Kerékpár - Tinkoff-Saxo: erősítés edzők tekintetében is
Tinkoff-Saxo: erősítés edzők tekintetében is
Fotó: Europress/AFP

Tinkoff-Saxo: erősítés edzők tekintetében is


2014/11/04 10:42

Azok után, hogy Steven de Jongh irányításával Alberto Contador tökéletesen magára talált, Oleg Tinkov újabb két olyan szakembert szerződtetett, aki aktív részese volt a Sky felemelkedésének. A következő évben már Bobby Julich és Sean Yates is azon fog dolgozni, hogy a papíron minden idők egyik legerősebb kerete az országúton is az legyen.

Lehetséges, hogy a túlságosan is szigorú önszabályozásának lesz áldozata a Sky. Sir Dave Brailsfordék 2012-ben hirdettek zéró toleranciát, vagyis minden olyan edzőt, sportigazgatót elküldtek, aki érintett volt valamilyen doppingügyben. Steven de Jongh és Bobby Julich maga vallotta be, hogy karrierje során használt EPO-t, míg Yates az év végén döntött úgy, hogy visszavonul. Később őt is összekötötték Lance Armstronggal, World Tour szinten viszont Wiggins két évvel ezelőtti Tour-győzelme óta nem dolgozott, egészen mostanáig.

Valamennyiüknek nagy szerepe lesz az új és igencsak ambiciózus felállásunkban, amellyel nekivágunk a 2015-ös, számunkra komoly célokat rejtő szezonnak” – értékelt a csapat menedzsere, Bjarne Riis.

Yates az elmúlt évben a brit NFTO-nál tevékenykedett, és tökéletesen ismeri Riist, hiszen 2003 és 2004 között már dolgozott együtt a dánnal a CSC-nél. Julich - aki öt szezonon keresztül versenyzett a dán gárdában - tavaly a BMC edzője volt, és – önző módon – egy kicsit sajnáljuk, hogy foglalkoztatott lesz, mivel remek szakértőt ismerhettünk meg a személyében, például Jens Voigt világcsúcsdöntése során is ő segédkezett, előtte a Vuelta néhány szakaszán az ITV-nek mesélt érdekességeket. Előbbi sportigazgató, utóbbi vezetőedző lesz.

Megtiszteltetés, hogy Bjarne felkért, csatlakozzak a Tinkoff-Saxóhoz – fogalmazott Yates. – Gyakorlatilag az egyetlen csapat, amelynél szívesen dolgoznék jelenleg. Túl jó volt az ajánlat ahhoz, hogy visszautasítsam.

Az egyetlen kérdés: mennyire szerencsés ez az út? Hiszen gyakorlatilag a teljes szakmai stábnak volt köze a doppinghoz, méghozzá bevallottan. (Kicsit hasonló a helyzet az Astanáéhoz, amelynek menedzsere úgy irányíthat egy alakulatot, hogy egy komplett gárdát léptettek vissza annak idején a Tourról miatta.) Ráadásul a gárda első számú emberét, Alberto Contadort több győzelmétől is megfosztoták a clenbuterolos története miatt,

A válasz - talán - az, hogy elég nehéz olyan szakembert találni – tisztelet a kivételnek – aki nem volt érintett egyetlen ilyen ügyben sem. És mindenkinek jár a második esély.

De senki se lepődjön meg, ha elhangzik egy-két célzás az új szerzemények múltjával kapcsolatban. Mondjuk éppen az őket elküldő, és az országúton vereséget szenvedő Brailsfordéktól...

Hozzászólások