Vuelta - Már kettőnél jár
Már kettőnél jár
Fotó: Europress/AFP

Már kettőnél jár

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/09/12 15:48

"A kísérőkocsiból azt mondták, hogy ha rendben vagyok, induljak el 4 kilométerrel a vége előtt. Az volt ugyanis az emelkedő legnehezebb része. Ez az akció olyan volt, mint az egész Vueltám. Nem tudtam mi lesz velem nem tudtam, bírom-e végig".

Aru elárulta, az eredeti tervek szerint egyedül szeretett volna hazaérni. Két és fél kilométerrel a befutó előtt azonban Froome is ritmust váltott. Neki minden másodpercre szüksége volt, az olasz versenyző azonban "csak" az újabb győzelem miatt tekert. Aru már a szakasz előtt kijelentette, ha lesz lába megpróbálja, de a dobogót nem érzi reálisnak.

"Amikor Froome támadott, egyből a fülemre mondták a kocsiból. Az utolsó pár száz méterre együtt érkeztünk, én pedig csak úgy megindultam. Nem terveztem meg előre, hol fogok robbantani. Amikor visszaértem a szállodába az volt az első, hogy visszanéztem a szakasz végét".

Győzelem a Giron (pont az egyik Pantani emlékszakaszon), és két siker a Vueltán. Arunak nagy éve van

Két siker a Vueltán, de melyik győzelme volt az értékesebb?

"Ha választani kell, talán az elsőt mondanám. Mondjuk, akkor még nem ismertek annyira a többiek. Ez most annak volt a megerősítése, hogy jó úton járok."

A csütörtöki befutó megint megmutatta, a Giro után miért lehetett arról olvasni, hogy vinné a Sky és a BMC is...a két csapat, amely idén még nem nyert szakaszt nagy körversenyen.

Maurizio Mazzoleni az Astana edzője elárulta, Aru az olasz kört követően nagyon odafigyelt a táplálkozásra (csak 1,5 kilót hízott), rengeteget edzett motor mögött, és ennek köszönhetően 10 wattal többre képes, mint a Giro idején. Ez kevésnek tűnhet, pedig nagyon nem az.

Győzelmek a nagy körversenyeken. Az olaszok ebben a szezonban tizennégyet nyertek: Nibali ötöt, Aru hármat, a többiek összesen hatot. A statisztikában a trikók is benne vannak. (Grafika: Gazzetta)

Mazzoleni szerint, Aru másik titka a frissesség. A Giro előtt csak 13 versenynap volt a lábában, a Vueltának pedig úgy vágott neki, hogy mindössze a Lengyel körön tekert. Ez összesen 61 nap. Feltűnően kevés.

De a 24 éves versenyző, így legalább friss maradhat egészen a szezon végig. Davide Cassani ugyanis számít rá a vb csapatban (a bő keretbe Nibali és Vanotti is bekerült az Astanából).

Aru valószínűleg nem fér oda a dobogóra. De ez akkor is egészen kiváló idény tőle. Harmadik volt összetettben pályafutása második Giroján (már tavaly is ott volt Nibali csapatában), majd két szakaszt nyert a Vueltán.

Még a spanyol tv-nél dolgozó Pedro Delgado (egy Tourt és két Vueltát nyert) is azt mondta, az Astana versenyzőjére figyelni kell.

Alberto Contadort pedig egyenes fiatalkori önmagára emlékezteti Fabio Aru. Aki ugyanúgy 21-es rajtszámmal versenyez, mint az 1998-as Touron Marco Pantani...

A ponferradai vb-pálya. 254 kilométer a táv, egy kör 18,2 km hosszú, a teljes szintkülönbség 4284 méter. A mezőnyversenyt szeptember 28-án rendezik. (Grafika: Gazzetta)

Tudtátok???

A Sky csapata utoljára 396 nappal ezelőtt nyert szakaszt nagy körversenyen. Az utolsó győzelmük (2013. augusztus 12-én) Vasil Kiriyienka nevéhez fűződik. A BMC rosszabbul áll, idén még ők is nyeretlenek. Ráadásul tavaly csak egy sikerük volt, Philippe Gilbertnek (Vuelta, 12. szakasz) köszönhetően.

Hozzászólások