Kerékpár - Vino, Astana, licensz
Vino, Astana, licensz
Fotó: Europress/Getty

Vino, Astana, licensz

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/05 17:52

Hát jó. Hagyjuk Arut és Nibalit.

Beszéljünk az Astanáról úgy, hogy sportszakmai kérdések még csak véletlenül sem - vagy csak nagyon keveset - kerülnek szóba.

Öt doppingügy bő két hónap alatt kicsit sok. Főleg most, amikor mindenki a sportág megtisztulását hangoztatja.

A sor még szeptember közepén Valentin Iglinskyvel kezdődött, majd a jóval híresebb testvére mellett (egyikük sem kérte a B próba elvégzését...) további három, az Astana utánpótláscsapatánál tekerő fiatalról derült ki tiltott teljesítmény fokozó használata. A szerek és módszerek, most nem is olyan érdekesek.

Az eredmény?

Megvonhatják az Astanától a World Tour licenszet. Egyszerűen fogalmazva, nagy körversenyeken biztosan nem látnánk őket jövőre (a szabadkártya lehetőségét még hagyjuk). Nyilván folyamatosan feltétles módot kell használnunk, hisz hivatalos döntés szerda (december 10.) előtt nem várható.

Vinokourov (versenyzőként azért neki is van múltja: 2007-es Tour vagy a 2010-es LBL megvételével kapcsolatos pletykák...) azonnal felfüggesztette az utánpótlás együttes működését. Dmitri Sedount a csapat vezetőjét, meg elbocsátották.

Nibali a témával kapcsolatban annyit mondott, hogy a fiatalokhoz nekik semmi közük. A név megegyezik, de semmi más kapcsolatuk nincs a "kicsikkel". Akik azért hajtanak hétről-hétre, hogy felkerüljenek a nagyok közé. Vagyis Nibaliék mellé.

Ez a magyarázat akár még igaz is lehet, mint ahogy az öt korábbi doppingügyből sem következik egyértelműen, hogy az olasz versenyző használt valamit a Tour de France győzelme során.

Július 26-án még mindenki mosolygott

Az viszont egy másik (és örök) kérdés: a csapaton belül tudtak-e a fiatalok vagy az Iglinskiy tesók akciójáról? Egyedül csinálták, vagy Vinokourov most csak eljátssza a dühös csapatvezető szerepét?

Elnézve a kazah együttes keretét, pénzügyi lehetőségeit és befolyását, valamint az UCI kényes kérdésekkel kapcsolatos közelmúltbeli válaszait (elnökváltás ide vagy oda), ezt csak egy figyelmeztető jelként is értelmezhetjük. Gesztus a sajtó irányába, hogy mi tényleg harcolunk a dopping ellen.

Közben a nemzetközi szövetségnek esze ágában sincs megvonni az Astana licenszét (azt a kérdést most hagyjuk, milyen változás állhat be jövő hét szerdáig...). Vagy, ha másik oldalról közelítünk, akkor az UCI igenis bekeményített.

Kevesen tudják, de pár órával az idei Tour utolsó szakaszát megelőzően Brian Cookson (baráti) elbeszélgetésre hívta Bjarne Riist és Alexander Vinokourovot. A téma természetesen a dopping, és a sportág jövője lett volna. A két csapatvezető azonban tudomást sem vett a meghívóról...

Ezek után emlékezzünk vissza Kreuziger ügyére, és a mostani öt pozitív esetre.

Közeli ismerősök szerint a kazah csapat legnagyobb sztárja, Vincenzo Nibali nem aggódik. Szerinte hamar tisztázódik a helyzet.

Pedig ha valaki, ő izgulhatna.

Az idényenként közel 4,5 millió eurót garantáló szerződése, csak 2016-ban jár le.

Hozzászólások