Kerékpár - "Semmi jó nem történt velem"
"Semmi jó nem történt velem"

"Semmi jó nem történt velem"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/17 17:55

Vannak versenyzők, akikről alig tudunk valamit és vannak, akik kis túlzással a közösségi oldalakon élik az életüket. Filippo Pozzato az utóbbi kategóriába tartozik. Nem telik el úgy nap, hogy legalább 1-2 képet fel ne töltsön magáról a Twitterre. „Ha már követnek a szurkolók, akkor szolgáljuk ki őket. Azért nézik a képeimet, hogy valami extrát tudjanak meg rólam”.

Négy éves korában a jégkoronggal kezdett, 8 évvel később az édesapja Carlo vitte le az első edzésére. Állítása szerint csak kedvtelésből kezdett kerékpározni. Semmi különös oka nem volt annak, hogy ezt a sportágat választotta. De 12 éves korában dönteni kellett, és ő a kerékpárra szavazott. Miután sorra nyerte a versenyeket a juniorok között, egyből a profikhoz került (2000-ben 18 és fél évesen mutatkozott be a legjobbak között). A Mapei első embere, a legendás Aldo Sassi adott neki először lehetőséget. „100 év alatt sem tanultam volna annyit az U23-as korosztályban, mint első idényemben Museeuw és Bartoli mellett” – mondta később Pozzato. Aki cseppet sem átlagos versenyző. Saját ruhamárkája van (PP a rövidítése vagyis Pippo Pozzato), imád síelni (névre szóló lécekkel persze…) szét van tetoválva (mivel elég vallásos, hátára a "Csak Isten ítélkezhet felettünk" felirat került), óriási Milan szurkoló, és naponta minimum két képet feltesz magáról a twitterre. Legyen az egy átlagos edzés, vacsora a szüleivel vagy a jó baráttal, a motorversenyző Marco Melandrival.

A pillanat... amiből aztán a jó barát Luca Paolini segítségével egy pólót is készült

Igazi olaszként imádja a divatot, még a Katushás időszakában a csapattársai egyszerűen ’kishercegnek” becézték a hajviselete és az öltözködési stílusa miatt. A Ferrari 458-as mellett egy Jeep és egy BMV is áll a garázsában, két motor mellett.

Viszont ha kell segít, így tett amikor 2006-ban egy komolyabb összeggel támogatta a volt általános iskolája felújítását. Illetve rendszeres szereplője a különböző kerékpárral kapcsolatos jótékonysági eseményeknek is.

De Pozzato tett azért, hogy figyeljenek rá: harmadik profi évében Tirreno-Adriaticot nyert, 2006-ban Milano-Sanremot. „Életem legszebb emléke az a nap. A legszomorúbb pedig a 2008-as második helyem. Imádom a Sanremot, a Paris-Roubaix-val együtt a kedvenc versenyem."

Pipponak vagy egy másik oldala is, amit sokan nem ismernek. Miután kimaradt az olimpiai keretből (bevallotta, hogy kapcsolatban állt doktor Ferrarival) 2012 nyarán egy vicenzai pap, Marco Pozza segítségével elutazott Kenyába. Nairobitól 350 km-re, Nyahururu-ban segített rászoruló gyerekeknek. „Életem meghatározó élménye volt az a pár nap. Döbbenetes volt látni, hogy mennyire más az ő életük, mint a miénk itt Európában. Gyakorlatilag semmijük sincs, óriási a szegénység, mégis mindig mosolyognak. Minden évben el kellene ide jönnöm”. 

Az utolsó győzelem: GP Plouay, tavaly szeptember

Annak ellenére, hogy Pippo jó arc, elsősorban versenyző. Márpedig a 2014-es évet nemhogy győzelem, komolyabb eredmény nélkül zárta. Nem sokakat lepett meg, hogy Cassani kihagyta az olasz vb keretből. Augusztusban olyan mélypontot volt, hogy még a visszavonulás gondolatával is foglalkozott. Pedig, még egy évig szerződés köti a Lampre-Meridához.

"Nem bánok semmit. Mire mennék vele? Az évnek vége, változtatni meg már nem tudok. Kis túlzással, semmi jó nem történt velem. Most kicsit újítottam, és nem álltam le. Tavaly télen például volt egy 20 napos periódus, amikor hozzá sem nyúltam a kerékpárhoz. Nem szeretném a következő évet mínusszal kezdeni, készen akarok állni már az első versenyemen."

Ami a Tour de San Luis lesz. "Három hete találkoztam Saronniékkal és átbeszéltük a dolgokat. De egy utolsó pontosítás még lesz Boaro Termében, az első edzőtáborunkban. Argentínában kezdek, majd Dubai, Katar és Omán következik. Szeretnék jól menni az egynaposokon, majd valamelyik háromhetesen. Ez a Giro vagy a Vuelta lesz".

De mit jelent Pozzatonál egy ilyen év után, a jól menni kifejezés?

"Már tavaly sem voltam messze a legjobbaktól, ezt a mezőnyön belül éreztem. Azzal, hogy ezt sokan nem látták, nem tudok mit kezdeni. A kritikákat megszoktam, de elhihetitek: én vagyok a legkritikusabb magammal szemben. Nem vagyok messze a régi önmagamtól, azért dolgozom, hogy meg is találjam".

 

Hozzászólások