Tour de France - 1. szakasz: Leeds – Harrogate (190,5 km)
1. szakasz: Leeds – Harrogate (190,5 km)
Fotó: Europress/AFP

1. szakasz: Leeds – Harrogate (190,5 km)


2014/07/04 19:28

Thierry Gouvenou (sportigazgató):Csakúgy, mint 2013-ban, idén sem prológgal veszi kezdetét a Tour de France, hanem egy normál szakasszal. A korzikai kaland során Marcel Kittel vállaira került a sárga trikó, most pedig mindenki Mark Cavendishtől várja azt, hogy megszerezze. Először is azért, mert a nagy rajtra Nagy-Britanniában, vagyis hazájában, a saját közönsége előtt kerül sor. Másodszor azért, mert a befutó egy kőhajításnyira van attól a helytől, ahol korábban az édesanyja lakott. Végül pedig azért, mert először szerezhetné meg a híres trikót, ami remekül mutatna a többi sikere mellett. Véleményem szerint nagyon komoly favorit ezen a szakaszon, amely csodás tájat, és az utolsó hatvan kilométeren teljesen sík utat rejt magában.

TV: Eurosport, 11:45 (Élő)

Yorkshire: Észak-Anglia történelmi, egyben az Egyesült Királyság legnagyobb megyéje. Méretéhez képest a szerepe igencsak elenyésző. Azt is mondják, hogy ez a legzöldebb része Angliának, sok érintetlen területtel. A címerében szereplő fehér rózsa a York-házé, legelterjedtebb zászlaja a fehér rózsa sötétkék háttérrel. Az ipari forradalom után elsősorban a textil-, a szén- és az acélipar segítette a gazdaságát. A vidéket - szépsége miatt - egyszerűen csak „Isten saját megyéjének” becézik, annyira sok az érintetlen része, hogy a Guardian korábban Észak-Yorkshiret Anglia kertjének nevezte.

Leeds

Rendkívül meghatározó a textiliparban betöltött szerepe. Az itteni gyapjúból készült sárga trikóról álmodik minden versenyző ezen a Tour de France-on. Egészen mostanáig a sportkedvelők leginkább a Leeds Uniteddel foglalkozhattak, amely 1992-ben angol bajnok volt, méghozzá a francia Eric Cantona segítségével. Korábban, még a hatvanas években itt született a női kerékpárosok egyik úttörője, Beryl Burton, aki pályán és országúton összesen hét világbajnoki címet szerzett.

A város egész Yorkshire legnagyobb települése, 751 ezer lakosa van, korábban még sosem látta vendégül a Tour de France-t. Az elmúlt időszakban nagyot lépett előre a fenntartható fejlődést tekintetében, hiszen elkészült egy 23 km hosszú kerékpáros sugárút Kelet-Leeds és Bradford között.

Gazdasága: sokoldalú, több mint 60 millió eurót termel évente, nagyjából 1,4 millió embernek nyújt megélhetést. Észak-Anglia üzleti központja, egyben Londonon kívül a régió legfontosabb jogi központja. Az oktatásban betöltött szerepe is fontos, több mint 60 ezer diák jár a három egyetemére.

Kultúrája: Kirkstall apátság (egészen a 12. századig tekint vissza, található benne egy múzeum is, ami a XIX. századi várost mutatja be), Harewood ház (1759-ben épült, akkor még csak egyszerűen azért, hogy a lehető legjobb új otthona legyen Edwin Lascellesnek, Harewood első bárójának. Ma már múzeumként üzemel, novemberig a kertet is lehet látogatni), Yorkshire Sculpture Triangle (szoborpark), Északi Balett, Északi Opera.

Fesztiválok: Leeds Festival (rockzenei), Leeds-i Nemzetközi Filmfesztivál

Sport: Leeds Rhinos (kilencszeres rögbibajnok, legutóbb 2012-ben nyerte meg a Super League-et), Leeds United (labdarúgó klub, 3-szoros bajnok, 1972-ben FA-Kupát nyert, most a 15. lett a másodosztályban), Leedsből származik a régió legtöbb olimpiai érmese: Nicola Adams (ökölvívó, 2012 olimpiai bajnoka), Elizabeth Armistead (olimpiai ezüstérmes országúti kerékpáros), Alistair és Jonathan Brownlee (triatlonos testvérpár, előbbi aranyat, utóbbi bronzot nyert két éve.)

Specialitása: teasütemény, gyömbérsütemény.

Címke: Yorkshire XXI. századi fővárosa

Mondás: Pro Rege et Lege (A királyért és a törvényért)

Harrogate

Észak-Yorkshire központja, egyben Észak Oxfordjaként is emlegetik. Ugyan újoncnak számít a Tour de France programjában, testvérvárosa, Bagnères de Luchons-t már 1910-ben is érintette. A közös a két településben, hogy mindkettő a termálfürdő iparban erős. Különösen az első világháború előtt volt nagyon erős, akkoriban 90 fürdője működött. A kerékpársport tekintetében van múltja. A brit kör elődje, a Milk Race rendszeresen látogatott ide. Például 1986-os kiadásában a később a Touron is villogó Djamolidine Abdoujaparov nyert itt. A település 73 ezer fős.

Gazdasága: negyede a turizmusból fakad, amiből félévente 600 millió euró folyik be és 23 ezer embernek ad munkát. A többi forrást a gazdasági szolgáltatások, az ipar, a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy jelenti. A Harrogate Nemzetközi Központ évente 180 millió eurót jelent a helyi gazdaságnak a konferenciáival és kiállításaival, közvetett módon 3 ezer munkahelyet is biztosít az éttermekben, szállodákban, és a szállításban. 1,9 millió eurót fordítottak a fenntartható fejlődés érdekében a kerékpárutak és infrastruktúra fejlesztésére a városban és környékén.

Kultúrája: Harlow Carr Garden (egészen gyönyörű kert).

Fesztiválok: Great Yorkshire Festival (földművelési show), Harrogate International Festival (művészeti, zenészektől kezdve a stand up műfajáig minden megtalálható), Harrogate Crime Writing Festival (krimiíró fesztivál), Harrogate-i Történelmi Fesztivál.

Sport: Harrogate Town FC ( félamatőr, hatodosztályú labdarúgó klub), Harrogate RUFC (1871-ben alapított rögbi csapat, idén kilencedik lett a másodosztályban).

Specialitása: a Taylors of Harrogate tea.

Címke: Spa-város.

Hozzászólások