Tour de France - 12. szakasz: Bourg-en-Bresse – Saint-Étienne 185,5km
12. szakasz: Bourg-en-Bresse – Saint-Étienne 185,5km

12. szakasz: Bourg-en-Bresse – Saint-Étienne 185,5km


2014/07/17 07:55

Thierry Gouvenou: A második - úgynevezett - átmeneti szakasz, amely a szökevényeknek vagy a sprintereknek kedvezhet. Itt jegyezném meg, hogy az idei Tour de France a rövid, de sok emelkedőt magában foglaló szakaszai mellett esélyt ad a zöld trikóért csatázóknak is. Legalább nyolc lehetőségük van, beleértve a Bourge-en-Bresse és Saint-Étienne közötti etapot, amely Beaujolais dombjain halad keresztül. Ki győzedelmeskedik a kerékpározás régi fővárosában? A tavalyi Tourra visszagondolva Kittelnél az előny (többen, és én magam is úgy gondoltam, hogy idén Cavendish nagyon gyors lesz, de ezt már nem tudjuk meg. Túlságosan sokat versenyzett 2013-ban, elég okos volt ahhoz, hogy idén ne kövesse el ezt a hibát, de már az első szakasz után fel kellett adnia az idei Tourt.)

Nagyjából Lyontól 50 km-re találhatóak Beaujolais emelkedői. A legmagasabb pontja 1012 méterrel van a tengerszint fölött (a Mont St. Rigaud csúcsa). Leginkább a gyümölcsös vörösboráról híres, leginkább az a tíz falu, amelynek termékeit Cru Beaujolais-ként ismerjük. Minden év novemberének harmadik csütörtökjén, a valóságban szerdáról csütörtökre virradóan bontják ki az első palackokat. Amikor jó idő van, érdemes bérelni egy mountain bike-ot, és úgy körbetekerni a vidéket.

Bourge-en-Bresse (l'Ain)

A 39 ezer fős prefektus egészen a XXI. századig várt arra, hogy vendégül láthassa a világ legnagyobb kerékpáros versenyét. 2002-ben a későbbi zöld trikós Thor Hushovd bizonyult a legjobbnak. Öt évvel később egy másik sprinter, Tom Boonen ünnepelhetett, és vette vissza a zöld trikót Zabeltől, amit már nem is adott oda senkinek. Két évvel ezelőtt a Critérium du Dauphiné egyik szakaszára is itt került sor, méghozzá egy időfutamra, amelynek céljában Bradley Wiggins ünnepelhetett.

Gazdasága: Franciaország első számú nehézárú-szállító járműközpontja, Európában második a karosszériaipart tekintve, 3500 gyár található az agglomerációban, egy 3500 diákkal rendelkező campusa is van, akárcsak egy kiállítási parkja.

Kultúra: Brou-i királyi kolostor (1506-ban kezdték el építeni, 1532-ben készült el, 1950 óta történelmi emlékmű), favázas házak, H2M (kortárs művészeti múzeum), La Tannerie (kortárs zenei színpad), Zenei hagyományőrző központ.

Fesztiválok: À la folie...pas de tout (zenei, művészeti ünnep, elsősorban zenei fesztivál júliustól októberig), Les Ain'Pertinentes (művészeti fesztivál, júliustól szeptemberig tart), Les temps chauds (világzenei fesztivál), Samedis en ville (nyári animációk a városközpontban).

Sport: USBPA rugby (másodosztályú rögbicsapat), Tour de l'Ain kerékpáros verseny, Jumping International (díjugrató verseny).

Különlegességek: Bresse-i csirke (1957 óta eredetvédett, szabadtartású, évente másfél milliót nevelnek, minimum tíz négyzetméteres helyen tartják, 11-15 euró között van kilója), quenelle Giraudet (csirkegombóc), Bleu de Bresse (kékpenészes sajt), émaux bressans (itt készített zománc bizsuk, aranycsíkkal).

Címke: Gyerekbarát város, Artinans du monde (igazságosan kereskedők területe)

Saint-Étienne (Loire, 42)

A 180 ezres település a földrajzi helye miatt a második világháborút megelőzően nem sokszor találkozhatott a Tour de France-szal. 1950 óta viszont 22-szer, eddig összesen 24-szer tekert erre a francia kör. Nyert itt Géminiani, Bobet, Hinault, Herrera vagy éppen Zoetemelk is. Legutóbb 2008-ban látta vendégül a versenyt, akkor a 18. szakaszon Barredo és Burghardt egy 130 km-es szökés végén hajrázott a győzelemért, végül utóbbi ünnepelhetett. (Az igazán érdekes rész 36:05)

A Párizs-Nizza nem kevesebb, mint 58 alkalommal járt már itt, Sean Kellynek és Sylvain Chavanelnek is vannak innen szép emlékei, de győzött itt Merckx, Maertens vagy éppen Altig is.

A város 62 km-re található Lyontól Dél-Nyugatra, egy igazi ipari központ.

Gazdasága: 20 ezer gyár otthona, több mint 50 világvezető (Focal JMlab-hangszóró, Stronglight- ultrakönnyű pedálok), Cité du design (júliustól szeptemberig tartó tervezői kiállítás), nemzeti elitképzés, 25 ezer felsőoktatásban tanuló hallgató, kaszinók.

Kultúra: Zénith (az első a régióban, koncertaréna), Modern Művészetek Múzeuma (több mint 19 ezer kiállítási tárgy, ebből 1500 tervezői, az előző két és a mostani század egyik legjelentősebb gyűjteménye), Site Le Corbusier (egy húsz emeletes ház városi művészeknek). Bányászmúzeum, Ipari és Művészeti Múzeum. Események: Nemzetközi Tervezői Biennálé (tavaly 140 ezer látogatóval), Piano passion, Roches Celtiques (kelta zenei és táncfesztivál).

Sport: AS Saint-Étienne (rekordot jelentő 10-szeres bajnok labdarúgó klub, legutóbb 4. lett). Geoffroy-Guichard stadion, amit éppen felújítanak a 2016-os Európa-bajnokságra).

Különlegességek: Weiss csokoládé (1882 óta készítik), Franck Deville makaron. Itt található Franciaország legrégibb villamosa, 1881-ből.

Címke: Saint-Étienne, a látó műhely, Történelmi és Művészeti város, az UNESCO által is elismert kreatív város, Gyerekbarát város.

Hozzászólások