Vuelta a Espana - Grande Alberto
Grande Alberto
Fotó: Europress/AFP

Grande Alberto


2014/09/13 18:35

Alberto Contador holnap este harmadszor nyeri meg a Vueltát pályafutása során. Úgy, hogy harmadszor vett részt rajta.

Idén azt mondta a bukása után, hogy esélytelen az indulása. Aztán azt, hogy rajthoz áll ugyan, de esélytelen lesz. Esetleg a harmadik héten. Mondjuk egy szakaszgyőzelem. Aztán egy másodpercig sem forgott veszélyben a piros trikója.

Tavaly a legnagyobbat bukta karrierje során. Köze nem volt Froome-hoz a Tour de France-on. Ezért hagyta ki tavaly hazája háromhetesét. Ez hajtotta november végén, amikor elkezdte a felkészülést. Azért edzett az egész tél során, hogy ez ne ismétlődhessen meg újra.

A felkészülése nagyszerűen sikerült, ezt az egész éves teljesítménye bizonyítja. Mert félreértés ne essék, a szezon eredményeinek jelentős része már azelőtt eldől, hogy látnánk őket versenyezni. Egy éve Froome volt zseniális, most ő.

Vannak kivételek, hiszen Nibali a régi iskola szerint csak júliusra került csúcsformába. De az új érában egy egész szezon során lehet villogni, és erre a Sky, valamint a Tinkoff is remek példát szolgáltatott a közelmúltban. Csak Contador munkája a Touron a bukása miatt nem tudott kijönni. De ettől még benne volt.

Ma semmi váratlan nem történt. Na jó, esetleg Rodriguez korai akciója. De nem volt veszíteni valója, így érthető, miért támadott 9 km-rel a cél előtt...Aru zseniális, hogy ennyi idősen így tartotta a lépést a nagyokkal, Valverde pedig hatalmas küzdő.

Froome támadott becsülettel, ennyi volt benne. És kétség ne férjen hozzá, a télen rengetegszer fogja visszanézni az elmúlt hetek eseményeit, és ugyanúgy erősebben fog visszatérni, ahogyan nagy riválisa erre a szezonra.

Ugyan holnap még sor kerül egy 9,7 km-es egyéni időfutamra, de az az összetettet már csak nagyon extrém esetben - bukás, két defekt - befolyásolja. Mondhatjuk, hogy túl vagyunk az év mindhárom nagy körén. Mindhármat olyan nyerte, aki akkor, azon a három héten kiemelkedett a mezőnyből. Mindhárman maximálisan megérdemelték. Semmi mi lett volna ha.

Arra ott van a következő év. Csak kezdődne már!

Hozzászólások