Tour de France - 18. szakasz: Pau – Hautacam (145,5 km)
18. szakasz: Pau – Hautacam (145,5 km)
Fotó: Europress/AFP

18. szakasz: Pau – Hautacam (145,5 km)


2014/07/24 09:57

Thierry Gouvenou:Egy újabb rövid, 145,5 km-es etap. Összehasonlítva az előzővel, a versenyzők valószínűleg azt gondolják, itt majd pihenhetnek egy keveset. Való igaz, a limitidő barátságosabb lesz. Ugyanakkor még így sem szabad lebecsülniük ezt a szakaszt. Először is, meg kell mászniuk a Col du Tourmalet-t, ami mindig kihívást jelent. Utána pedig jön az utolsó emelkedő, az Hautacam, amely nem véletlenül harcolt ki magának oly meghatározó szerepet a verseny történetében. Abban reménykedünk, hogy már a Tourmalet is egy ugródeszka lesz a támadásokhoz, és senki sem fogja az idejét vesztegetni. A dobogóért, sőt, az összetett első helyért harcolók is szerezhetnek itt némi előnyt a riválisaikkal szemben.”

Szintrajz:

18. szakasz

Tv: Eurosport, 12:30 (élő)

Pau (Pyrénées-Atlantiques, 64)

Már csak amiatt is fontos helyszín, hogy van olyan fapados légitársaság, amely több országból is indít ide repülőket. Már a XIX. században is kedvelt téli pihenő hely volt, elsősorban az angol és amerikai gazdagok számára, méghozzá az egészen kellemes éghajlata miatt. Mostanra a high-tech ipara miatt fontos. A város maga a Pau folyó partján fekszik, ami már önmagában szép látványt nyújt, ehhez jönnek még a gyönyörű sétányai, és – kicsit Grenoblehoz hasonlóan – a háttérben feltűnő hegycsúcsok látványa.

A Tour de France történetében is nagyon fontos szerepet tölt be ez a nyolcvanezres település, amit elsősorban a remek fekvésének köszönhet. Eddig 65 alkalommal látta vendégül a versenyt, amivel ebben a tekintetben Párizs és Bordeaux mellett felfér a dobogóra. Az előző két itteni befutót egyaránt Pierrick Fédrigo nyerte meg, ám ő ebben az évben még a FDJ.fr bő keretébe sem fért be – ráadásul idén Pau rajtállomás.

Gazdasága: repüléstan, földtudomány, étel- és gyógyszeripar, egyetemi központ.

Hírességek: IV. Henrik, XIV. Károly János svéd király, aki a francia császárság marsallja volt, Patrice és Tony Estanguet (szlalom kajak-kenu, utóbbi egy igazi legenda Franciaországban), Julien és Nicoas Escudé (teniszezők).

Kultúra: Château de Pau (eredetileg lovagvár volt, amit még a XIV. században építették át egy igazi reneszánsz kastéllyá, majd elég elhanyagolt állapotba került. Azóta felújították. Különlegessége a bankett terem, ahol több mint száz vendéget tudtak egyszerre kiszolgálni, és itt született IV. Henrik francia király is, Le Bel Ordinaire (modern művészetek helye), Szépművészeti Múzeum, Bernadott-ház Múzeum, Repülési Múzeum.

Fesztiválok: Biarnės Carnival (farsangi felvonulás), Hestive 'Oc (Occitane-i zenei fesztivál), Pau-Pyrénées Könyvfesztivál, Urban Session (tánc), Un Aller-Retour dans le noir (bűnügyi regények fesztiválja), Summer in Pau (elektronikus zenei), Pau-i Nemzetközi Filmfesztivál.

Sport: Section Paloise (másodosztályú rögbicsapat), Élan béarnais (élvonalbeli kosárlabda klub), autóverseny pálya (WTCC is járt itt), Les Étoiles de Pau (díjugrató verseny).

Specialitások: kacsa, Jurançon és Madiran borok, poule au pot (helyi tyúkhúsleves, decemberben van az ünnepe), garbure (saját levében főtt sonka, mondják levesnek is), Béarne-i szósz.

Címke: 4 virágos város, UNICEF gyermekbarát város, Művészeti és történelmi város.

Hautacam (Hautes-Pyrénées, 65)

Eddig négy befutót rendeztek a Lourdes fölötti igencsak hosszú hegyen. Elsőként Luc Leblanc ünnepelhetett itt, még 1994-ben nem sokkal azelőtt, hogy világbajnok lett Szicíliában. 2008-ban Cadel Evans számára jelentett fordulópontot, itt vehette fel először pályafutása során a sárga trikót, csupán egyetlen másodperccel megelőzve Fränk Schlecket az összetettben. Öt nappal később – egy sérülés miatt – azonban már a luxemburgié lett, de nem sikerült megőriznie, a végén Carlos Sastre ünnepelhetett. Nem túl nagy, 3500-an laknak itt.

Gazdasága: téli és nyári turizmus, termálturizmus (11 ezer ágy), hegyi földművelés, vízenergia.

Kultúra: Saint-Savin apátság, Donjon des aigles (madárpark), trópusi akvárium, termálfürdők.

Fesztiválok: Muchas Bandas (több mint 300 zenész találkozója), Fiesta Mômes (gyermekfesztivál), Estiv'art (művészeti fesztivál), Pireneusoki Kutyafesztivál, Confrériales gastronomiques (a garbure ünnepe).

Sport: télen: alpesi sí, északi sí, kutyaszán, szánkó. Nyáron: hegymászás, halászat, siklóernyőzés, rafting, famászás, via ferrata, hegymászás, kenuzás, 180 km-nyi hegyi kerékpáros út, devalkart (elég viccesnek tűnő, motor nélküli gokart, amivel hegyről lefelé lehet száguldani), nyári bobpálya.

Események: Enduro hegyi kerékpározás, Grand Raid des Pyrénées (ultra gyalogló verseny augusztusban, a legkeményebb táv 240 km, 15ezer méternél is nagyobb szintkülönbséggel, 5 napos verseny).

Specialitások: garbure (egytálétel/leves), gâteau à la broche (nyárson sült sütemény), porc noir de bigorre (fekete malac).

Címke: 4 virágos város, környezetbarát település.

Hozzászólások