Vuelta a Espana - "Még visszatérek!"
"Még visszatérek!"
Fotó: Europress/Getty

"Még visszatérek!"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2016/08/17 10:49
Tizennyolc szakaszig uralta a Girót.Nem huszonegyig, "csak" tizennyolcig.

Sokáig úgy tűnt, ő a legerősebb és komoly meglepetésre megszerzi a rózsaszín trikót.

Aztán jött egy rossz kanyarvétel, a hófal, és elúszott a győzelem.  Az olasz körnek már rég vége, jöhet a Vuelta. Steven Kruijswijk - akinek alaposan volt ideje átgondolni a történteket - ígéri, még visszatér, és egyszer megpróbálja megnyerni a kedvenc versenyét. De most már csak is a spanyol kör érdekli, ahová kellően erős sorral utazik a holland Lotto.

 

Mi ugrik be a Colle dell'Agnelloról?

A bukást kihevertem, de egyből a verseny után nem voltam teljesen rendben. Kimutattak egy kis törést a lábamban, és két bordám sem volt tökéletes. Konkrétan eltörtek.

Te magadban, hogy élted meg az Agnellós lejtmenetet?

Elkövettem egy hibát, ennyi történt. Túl gyorsan mentem be abba a kanyarba. Persze, rossz így veszíteni, de én összességében elégedett vagyok. Öt napig volt rajtam a rózsaszín trikó, megmutattam, hogy ott vagyok az esélyesek szintjén és az utolsó hegyi szakaszon sem adtam fel. Összeszorítottam a fogam, és bejöttem a negyedik helyre (olasz újságírók azt mesélték, a 20. szakasz reggelén Kruijswijknek olyan fájdalmai voltak, hogy nem tudta magától becsatolni a lábát a pedálba).

Nem alakult volna máshogy a verseny, ha a bukásod után van melletted legalább egy csapattárs?

Az utolsó ötvenes a bukásom után rettenetes volt, mintha mindenki összefogott volna ellenem. A csapatommal meg elégedett vagyok. Tudtuk, hogy nem vagyunk az Astana vagy a Movistar szintjén. De arra sem készültünk, hogy az utolsó héten én leszek rózsaszínben. Máshogy tekersz ha ötbe szeretnél kerülni, és máshogy, ha a versenyt szeretnéd megnyerni.

Számítottál ilyen komoly feltámadásra Nibalitól?

Nem hittem, hogy így fog menni az utolsó héten. Eléggé szenvedett a hegyi időfutamon, én legalábbis ezt láttam.

Ha te nem buksz...?

Akkor valószínűleg megtartom a rózsaszín trikót Milánóig.


Már hatszor indultál a Girón. Miért ilyen fontos ez a verseny számodra?

Mikor még suliba jártam, minden májusi tanítási nap után rohantam haza, és néztem a szakaszokat. Itt indultam először nagy körön. Imádom az olaszokat, az ételeiket, a kultúrát. Sokszor járok nyaralni Toszkánába és a Garda tóhoz. Jövőre visszatérek és megpróbálom megnyerni ezt a versenyt.

Hollandiában népszerűbb lettél?

Nem figyeltek rám ennyire korábban, és elég nagy buli volt mikor hazaértem. Ez egy remek periódus a holland kerékpársport számára. És ebben ugye Dumoulin is vastagon benne van.

A Girót végén még nem volt szerződésed 2017-re....
Voltak csapatok akik érdeklődtek irántam, ezt nem tagadom (a Sky érdeklődéséről lehetett hallani...). De végül 2018 végéig hosszabbítottam. Kiválóan érzem magam, ezzel a szakmai stábbal szeretnék tovább dolgozni. Bízom az edzőkben, a csapattársakban, igazoltunk jó versenyzőket, akik tudnak majd segíteni nekem a hegyekben. Itt lehet esélyem nagy kört nyerni.

Mindjárt kezdődik a Vuelta. Mi a cél?
Egy jó összetett helyezés, ami a dobogót jelentené. Két dologra figyeltem a Giro után: egyrészt ki akartam pihenni a sérülésemet, másrészt kevés versenyen indultam. A lehető legfrissebben szeretnék kezdeni. Martijn Keizer és Jos van Emden társaságában három hetes andorrai hegyi edzőtáborban is voltam. Rio után becsúszott egy kis megfázás, de már rendben vagyok.

Kiskorodban fociztál, köztudottan nagy PSV szurkoló vagy. Az Eb-t követted?

Hát, mi nem jutottunk ki, szóval annyira nem. De amúgy sok sportot nézek. Szeretem a teniszt, imádom Federert. Az ő alázata a játék iránt, mindenki számára példaértékű lehet. De tetszik az F1 is, Max Verstappen óriási tehetség. Jó egy holland versenyzőt nézni abban a mezőnyben.(Forrás: Gazzetta)

Hozzászólások