Vuelta - Armstrong: "Froome örökre beszennyeződött"
Armstrong: "Froome örökre beszennyeződött"
Fotó: Europress/Twitter

Armstrong: "Froome örökre beszennyeződött"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/12/21 22:19

"Chris Froome számára a Tour egy rémálom lesz, ha elindul 2018-ban."

Ezt a korábbi hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong nyilatkozta a szalbutamol botrányra utalva.

"Lehet, hogy elmagyarázza majd, hogy mi történt, lehet, hogy felmentik minden alól, de ő egyszer és mindenkorra beszennyeződött. A vizsgálat hónapokig eltarthat, aztán júliusban jön a Tour. Ez már most kellemetlen a számára, de ott egy rémálom lesz."

A rajongók korábban is támadták Froome-ot, illetve az egész csapatot, 2015-ben például vizeletet öntöttek rá verseny közben az út széléről. A Sky-nak volt néhány ellentmondásos ügye az elmúlt években. A 2011-es Dauphinén például ott volt az a gyanús csomag, aminek a tartalmát nem sikerült hitelt érdemlően tisztázni.

Froome, aki tagadja, hogy bármi szabályba ütközőt elkövetett volna, a Vuelta alatt, szeptember 7-én adott gyanús mintát. A szalbutamol mennyisége a megengedett kétszerese volt a vizeletében.

Őt és a csapatát szeptember 20-án tájékoztatták az eredményről. Azóta együttműködnek az UCI antidopping programjával, és próbálják bizonyítani, hogy nem használtak a megengedettnél nagyobb mennyiséget a fent említett asztma elleni szerből.

"Nem tudom, miért szivárogtatták ezt ki a médiának" - mondta Armstrong. "Aki ezt megtette, anonim maradt, ami sajnos sokszor megtörténik a sportágunkban. És ez elkeserítő."

froo

Fotó: Europress/AFP

Függetlenül attól, hogy miért volt ennyi szalbutamol Froome vizeletében, és, hogy miért lett nyilvános az eset, Armstrong úgy véli, hogy Froome, a Sky, és az egész kerékpársport megsínyli majd ezt.

"A kerékpár a sportvilág lábtörlője, és ez az én hibám is. A felelősség bizonyos fokig engem is terhel, mert beszennyeztem a rendszert. De a New York Times-ban elképesztően durva dolgokat olvastam Froome-ról és az egész sportágról. Ha azt valaki elolvassa, biztos, hogy nem kap pontos képet a helyzetről."

"Annyira könnyű a sajtónak ráugrani erre, és összehordani egy csomó baromságot."

Froome azt nyilatkozta a múlt héten, hogy az öröksége nem fog végleg beszennyeződni.

“Megértem én az emberek reakcióját, ismerve a sportág történelmét, de ez nem egy pozitív teszt."

 

(Forrás: cyclingweekly)
Hozzászólások