Kerékpár - Tony Martin szerint botrányos, hogy Froome-ot nem függesztették fel
Tony Martin szerint botrányos, hogy Froome-ot nem függesztették fel
Fotó: Europress/AFP

Tony Martin szerint botrányos, hogy Froome-ot nem függesztették fel

Németh DánielNémeth Dániel
2017/12/14 17:52

A négyszeres időfutam-világbajnok Tony Martin botrányosnak nevezte, hogy a nemrég pozitív doppingmintát produkáló Chris Froome-ot nem függesztették fel, és elindulhatott a bergeni világbajnokságon.

Mint arról korábban beszámoltunk, Chris Froome pozitív doppingmintát produkált a Vueltán. A brit versenyző vizeletében 2000 milligramm szalbutamolt találtak, ami a megengedett mennyiség kétszeresének felel meg. Bár az A és a B-minta is ugyanarra az eredményre jutott, Froome-ot egyelőre nem tiltották el.

Mivel köztudott, hogy a négyszeres Tour de France-győztes kerékpáros az asztmája miatt szedi a légzési nehézség csillapítására használható szalbutamolt, ezért nem is feltétlenül kell eltiltásra számítania. A sportág egyik meghatározó figurájának számító Tony Martin szerint azonban az lett volna a helyes döntés, ha felfüggesztik Froome-ot az eredmények ismeretében.

"Nagyon mérges vagyok" - írta a Katusha-Alpecin versenyzője Facebook-oldalán. "A Christopher Froome-ügyben egyértelműen kettős mércét alkalmaztak." A németek klasszis azt is kifejtette, miért gondolja így.

"Más sportolókat azonnal felfüggesztenek egy pozitív doppingminta után. Az ő esetében viszont az UCI adott időt, hogy mindent megmagyarázzanak. A múltból nem jut eszembe hasonló eset. Ez botrány, nem szabadott volna engedni, hogy feltűnjön a világbajnokság mezőnyében."

"Nem csak a közvélemény, de én is azonnal azt éreztem, hogy a háttérben alkudozás folyik, megállapodásokat kötnek, és keresik az utat, hogyan lehetne megúszni ezt az ügyet. Ő és a csapata különleges státuszt élvez?"

"Ezek az intézkedések jelentős csapást mérnek az egyébként is nehéz doppingellenes küzdelemre, amit más versenyzőkkel, például Marcel Kittellel irányítunk. Az UCI részéről következetes és transzparens eljárásra van szükség.

Ami most folyik az következetlen, nem átlátható, szakszerűtlen és igazságtalan."

Froome-ot a hírek szerint szeptember 20-án, azaz a 2017-es időfutam-világbajnokság napján tájékoztatták a teszt eredményeiről. Az UCI végül nem tiltotta meg, hogy rajzhoz álljon, és harmadik helyen zárta a versenyt. Martin egyébként a kilencedik lett.

Alessandro Petacchi viszont - akit korábban tiltottak el szalbutamol miatt - sokkal megértőbb volt. Az olaszok korábbi sprintere szerint sok mindenen múlik a vizsgálat eredménye, például hogy mennyi idő telt el a szer használata és a teszt között. Petacchi 2007-es eltiltása előtt azzal védekezett, hogy dehidratált állapotba került, ezért mutatott a megengedett értéknél többet a vizsgálat. Az érvelését nem fogadták el.

via telegraph

Hozzászólások