Kerékpár - Sárdagasztás, kecskekormány, ránckezelés Dániában
Sárdagasztás, kecskekormány, ránckezelés Dániában
Fotó: Europress/AFP

Sárdagasztás, kecskekormány, ránckezelés Dániában

LantiLanti
2019/02/02 11:22

Jól emlékszem még a kilencvenes évekből egy magazinokban megjelenő reklámra, ami a motokrossz versenyzést népszerűsítette. Három csurom sáros tag volt a képen, és mindegyik mondott valamit a sport pozitív hatásairól. Egy sármaszk mögül pislogó alak szöveg ez volt: 'eltünteti a szem alatti ráncokat'. 

"Krosszozni" viszont nem csak motorral, de kerékpárral is lehet, és ha fenti mondás igaz, akkor valószínűleg a ciklokrossz is jót tesz az öregedő bőrnek. 

Ezen a hétvégén a világ legjobbjai a dániai Bogensében ápolják majd kültakarójukat az évente megrendezett Ciklokrossz Világbajnokságon.

A férfiak versenyében két kimagasló korinthoszi oszlopot találunk, két igazi klasszist, aki azóta már az országútra is berobbant: Mathieu van de Poel és Wout van Aert a két abszolút esélyes. 

Kettejük közül előzetesen a holland tűnik a favoritnak. Mind a hat versenyt megnyerte a Világkupán, ahol elindult, és csak azért maradt le az összetett győzelemről, mert három fordulót kihagyott.  Ez mondjuk még nem garancia semmire, a holland tavaly is dominálta a VK-t, Van Aert mégis lemosta őt a pályáról Valkenburgban a VB-n. 

043_05518651.jpg Mathieu van der Poel

A háromszoros világbajnok belga viszont idén mintha nem lenne csúcsformában. A nyáron borzasztóan megviselte csapattársa, Michael Goolaerts halála, és az országútis szerződése körüli több hónapos herce-hurca sem tehetett jót neki. Van Aert ugyan három éve veretlen a VB-n, ám a papírforma most inkább a 2015-ös világbajnok van der Poel győzelmét mutatja. 

A nőknél már sokkal nehezebb lenne jósolni, még úgy is, hogy a hétszeres világbajnok Marianne Vos majdnem teljes évet ment a Világkupán, és négy győzelemmel meg is nyerte az összetettet. 

Az országúton és pályán is félelmetesen erős holland mégsem számít feltétlenül abszolút esélyesnek, főleg, mivel a pálya messze nem lesz annyira nehéz, mint egy éve. A kevesebb szintkülönbség pedig a rendkívül gyors Lucinda Brandnak is kedvezhet, aki szintén összekapirgált három győzelmet a VK-n, és a holland bajnokságot is megnyerte. 

043_05452083.jpg Marianne Vos

A címvédő Sanne Cant győzelem nélkül, sőt egy szál árva harmadik hellyel lett második a világkupa összetettben, ám míg a kiegyensúlyozottság egy bajnokságban kifizetődő, az egyetlen futamból álló VB-n kevés lehet. 

Cant egy szem belgaként gyorsan egyedül maradhat a hollandok tengerében, Vos és Brand mellett ugyanis a friss Európa-bajnok Annemaria Worst, és a VK-futamgyőztes Denise Betsema is "kemény süti" lesz, ahogy a bölcs angol mondja. 

A hölgyeknél is van 'alakváltó', akire érdemes lesz figyelni. A négyszeres világ- és Európa-bajnok hegyi-kerékpáros Jolanda Neff idén télen megnyerte a rangos Sven Nys Grand Prix-t, jelezve, hogy a ciklokrosszosok között is jó lesz tartani tőle. 

A Ciklokrossz Világbajnokság két fő futamát élőben közvetíti az Eurosport 2. A női verseny szombaton (02.02) 15:00-kor, a férfiak futama pedig vasárnap (02.03) 17:00-kor rajtol. Aki nem lesz TV előtt, az az Eurosport Playeren is követheti az eseményeket. 

Hozzászólások