Tour de France - 9. szakasz: Gérardmer – Mulhouse (170 km)
9. szakasz: Gérardmer – Mulhouse (170 km)
Forrás: Europress/AFP

9. szakasz: Gérardmer – Mulhouse (170 km)


2014/07/13 09:19

Thierry Gouvenouo:Hol is tartunk egy olyan szakaszon, mint ez? Okosnak kellett lenni ahhoz, hogy ezt az ember megmondja. Túl vagyunk a Yorkshire-i dombokon, a kockaköveken, a Mauselaine-en. Jó néhány versenyző – köztük igazán nagy név is – hátrányba került mostanra. Vajon ők összefognak a legjobb szökevényekkel, akik ezen a napon biztosan próbálkozni fognak? Számukra találtunk ki egy tipikusan Vogézek útvonalat az inkább hosszú, mint meredek emelkedőkkel. Mivel a következő napokban hatalmas csaták várhatók, már ma még inkább kialakulhat egy kép arról, ki milyen állapotban van.

Szintrajz:

Tv: Eurosport, 14:00

Gérardmer La Mauselaine (Vosges, 88)

9330 lakosú település, becenevén a Vogézek gyöngyszeme, legalábbis ezt mondta róla Victor Hugo testvére, Abel. A kerékpárosok közül Pieter Weening kedvelheti a legjobban, hiszen pályafutása legszebb sikerét aratta itt még 2005-ben egy olyan szakaszon, ami Pforzheimből, Németországból indult. Rendkívül szoros befutó volt, célfotó döntött csak közte és Andreas Klöden között.

Gazdasága: turizmus, fa, ágy-, vászonnemű

Különlegességek: le géromé (sajt tehéntejből), pisztráng, ánizsos kenyér, fenyőméz, fumé vosgiens (bacon és hús), tofailles et tarte aux brimbelles (fekete áfonyás pite)

Sport: sí, szlalom kajak-kenu, Gerardmer triatlon

Személyiségek: Julien Bontemps (olimpiai ezüstérmes szörföző), Maxime Laheurte (a váltóval világbajnok északi összetettező)

Fesztiválok: Fantastic’arts (téli mozifesztivál, legutóbb Miss Zombie nyerte a fődíjat), Fête des Jonquilles (nárciszfesztivál)

Mulhouse (Haut-Rhin, 66)

A világ legnagyobb autós múzeuma, a Cité d'Automobile, és a világ egyik legnagyobb vasutas gyűjteménye (Cité du Train) is itt található. De a városnak a kerékpársporttal is rengeteg kapcsolata van. 1926-ban például itt volt az első szakasz befutója, Jules Buysse nyerte, aki azzal meg is szerezte a sárga trikót, amit végül Párizsban a testvére, Lucien húzhatott magára. Ezen kívül egyetlen olyan Tour volt, amelyen egy testvérpár mindkét tagja felvehette a legendás mezt: 1939-ban Romain és Sylvère Maes.

Korábban 13-szor volt itt befutó, 3-szor nyert Tour-győztes. Rögtön az első alkalommal, 1925-ben Nicolas Frantz (’27-ben és ’28-ban lett első a francia körön), Bernard Hinault (5-szörös győztes) 1981-ben egy időfutamon bizonyult a legjobbnak, míg 1992-ben Laurent Fignon (1983 és ’84 sárga trikósa) ünnepelhetett. Utóbbi egy évvel később, úgy 50 kilométerre innen nyert szakaszt utoljára pályafutása során a Tour de France-on.

A 110 ezres iparos település korábban 15-ször volt szakaszváros. Csupán 43 kilométerre található Colmartól, korábban a svájci kantonokkal szövetkezett, ám 1798-ban a forradalmi Franciaországhoz csatlakozott. A második világháborúban teljesen lerombolták. Nem annyira az elzászi bája, sokkal inkább a már említett múzeumai miatt érdekes. Egy napon a francia Manchesternek hívták.

Specialitásai: savanyú káposzta, baeckoeffe (elzászi kemencés étel báránylapockából és sertéstarjából, de kell hozzá rajnai rizling, törött bors, babérlevél, burgonya, ráadásul 12 órát kell állni hagyni a sütés előtt), flammekueche (fekete, szabadtéri kemencében sütött tészta, salátahagyma, bacon vagy pármai sonka, és crème fraîche adja a feltétet), perec

Gazdasága: elektronika, autók, kémia

Személyiségek: Alfred Dreyfus kapitány (a Dreyfus-ügy főszereplője, akit árulással gyanúsítottak, utóbb jogi szakvélemények azt támasztották alá, hogy antiszemita motívumok játszottak közre az elítélésében, a lista, ami titkos katonai adatokat tartalmazott nem is tőle származott), Albert Schweizer (Nobel-békedíjas teológus, lelkész, aki Einsteinnel és Russellel tiltakozott a nukleáris kísérletek és fegyverek ellen, előtte 1913-ban a mai Gabonban alapított kórházat), Alfred Werner (1913 kémiai Nobel-díjasa, neki köszönhető a komlpexképződés fogalma), Rémy Pflimlin (a Francia Televízió jelenlegi elnök-vezérigazgatója), Laure Manaudou (olimpiai bajnok úszónő), Thierry Omeyer (mindent megnyerő kézilabda kapus), Raymond Domenech (korábbi labdarúgó szövetségi kapitány, vele szereztek ezüstérmet a franciák 8 éve).

Sport: Jégkorong klub, Les Scorpions (2005-ben bajnok volt), élvonalbeli női röplabda együttes

Fesztiválok: Bêtes de Scènes (kortárs zenei fesztivál júniusban), Festival Automobiles (autós fesztivál júliusban), Scènes des Rues (színházi fesztivál szintén júliusban), Mulhouse Music Festival (jazzfesztivál augusztusban)

Címkék: Művészeti és történelmi város, Arany Mariann-díjas a demokratikus tevékenységéért.

Hozzászólások