Kerékpár - Újabb duplázó
Újabb duplázó
Fotó: Europress/Getty

Újabb duplázó

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/21 12:39

Mint Contador.

Rigoberto Uran is rámegy a Giro-Tour duplára.

A kolumbiai versenyző pontos versenynaptára még nem ismert, de jövőre biztosan a nemzeti bajnoksággal (február 7-8.) kezd.

Uran - aki idei egyetlen győzelmét a Giro hosszú (41,9 km-es) időfutamán aratta - utoljára 2011-ben, még a Sky csapatának versenyzőjeként indult a francia körön, azóta minden évben a Giro-Vuelta kettőst választotta. Az időfutam egyébként is érdekes pont az ő pályafutásában, hisz tizennégy évesen élete első versenye egy időfutam volt. Utcai ruhában állt rajthoz, a nagybácsikájától kapott kerékpárral. Akkor még fogalma sem volt arról mit jelent az, hogy ideális testtartás vagy speciális bukósisak. "Időfutam? Még a szót sem ismertem" - mondta később. Saját elmondása szerint szörnyű stílusban tekert, de első lett.

Édesapja - akit szintén Rigobertonak hívtak - két rivális kolumbiai drogkartell utcai lövöldözésében veszítette életét. Eltalálta egy eltévedt golyó...Vagyis Uran már nagyon korán, 14 évesen felnőtté vált. Hisz el kellett tartania a családját. Épp ezért sokáig egy lottózóban dolgozott eladóként. Munka mellett tekert, nem is rosszul.

Új mezben Kwiatkowskival, a csapat valenciai edzőtáborában.

Négy év múlva kapta meg élete nagy lehetőségét, az európai szerződést. Az olasz Tenax csapathoz igazolt és Bresciába költözött. A Lombard kisvárosban (itt ért véget a tavalyi Giro, ahol második lett) a Chiodi családhoz került. Ők segítették a hétköznapokban.

Mellette voltak akkor is, mikor a 2007-es német körversenyen akkorát bukott, hogy mind a két könyökét eltörte. Hat hónapig nem tudott versenyezni.

Rigoberto Uran az elmúlt három Giro d'Italián: 2014: 2. hely, 2013: 2. hely, 2012: 7. hely

De maradhatott Európában, két szezont a Caisse d'Epargne csapatában töltött. Majd jött a Sky-os időszak, mi is ekkor ismerhettük meg igazán. Illetve a londoni olimpián, ahol Vinokourov mögött második lett a mezőnyversenyen.

Az idei év elején került az Omegához, jövőre ő lesz a már Etixx néven futó csapat egyik legfontosabb embere. Nagyon bíznak benne.

Máskülönben nem indítanák két háromhetesen.

Hozzászólások