személyi edződ azt mondta, olyan számokat produkáltál a magaslati edzőtábor végén, mint a Girot megelőzően... Igen, az utolsó 10 napban nagyon sokat mentem motor mögött, gyakoroltam a ritmusváltásokat. Vettem egy Vespát, hogy könnyebb legyen a helyzetem. Így sokszor a barátnőm is el tud kísérni. Mind a pályán, mind a pályán kívül teljes az összhang. A súlyommal sincs gond, a Giro alatt 60.5, most 60,2 kiló vagyok.

A Giron harmadik volt összetettben, Quintana és Uran mögött

Mit értsünk pontosan azalatt, hogy a pályán kívül?

Odafigyelek mindenre, de nagyon. Az edzőtáborban esténként még egy pohár italt sem engedtem meg magamnak. Csakis a felkészülésre figyeltünk. Tiralongo sokat segített. Végig ott volt mellettem.

Jön a Vuelta, mit várhatunk tőled?

Ha választani kell egy szakaszgyőzelem vagy az összetett között, az utóbbira szavaznék. A formám bíztató, de nem tudom megmondani, hogy reagál majd a testem egy újabb háromhetesre.

A válogatottba is szeretnél bekerülni…

Így van, ezért is tekerek majd a Vueltán. Utánpótlás koromban még cyclo-krosszosként is voltam válogatott, de a felnőttek között még nem mentem vb-n.

A nagyok közül csak Nibali nem lesz ott a spanyol körön. Nálad ki a legjobb?

Contador, ő a példaképem.

A mezőny nagyon erős.

Így van. Ezért is leszek kíváncsi arra, mire megyek a világ legjobbjai ellen. Nálam Quintana a favorit, de szerintem Puritonak végre összejön valami igazán nagy eredmény.

Hol dőlhet el a verseny?

Nem tudom megmondani. Láttam többször is az útvonalat, igaz főleg a hegyi befutós napokat figyeltem. Én mindenesetre készen állok.

TUDTÁTOK?

A legutóbbi három nagy körversenyt figyelembe véve, csak az Astana volt arra képes, hogy valamelyik versenyzőjével a dobogóra álljon. Nibali a tavalyi Vueltán második, az idei Touron első lett, Aru pedig a harmadik helyen zárt a májusi olasz körön.

 

Hozzászólások