Tour - Quintana: "Idén már nincs kifogás!"
Quintana: "Idén már nincs kifogás!"
Fotó: Europress / AFP

Quintana: "Idén már nincs kifogás!"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/03/13 11:00

Nairo Quintana megint eltűnt egy picit, de ez vele kapcsolatban már nem is nagy hír.

Viszont nemrég hosszan nyilatkozott a kolumbiai El Tiempónak, és (kivételesen) mondott érdekeseket. Szóba kerültek az idei célok, a kevesebb tavaszi versenynap, Landa, az UCI által bevezetett létszámcsökkentés, Froome és még az esetleges politikai pályafutás is.

A tavalyi évvel ellentétben Nairót most nem láthatjuk a Tirrenón, hisz a Kolumbiai kör óta otthon, a jól megszokott környezetben készül. A jövő héten rajtoló Katalán körön viszont Valverdéhez hasonlóan ott lesz, így hamarosan újra találkozhatunk vele.

 

Összeállt már az idei versenynaptárad?

Igen, az első fele biztos. Katalán és Baszk kör, aztán egy pavés egynapos, mert szoknom kell az ilyen versenyeket. De azt még nem tudom, hogy pontosan hol indulok.

Most teljes az összhang közted és csapat között? Nincsenek más-más céljaitok?

A keret erős, bár nyilván mindig lehetne újabb és újabb segítőket igazolni. Az összhang jó, szóval az alap adott. Tudjuk mit szeretnénk elérni, ezért dolgozunk.

Mit szólsz ahhoz, hogy a Movistar elviszi a három legjobb versenyzőjét a Tourra?

Ez szerintem jó dolog, a taktikát illetően több fegyver lehet a kezünkben. Idén nincs kifogás, mindenkinek száz százalékos formában kell megérkeznie a rajtra.

Miért mész ilyen keveset tavasszal?

Itt most nem arról van szó, hogy Nairo nem motivált, egyszerűen csak mindent alárendel a Tour de France-nak. Így pedig válogatnom kell a versenyek között, és nem szabad túlhajtanom magam. Erős a keretünk, tud más is versenyt nyerni rajtam kívül.

Például Landa?

Igen. Mikel egy erős versenyző jó, hogy Eusebio megszerezte. Mindannyiunknak meg vannak a saját céljai, Valverdének, neki és nekem is. Az országút majd úgyis eldönti, ki lesz az első számú ember. Addig meg össze kell dolgoznunk a sikerért.

Jó, de Landa azt mondta, hogy Tourt szertene nyerni...

Ki nem? Ő és én is azért dolgozunk, hogy ez meglegyen. Az egyéni céljait mindenkinek tiszteletben kell tartani.

Számíthat az a Movistarnál, hogy egy spanyol vagy egy kolumbiai versenyzővel nyeri meg a sárga trikót?

Valamennyit biztosan.

Térjünk rá a Tourra. Idén lesz egy hosszú, kockaköves szakasz. Mennyire félsz attól a naptól?

Fel fogunk készülni rá. A sorunk tele van olyan versenyzőkkel, akik ezen a terepen jól mennek. Például Jasha Sutterlin, Daniele Benatti vagy Imanol Erviti. Fontos lesz a jó helyezkedés és az, hogy ne hagyd el a csapattársaidat. Egy gyors kerékcsere defekt esetén, aranyat érhet. Kár tagadni, azon a napon sok veszéllyel kell szembenéznünk.

És a mindössze három klasszikus hegyi befutóhoz mit szólsz?

Lehet, hogy nem mindig lesz hegyi befutó, de vannak még kemény napok. Lesz egy mindössze 65 km-es, rövid szakasz. Az például ideális lehet nekem. Az utolsó hegy kifejezetten tetszik.

Mennyit számíthat idén az életkor és a tapasztalat?

Froome hiába 33 éves, már bőven megvan a kellő rutinja. Jól tudja, hogy kell felkészülni. A pavés nap neki is ott lesz...ha egyáltalán rajthoz állhat. Nem tudom megmondani, hogy a Giro miatt milyen erőben lesz, de nagyon okosan kell mennie, az biztos. Én még nem nyertem Tourt, így idén egyértelmű volt melyik háromhetesre készülök. A jövőben viszont még szívesen próbálkoznék. Egyébként meg bőven vannak még ellenfelek rajta kívül.

A Froome-ügy...

Elmondtam már a véleményemet róla. A szabályokat be kell tartani. Pont. Többet erről nem szeretnék beszélni.

Mit szólsz a létszám csökkentéséhez? 

Szerintem mínusz egy ember a háromhetes versenyen tényleg számíthat. Gondoljunk csak arra, mennyi bukás szokott lenni a rajt utáni napokban. Egy kiscsapatnak nem számít, ha mondjuk 4 fővel ér el Párizsba, a nagyoknak viszont igen. Az UCi részérúl azért lenne itt más tennivaló is: például a biztonságot illetően. Néha nem értem, miért kísér minket ennyi motor. Nem biztos, hogy mindegyikre szükség van. Talán ott is lehetne csökkenteni a létszámot.

Egyre többször téma a Giro és a Vuelta két hetesre csökkentése. Erről mit gondolsz?

Szerintem ez inkább a médiának fontos kérdés. Talán ha a frissességet meg a versenyzők egészségi állapotát nézzük, még valahol érthető is lenne a döntés. De nézzük meg, hogy manapság mennyit megyünk extrém időjárásban...akár 6 órán keresztül. Ez jót tesz valakinek? Vagy a rossz utakon való lejtmenet, esetleg a veszélyes városi körözések. Ezzel sem a versenyzőket véded.

Ha már szervezés. Hogy tetszett a kolumbiai kör?

Kezdetben kicsit kritikus és pesszimista voltam, de nem kellett volna. Óriási volt a tömeg minden szakaszon, nyilván lehet fejlődni - gondolok itt a tv közvetítés színvonalára - de szinte minden rendben ment.

Az UCI új elnöke felvetette a költségvetési plafon esetleges bevezetését is

Nekem ez nem áll össze. Szerintem minden olyan szponzornak örülni kellene, aki hajlandó sok pénzt beletenni az országúti kerékpárba. Ha valaki jönne mondjuk 100 millió euróval, küldjük el?

Sokat vagy otthon, Kolumbiában készülsz, köztudottan nagyon kötődsz a szülőföldedhez. Miért?

Mindig is büszke voltam erre a környékre. Mikor én voltam fiatal, rettentő nehéz volt eljutni egy profi csapathoz, mivel alig volt keret az utánpótlás-nevelésre. Boyacában imádják a kerékpárt, ezért is döntöttünk úgy a barátommal Fernando Flórezzel, hogy csinálunk egy utánpótlás csapatot. Szeretnénk segíteni a fiataloknak. És idővel jó lenne akár kontinentális szintre is eljutni.

Otthon nagyon népszerű vagy. A politikai pálya nem érdekelne?

Őszinte leszek. Jó lenne tenni valamit a közösségért és az emberekért, de ez a világ nem ilyen egyszerű. Kiállsz valami mellett, majd rád sütik, hogy korrupt vagy és ellopsz mindent. Erre nincs szükségem.

Igaz, hogy nemrég megtanultál úszni? 

Igen :) Nem a félkészülés miatt, egyszerűen csak kikapcsol. Jó hobbi.

Nairo, gondolkoztál már azon, hogy mi lesz akkor ha idén sem nyered meg a Tourt?

Próbálkozom tovább.

 

 

(Forrás:eltiempo.com)

 

Hozzászólások