Tour de France - A nagyok
A nagyok
Fotó: Europress/Getty

A nagyok

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/07/01 12:09

Nibali olasz bajnoki címmel, Froome luxuskörülmények között, Contador pedig egyik legfontosabb segítője nélkül készül, a szombaton rajtoló Tour de France-ra.

  • Chris Froome (Az elmúlt 7 nagy körversenyén: 83-34-DSQ-2-2-4-1)

Azt eddig is tudtuk, hogy a Sky csapatnál nincsenek anyagi gondok. Chris Froome a Dauphiné utáni időszakot Chalet-ban, egy alig 2000 lakosú francia kisvárosban töltötte. Pontosabban, a település egyik luxus villájában, ahol a teljes bérleti díj egy hétre 40.000 euróba kerül. Medence és saját mini mozi áll a vendégek rendelkezésére. Froome feltérképezett néhány fontos szakaszt (Gerardmer, La Planche des Belles Filles), majd hazautazott. Az elmúlt pár napban már Monacóban „pihent”. Holnap érkezik meg a Tour rajtjának helyszínére.

Froome 2014-ben: 27 versenynap, 3800 km és 7 győzelem

  • Vincenzo Nibali (Az elmúlt 7 nagy körversenyén: 3-1-2-7-3-1-2)

Győzelem 399 nap után az olasz bajnokságon, épp amikor Emma nevű kislánya 4 hónapos lett. Lélektanilag kiváló időpontban érkezett a siker, Nibali olasz bajnoki trikóban szállhat harcba a Tour dobogóért (Gianni Bugno 1991-es második helye óta, ilyenre nem volt példa). A csapata erős: Scarponi jól ment az olasz bajnokságon, Fuglsang 10. lett a Dauphinén. A kazahok már a következő évre is gondolnak, és megszerezték Luis Leon Sánchezt a Caja Ruraltól. A hivatalos bejelentésre persze még jó pár napot várni kell.

Nibali 2014-ben: 45 versenynap, 7000 km és 1 győzelem

  • Alberto Contador (Az elmúlt 7 nagy körversenyén: 1-1-1*-1*-5*-1-4) 

A három sztár közül talán ő kapott egedül rossz híreket az elmúlt napokban. Biológia útlevelének korábbi "érdekes" adatai miatt, Kreuziger nem indulhat a Touron. Így a tavasszal kiválóan teljesítő Contador, elveszítette az egyik legjobb/legfontosabb segítőjét. Persze, Majka sem rossz helyettes, csak neki ez lesz az idei második körversenye (a Giron hatodik lett). A 24 éves lengyel versenyző fel is tette a költői kérdést a facebookon: „Biztosan jó az nekem, ha ennyire fiatalon, megint szét kell hajtanom magam?” Aztán az üzenetet, néhány perc múlva törölték…

Contador 2014-ben: 33 versenynap, 4900 km és 6 győzelem

Csak röviden:

1 - Bekerült a Giant keretébe Ji Cheng, így ő lesz a Tour történetének első kínai résztvevője.

1+ - Bár a Tour Angliából rajtol, csak egy „igazi” hazai versenyző lesz a mezőnyben. Wiggins kimaradt, Froome Kenyában, Cavendish Man szigetén, Thomas pedig Walesben született. Az Orica csapatába viszont bekerült Simon Yates. Rögtön az első profi idényében!

17 – A tavalyi évhez hasonlóan, ezúttal is 17 olasz versenyző áll rajthoz. A legidősebb Alessandro Petacchi (40), a legfiatalabb Davide Cimolai (24).

Hozzászólások