Kerékpár - Tinkov az ötletéről
Tinkov az ötletéről
Fotó: Europress/Getty

Tinkov az ötletéről


2014/10/17 11:06

Oleg Tinkov állandó témát nyújt a kerékpársportban. Tavaly Alberto Contadort kritizálta, Twitteren írt hozzászólásai után néhányan már azon tanakodtak, ki hekkelte meg a fiókját. Aztán erre az évre megváltozott, újra nagy cimborája lett a spanyol klasszis, rengeteg szakaszt végigtekert a nagy körversenyeken a mezőny előtt, és néhány ötlete is támadt, hogyan reformálhatná meg a sportágat. A legutóbbi a nagy négyesnek felajánlott összesen egymillió euró, ha valamennyien részt vesznek mindhárom háromhetesen jövőre. A L'Équipe-nek sikerült utolérnie telefonon, a francia sportnapilapnak mesélte el, hogyan is ugrott be neki ez a lehetőség.

Ezt még senkinek sem mondtam el. Vége van a kerékpáros szezonnak, én pedig még mindig nem tudom eldönteni, ki volt idén a világ legjobbja. Mindenki azt mondja, nem Alejandro Valverde, noha ő végzett az UCI ranglistájának élén. Ekkor jutott eszembe: érjük el valahogyan, hogy a legjobbak valamennyi nagy körön összemérjék erejüket. Beszéltem erről Guiseppe Martinellivel (az Astana sportigazgatójával), aki azt mondta, ez egy szuper ötlet. A Vueltán is felhoztam ezt valakinek, akinek szintén tetszett. A spanyol verseny utolsó napján odamentem a dobogón álló Chris Froome-hoz, aki azt válaszolta: „mindennek megvan az ára.” Tudja, hogyan működnek ezek az angolszászok. Ezért ajánlottam fel az egymillió eurót.

0: Eddig egyetlen versenyzőnek sem sikerült megnyernie mindhárom háromhetest ugyanabban az évben.

9: Eddig kilencen győztek két nagy körversenyen is ugyanabban a szezonban: Coppi, Anquetil, Merckx, Hinault, Battaglin, Roche, Indurain, Pantani és Contador. Utóbbinak sikerült ez legutóbb, 2008-ban a Giro-Vuelta duplával.

12: Összesen tizenkét alkalommal fordul elő duplázás: 7-szer a Giro-Tour, 2-szer a Tour-Vuelta és háromszor a Giro-Vuelta.

Az ötletről azóta sokan elmondták véleményüket. A keddi podcastben már beszéltünk arról, hogy lehetetlenség mindháromra maximálisan felkészülni. A Giróra és a Tourra a legkeményebb, a Tour-Vuelta még működik, a három együtt viszont eddig a lehetetlen kategóriáját képezte. Egyszerűen idejük nincs a versenyzőknek, hogy kipihenjék a fáradalmaikat, és mindhármon 100%-ot nyújtsanak. Éppen ezért a Vueltán már egyikük sem számítana fő favoritnak, ha az első két nagy kört teljes erőbedobással tekerig végig. Ezzel már nem igazán törődik az orosz milliárdos.

Nem akarok úgy tenni, mintha én lennék a kerékpársport cárja. Nem is egyeztettem erről a Giro vagy a Tour szervezőivel. Párizsban sem leszek ott a szerdai prezentáción, valamikor pénzt is kell keresnem. Igazából ennek a felajánlásnak az UCI-tól kellett volna érkeznie, a nemzetközi szövetségnek kellene megszerveznie az egészet. Elérnie, hogy a legjobb versenyzők ott legyenek a legszebb és legnagyobb viadalokon. Lehet, hogy nem a megfelelő személyek irányítanak.”

Az egész ötlet alapja, hogy ha a legnagyobbak csatáját látjuk, akkor az érdeklődés is jóval nagyobb lesz. (Gondoljunk csak az idei Tourra, amelynek nézettsége esett Froome és Contador búcsúja után.) A nagyobb érdeklődés pedig nagyobb nyereséggel is jár.

1: Egyetlen kerékpáros tekerte végig idén mindhárom háromhetest. Adam Hansen 73., 64. és 53. lett a három viadalon. Rajta kívül még Joaquim Rodriguez volt ott a rajtban Belfastban, Leedsben és Jerezben is, de az olasz kört nagyon hamar fel kellett adnia.

39: Eddig összesen ennyien fejezték be mindhárom nagy kört ugyanabban a szezonban. Köztük a spanyol Marino Lejarreta vitte véghez négyszer is mindezt (1987, 1989-91).

2: Csupán ketten érték el, hogy ugyanabban az évben mindhárom háromhetesen az első tízben zártak. 1955-ben Raphael Geminiani (3. a Vueltán, 4. a Girón, 6. a Touron) és Gastone Nencini (9. a Vueltán, első a Girón és 6. a Touron) sikerült ez egy olyan időszakban, amikor a spanyol kör április végén, május elején került megrendezésre, és hat nappal később már kezdődött is a Giro.

Ahhoz, hogy ez működjön, a szervezőknek is le kéne vonniuk a következtetéseket. Ehhez egy kevésbé nehéz és kevésbé hosszú Giróra és Vueltára van szükség. A Giro a legőrültebb verseny. Manapság, ha a háromhetesek duplázásáról van szó, a legtöbben a Tourt és a Vueltát próbálnák meg ugyanabban az évben. A Giro-Tour sokkal keményebb. Lehet, hogy a Tour de France-t is rövidíteni kéne. Hát igen, a francia arrogancia... Tisztában vagyok vele, hogy minden valószínűség szerint erre jövőre még nem lesz lehetőség. De most el kell köszönnöm. Bankárok jönnek hozzám. Látja, nincs időm megváltoztatni a kerékpársportot.”

Hozzászólások