Tour de France - Messinától Párizsig (III. rész)
Messinától Párizsig (III. rész)
Fotó: Europress/AFP

Messinától Párizsig (III. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/08/11 17:32

Negyvenkilenc évvel Felice Gimondi és tizenhat évvel Marco Pantani sikere után. Huszonkilenc évvel és nyolc hónappal azt követően, hogy megszületett.

Húsz évvel azután, hogy először ült kerékpáron. Tizenhat évvel az első versenye és bő kilenc profi idény után. Huszonegy nappal azt követően, hogy Leedsből elindult a Tour mezőnye.

És nyolcvankilenc óra, ötvenkilenc perc, hat másodperc versenyzés után:

Vincenzo Nibali 2014. július 27-én, megnyerte a 101. Tour de France-t.

Ebben eddig nincs semmi meglepő.

Most ahelyett, hogy a száraz számokkal és statisztikákkal untatnánk mindenkit, olyan érdekességek következnek Nibaliról, melyekkel talán sokak még nem találkoztak:

 • Ötvenöt napon keresztül készült hegyi edzőtáborban. Kétszer járt a Teidén és egy alkalommal a San Pellegrinon.
 • Még a Dauphinét megelőzően tíz napot edzett a Teidén. Ezen időszak alatt 42 órát töltött kerékpáron, 1424 kilométert tekert és közel 25.000 méter szintkülönbséget tett meg.
 • Egy átlagos napon 5-6 órát ült kerékpáron. Versenyszituációkat szimuláltak Paolo Slongoval, aki motoron ülve a következő mondattal próbálta motiválni: „Én vagyok Froome, kapj el ha tudsz!”
 • Jól fizetett a Tour győzelem: Nibali 450.000 eurót kapott az első helyért. 6650-et, hogy 19 napon keresztül viselte a sárga trikót, és további 32.000-et a négy szakaszgyőzelemért. Ehhez még vegyük hozzá az egyéb bónuszokat (pöttyös trikó, hegyi befutós prémiumok, pontverseny) és máris kijön a teljes összeg: 527.900 euró. Nibali az Astanától közel 1 millió eurós jutalmat kapott a Tour megnyeréséért.
 • Olasz sajtóinformációk szerint hamarosan egy évvel meghosszabbítja a 2016 végén lejáró szerződését. Évi ötmillió euróért cserébe, amivel a legjobban fizetett kerékpárossá válhatna.
 • A "csapatában" tekerő  Astanás versenyzők 100.0000 eurós bónuszt kaptak fejenként.
 • Nibali az olasz bajnokság megnyerését követően hat darab Bulgari Carbon City Gold márkájú karórát vásárolt, az őt segítő csapattársaknak.
 • A tavalyi Giro győzelem után jó barátjának és masszőrének, Michele Pallininak egy drága IWC luxusórát, Tanek Kangertnek pedig Maldív-szigeteki nyaralást ajándékozott.

Több mint 1500-an köszöntötték Mastromarcoban, a sárga trikós Vincenzo Nibalit

 • A Tour győzelem másnapján a szokásos rózsaszín helyett sárga címlappal jelent meg a La Gazzetta dello Sport.
 • Nibali Tour győzelmét még a Wall Street Journal is első oldalon hozta.
 • A RAI Sport tv csatornán öt nappal a győzelmét követően közel egy órás dokumentumfilmet vetítettek. Ebben a főszereplő mellett szinte az összes csapattársa megszólalt.
 • A Tour de France-t követő héten 7 pénzdíjas, úgynevezett kritérium versenyen vett részt (négyet meg is nyert). Ezekért nagyjából 40.000 eurót kapott alkalmanként. A bevétel nagy részét jótékonysági célokra fordította.
 • Matteo Renzi miniszterelnök és Giorgio Napolitano köztársasági elnök mellett az olasz sportélet szinte összes szereplője SMS, vagy Twitter üzenetben gratulált neki. Napolitano a Gazzettában megjelent nyílt levélben köszönte meg Nibali három hetes teljesítményét.
 • Augusztus 9-én, szombaton, több mint 1500 ember köszöntette Vincenzo Nibalit Mastromarcoban. A toszkán kisváros a friss Tour győztes második otthonának számít, hisz miután elköltözött Messininából, erre a Pistoia közelében található településre került.
 • A menedzsere, Alex Carrera elárulta, a sok ünnepséget követően az első dolga az lesz, hogy leszervez Vincenzonak egy intenzív angol nyelvtanfolyamot. Nibali ezzel kapcsolatban elmondta, a közelmúltban valóban nem sok ideje maradt a tanulásra, de egy étteremben már gond nélkül tudna rendelni :)
 • Tizenhat év után nyert olaszként Tour de France-t. Az alkalom tiszteletére a Gazzetta megjelentetett egy 10 euróért megvásárolható, 197 oldalas könyvet. A Tour győzelem után egyébként 4 különböző kiadó jelentkezett, hogy szívesen kiadnák Vincenzo önéletrajzát…
Hozzászólások