Tour de France - 11. szakasz: Besançon – Oyonnax (187,5 km)
11. szakasz: Besançon – Oyonnax (187,5 km)
Fotó: Europress/AFP

11. szakasz: Besançon – Oyonnax (187,5 km)


2014/07/16 09:36

Thierry Gouvenou (még bőven a rajt előtti véleménye): „Az első pihenőnap másnapján vagyunk. Mondhatjuk, hogy egy új verseny kezdődik? Talán... Attól függ, hogyan alakulnak a dolgok eddig. Szoros versenyre számítok, arra, hogy a nagy esélyesek még mindig három percen belül lesznek egymáshoz képest. Vagyis kisebb lesz a különbség annál, hogy azt gondolhassuk, a Tour már el is dőlt. De azért akadnak majd olyanok, akik komolyabb hátránnyal rendelkeznek. Ezért sem akartunk betenni ide egy időfutamot például, helyette inkább olyan etapokat találtunk ki, amelyek esélyt adnak a támadásra. Ez a mostani egy ilyen lehet Peter Sagan számára.

Szintrajz:

Tv: Eurosport 14:00 (Élő)

Közelítünk az Alpokhoz. Ez a szakasz ugyan még a Jurában kezdődik, már az Alpokban ér véget, még ha nem is a legmagasabb csúcsok között. A régió már a Critérium du Dauphinéről is ismerős lehet.

Besançon (Doubs, 20)

Besançon és a Tour de France kapcsolata egészen 1905-ig nyúlik vissza. Már akkor is meghatározó volt, hiszen azon a szakaszon szerepel először a programban, amely során a mezőny megmászta a Ballon d'Alsace-t. Összesen 20 alkalommal érintette települést a francia kör, többször is időfutam keretein belül: 1963-ban például Jacques Anquetil itt érte el végleg, hogy meglegyen a negyedik Tour-győzelme is, míg 2012-ben Bradley Wiggins örülhetett első szakaszgyőzelmének a verseny történetében, amivel sokat tett az összetett megnyeréséért is.

A 123 ezres Besançonról úgy tartják, egy öreg település, fiatal szívvel, Franche-Comté fővárosa. Ez elsősorban abból adódik, hogy rengeteg külföldi tanuló él itt. Ők azok, akik a fiatalos lendületet és szellemiséget hozzák, természetesen ennek megfelelően nem kevés szórakozóhelyre lehet betérni, különösen a régebben még csak borkészítők környékének számító Battant-ban. Három évvel ezelőtt a Rajna-Rhône TGV-vonalnak köszönhetően egy vonatállomás is nyílt 10 km-re innen, Auxonban, így a németek anélkül juthatnak el Dél-Franciaországba, hogy Párizson keresztül kéne utazniuk.

Gazdasága: órakészítés, mikrotechnológia, nanotechnológia, bio-orvostudomány (franciául bio-médical)

Kultúra: két nemzeti színháza van, művészeti és kulturális város, Citadella (1668-tól 1693-ig építették, 2008 óta az UNESCO világörökség része), Szépművészeti és Archeológiai Múzeum. A városban áll Victor Hugo szülőháza, valamint a Szent János katedrális csillagászati órája.

Fesztiválok: Orgue en ville (orgonakoncert-sorozat), Jazzfesztivál, Régi zenék fesztiválja, Les Mots Doubs (szeptemberi könyvfesztivál), Nemzetközi zenei fesztivál (fiatal karmesterek versenye).

Sport: ESBF (élvonalbeli női kézilabda klub), ESBM (másodosztályú kézilabda klub). Események: Diagonale de Doubs (hegyi kerékpár), BMX Európa-bajnokság, Nemzeti cyclo-cross bajnokság, Chronostar atlétikai találkozó, Extrém sportok fesztiválja.

Specialitások: comté (a franciák trappistája, kerek formájú, kb 50 kg, 350-500 liter tej kell az elkészítéséhez) és cancoillotte sajt, salaisons (savanyú hús), borok: vin jaune (sárga bor, szokás folyékony aranynak is becézni, tölgyfahordóban, minimum hat éven át érlelik, és februárban a bor ünnepén lehet megkóstolni először), valamint a szalmabor.

Címke: az UNESCO világörökség része, Művészeti és történelmi város, 3 csillagos és 5 @-os város, gyerekbarát város.

Oyonnax (Ain 01)

Jelentősen beindul idén a sportélet a 23 ezres Oyonnaxban, amely története során először látja vendégül a Tour de France-t, és amelynek immár élvonalbeli rögbicsapata van. A kerékpársport nem idegen a település számára, hiszen a tavalyi Dauhpinén volt már itt befutó, Elia Viviani ünnepelhetett azt követően, hogy az útvonalban meglévő emelkedőkön Thor Hushovd és Nacer Bouhanni is leszakadt. Az olasz a végén Gianni Meersmant előzte meg.

Gazdaság: 600 gyár található "műanyag völgyben", ami az ezzel foglalkozó cégek európai központja, faipar, szemüveg és hajkiegészítők gyártása

Kultúra: Saint-Léger templom és a nagykapu, Szent Miklós apátság Nantuában.

Fesztivál: A Tél Ünnepe (amely során kivilágítják a várost, kórusok énekelnek).

Turista helyek: Genin-tó (850 méter magasan található, 380 méter hosszú, 350 méter széles, 24 méterre van a felszíntől a legmélyebb pontja), Nantua-tó (gleccserből, 141 hektár, 1935 óta védett terület), Cize-Bolozon viadukt (273 méter hosszú vasúti völgyhíd, 1875-ben építették, a második világháborúban lerombolták, majd újjáépítették, 1950-ben adták át, 2010-ben felújították, manapság a Párizs-Genf vonal is itt halad el), Route des Sapins (gyönyörű turistaút).

Sport: US Oyonnax (élvonalbeli rögbicsapat), Les Enfants du devoir (torna klub), Cristophe Lemaitre Atlétikai Stadion.

Specialitások: Quenelle de brochet sauce Nantua (itthon csirkegombócként lehet megtalálni, csuka szósszal adják), Cerdon rozé, comté (nyers tejből készült sajt), saucisson au vin rouge (kolbászok vörösborral).

Címke: Gyerekbarát város.

Hozzászólások