Tour de France - 5. szakasz: Ypres (Bel) – Arenberg Porte du Hainault (156 km)
5. szakasz: Ypres (Bel) – Arenberg Porte du Hainault (156 km)
Fotó: Europress/AFP

5. szakasz: Ypres (Bel) – Arenberg Porte du Hainault (156 km)


2014/07/08 20:52

Thierry Gouvenou:Íme a híres, kilenc kockaköves részt magában foglaló szakasz, ami – mondjuk úgy – a harcmező szerepét fogja betölteni. Ypres-ből, Belgiumból rajtolunk, egy olyan városból, amit sajnálatos módon az 1915-ös gáztámadások tettek híressé. A Tour de France – a maga módján – szintén megemlékezik az első világháború kezdetének százéves évfordulójáról. Mi azonban a szakaszra koncentrálunk, ami hatalmas csatát hozhat. Így előzetesen nem vagyok róla meggyőződve, hogy Froome-nak ízlenek a kockaköves szektorok, de valószínűleg igyekszik majd bebizonyítani az ellenkezőjét. Neki és a többieknek is veszélyt jelent ez a nap. Lesz egy kövek „előtti” és „utáni” állás az összetettben.

A kísérkocsik sorrendje:

TV: 13:30 Eurosport (ÉLŐ)

Ypres (Bel): Ugyan a Tour de France-szal most találkozik először, a kerékpársport – ahogyan rengeteg belga település esetében – igencsak jelen van a történetében. A Course des Chats egy 1934 óta létező verseny, amelyen 2006-ban például Greg Van Avermaet tudott nyerni. A város szülötte André Noyelle, aki 1952-ben a csapatidőfutamot és a mezőnyversenyt is megnyerte az olimpián, valamint Noël Vantyghem, a Paris-Tours 1972 győztese.

Nyugat-Flandria központja, 35 ezer lakosú település.

Specialitásai: Patte de Chat (kávés, vaníliás péksütemény), Tapjesvlees (disznó- vagy borjúfarhátból készült, baconnel töltött hús),

Sport: Ypres-i ralli, Course des Chats (kerékpár)

Személyiségek: három miniszterelnököt is adott Ypres Belgiumnak: Jules Malou, Albert Devėze, valamint Yves Leterme is volt kormányfő. Malou kétszer is volt, Leterme viszont csak fél évig irányított.

Fesztivál: Cortėge des chats (három évente megrendezésre kerülő jelmezes felvonulás. Jövőre lesz legközelebb, nagyjából 50 ezer ember látogat el rá.)

Arenberg Porte du Hainault (Département du Nord, 59)

A bányászatáról híres, még úgyis, hogy a bányát 1989-ben bezárták. Azóta itt forgatták Claude Berri Germinál című filmjét. Ha az egész régiót nézzük, 158 787-en laknak itt.

Ami a kerékpársportot illeti, a Paris-Roubaix emblematikus települése. 1968-ban a helyi lakos, Jean Stablinski tanácsára tették bele az útvonalba, azóta kihagyhatatlan része. Volt már itt Tour-szakasz: 2010-ben egy rendkívül izgalmas etap végén Thor Hushovd tudott nyerni. Előzetesen Alberto Contadorról mondták azt, hogy le fog szakadni, de neki csak az utolsó kilométeren belül sérült meg a hátsó kereke, így egészen jól jött ki a napból, ám azon az etapon kezdődött Lance Armstrong vesszőfutása, aki defekt miatt jelentős hátrányt szedett össze a többiekkel szemben.

Specialitások: flamiche (francia pékárú, gyakorlatilag a pizzára hasonlító lapos kenyér), maroilles (sajt, amit a maroilles-i apátság szerzetesei fejlesztettek ki, puha állagú, tehén- vagy kecsketejből készült. A ragacsos kérge a többszöri mosásnak köszönhetően pirosas vagy narancsos színű. Különleges klímájú pincékben, úgynevezett haloirs-okban készítik.)

Gazdasága: szénbányászat és lentermesztés (A lent a textiliparban használják fel leginkább, de a lenmagból kipréselt olajból lakkokat, festékeket, ragasztóanyagokat, étolajat is készítenek.)

Sport: a Paris-Roubaix kerékpárosversenyt szinte mindenki ismeri, a Les Geules Noires d'Arenberg egy nagyon kemény montain bike verseny, és van egy helyi labdarúgó klub, a JOWA, amely az utánpótlással foglalkozik elsősorban.

Személyiségek: Jean Stablinski (1932-2007) lengyel származású francia kerékpáros, aki 1952 és 1968 között több mint száz győzelmet ért aratott. Világbajnok, 4-szeres francia bajnok, nyert Vueltát, Amstelt. 5 szakaszon győzött a Touron, ráadásul az első és az utolsó sikere között több mint tíz év telt el. Általában a tudomány felől közelítette meg a sportágat, használt olyan szereket, amiket nem lett volna szabad, ezért kétszer el is tiltották (1968-ban amfetamin miatt). Róla nevezték el a Roubaix-ban nemrég átadott fedett pályakerékpáros pályát.

Hozzászólások