Tour - Ahol eldőlhet a Tour
Ahol eldőlhet a Tour
Fotó: Europress/Getty

Ahol eldőlhet a Tour

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/07/03 10:57

Semmi kétség, a 2016-os lesz az elmúlt időszak egyik, ha nem a legnehezebb Tour-ja.

Senkit ne tévesszen meg, hogy "csak" négy hegyi befutó szerepel az idei programban. Az útvonalat ugyanis jócskán megtűzdelték combos emelkedőkkel, és ne feledjük, már a hetedik szakaszon jön a Col d'Aspin.

Mindenekelőtt érdemes néhány dolgot leszögezni.

Először is, az első héten nincs prológ és nincs sem egyéni, sem csapat időfutam. Ez azt jelenti, hogy nem lesz nagy különbség az összetett esélyesek között, amikor a mezőny majd megérkezik a hegyekhez. Hacsak valami bukás nem történik, de ne adja Isten. Ne így dőljön el.

Másodszor, a hegyek tényleg korán jönnek. Ráadásul a Mont Ventoux beékelődik a három pireneusi és az öt Alpok-béli szakasz közé, ami jelentősen megnehezíti a regenerálódást a versenyzők számára. A hegyi menőknek talán soha nem látott esélyük van arra, hogy megnyerjék a Tour-t.

Harmadrészt, az időfutamok nem igazán kedveznek a specialistáknak. Van egy hepehupás hosszú és egy rövid hegyi időfutam, melyek egy kicsit tompítják Froome várható fölényét a többiekkel szemben.

És még egy dolog. Csak, hogy legyen még egy csavar. Lesz jó néhány olyan hegyi szakasz, amiknek viszont lejtmenet a vége.

Mégis mi akkor a legjobb taktika? Korán támadni, ahogy Froome tette tavaly, és aztán ügyesen gazdálkodni a megszerzett előnnyel? Vagy spórolni, tartalékolni a brutális harmadik hétre és ott tolni majd neki, ahogy a csövön kifér? Úgy, ahogy Quintana is próbálta tavaly?

A csapatoknak mindenesetre a jól kifundált stratégia mellett minden bizonnyal improvizálniuk is kell majd a verseny során.

Nézzük meg, melyek a 2016-os Tour kulcsmomentumai, hol dőlhet el a verseny.

peloton3Fotó: Europress/Getty

Stresszes első hét

Az egész első hét olyan, mintha sok egynapos klasszikus jönne egymás után. Ebben az összetett menők számára pont az a csapda, hogy nincs egy kiemelten veszélyes szakasz, hanem a teljes első hét olyan, amit túl kellene valahogy élni. És az a legrosszabb, hogy a krach bármikor beüthet - összeérő kerekek a szakasz közepén, ütközések sprint közben, oldalszél miatti leszakadások.

"Kizárt, hogy valamennyi összetett esélyes azonos idővel érkezzen meg a Pireneusokba" - mondta Markel Irizar, a Trek versenyzője. "Az első hét rendkívül stresszes. Mindenki elöl akar majd lenni, mindenki védeni akarja majd a főnököt. Ütközések pedig biztos, hogy lesznek."

A Pireneusok

Az első hegy, a Col d'Aspin a hetedik szakaszon vár majd a mezőnyre. Onnan jön három pireneusi etap, többek közt a Tourmalet-val a nyolcadik szakaszon, majd egy hegyi befutóval a kilencediken. Vajon a Sky megpróbálja ugyanazt, mint tavaly? Nos, az nem lesz egyszerű, mert a hetedik és a nyolcadik szakasz lejtmenettel zárul, így pedig nehezebben kontrollálható a verseny. Aztán jön az Arcalis, a kilencedik szakasz végén, ami az első igazi teszt lesz a favoritok számára. Akinek itt lesz még lába hozzá, mindenképpen előnyt akar majd szerezni a többiekkel szemben. Ám ennek most valószínűleg nem lesz akkora jelentősége, mint a tavalyi első hegyi befutónak volt.

A Ventoux - időfutam kombó

Elég csúnya húzás a szervezőktől a tizenkettedik és tizenharmadik szakasz. Előbbi hegyi befutóval ér véget a Tour egyik leghíresebb hegyén, a Mont Ventoux-n, utóbbi pedig az idei kiírás első, 37.5 km-es időfutama lesz. A táv elején és végén is lesz emelkedő, melyek csökkenthetik Contador, Quintana és Pinot veszteségeit Froome-mal szemben.

Ha a brit jelentős előnnyel rendelkezik majd a verseny ezen pontján, akkor a pódiumért megy majd a harc. Ha azonban szoros lesz, vagy valaki más lesz sárgában, az utolsó hét dönt majd mindenről.

"Nagyon kemény lesz az egyenkénti a Ventoux után" - mondta Stephen De Jongh, a Tinkoff sportigazgatója. "Az összes hegy kemény a Tour-on, úgyhogy nehéz megmondani, melyik lesz a döntő. Viszont az utolsó hét mindenképpen komoly kihívást jelent majd."

VentouxFotó: Europress/Getty

Az Alpok, a királycsináló

Öt pokolian kemény nap vár a mezőnyre az Alpokban. A tizenhetedik szakasz során vélhetően óriási csatát láthatunk majd a favoritok között, az etap egyébként hegyi befutóval zárul a Finhaut-Emosson tetején. Itt valószínűleg már csak ketten-hárman lesznek harcban a sárga trikóért.

A 17 km-es hegyi időfutam aligha fog nagy különbségeket eredményezni, hacsak valaki teljesen el nem készül az erejével. Ha ezen túl vannak, akkor jön még egy hegyi befutós szakasz a Le Bettex tetején. De még a 20. szakasz sem lesz egy rózsakert, lesz ugyanis egy második, két első és egy kiemelt kategóriás emelkedő, igaz ugyan, hogy az utolsó 12 km-t lejtmenetben kell majd megtenniük.

A Tour valószínűleg a harmadik hétről fog szólni. Az első kettőn tartani magad, a harmadikon támadni. Nem valószínű, hogy lesz bárki is, aki úgy érzi majd, van annyi tartaléka, hogy folyamatosan neki ugorjon a hegyeknek és a többieknek. Ehelyett beosztja majd az erejét mindenki, mérlegeli majd, mikor induljon meg. És ha sikerül egy jókora előny felépítenie, akkor arra vigyáz majd, mint a szeme világára.

Ott lesz két ambiciózus fiatal, Quintana és Aru, meg a rutinos öreg róka Contador, aki tudja, ez az egyik utolsó esélye, hogy nyerjen. Szóval bízhatunk benne, hogy lesznek támadások. És persze ott lesz a másodvonal is, akik alig várják, hogy a legnagyobbak egyike-másika elbukjon, hogy így megnyíljon az út előttük.

Iszonyatos három hét lesz. Úgyhogy bárki nyer is, teljességgel megérdemli majd.

Forrás: velonews
Hozzászólások