Kerékpár - Rajtol a tengeri nagyhajós bajnokság
Rajtol a tengeri nagyhajós bajnokság
Fotó: sail-ing.wix.com

Rajtol a tengeri nagyhajós bajnokság

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/10/20 19:18

A Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságot idén rendezik meg 10. alkalommal az Adrián. Öt nap alatt hét futamot terveztek a rendezők, ebből négy pályaverseny és három túrafutam. A hajók egységesen a Marina Kremikből származó Salona 38-as OD-k.

A bajnokság pár éve új életre kelt, évről évre növekvő létszámmal erős mezőny vív csatát a végső győzelemért. A celebvilág már a múlté, ide évek óta versenyzők érkeznek minél többet vitorlázni a bajnoki címért. Az idei hajóválasztás is ennek jegyében történt, a 2012-es gyártású Salona 38-os vitorlásokra a sportosság jellemző, nincs betekerhető grósz, szűk munkaterület és alulvitrolázottság. A hajó főbb paraméterei: teljes hossz 11,50 m, szélesség 3,62 m, merülés 2,30 m, nagyvitorla 45,50 m2, génua 42,90 m2, spinnaker 110 m2. A belső elrendezése 1 duplaágyas orrkabin, 2 duplaágyas hátsó kabin, 2 szóló fekhely a szalonban, 1 fürdőhelység WC-vel, L alakú konyha. A hajót négyfős csapat is tudja vitorlázni, de optimálisan 6 fő szükséges.

Minden nap reggel 10-kor lesz rajt, pályaversenyek esetén ráindítással kerül megrendezésre a következő futam. Az egyes pályákat a szervezők - véglegesen, az időjárás függvényében - a helyszínen határozzák meg, de valamennyi futam a Primosten Sibenik – Murter – Kornatok környéki szigetvilágban kerül megrendezésre. A verseny 3 hosszabb (20 - 25 tmf körüli) és 4 rövidebb (8 - 10 tmf) körüli túrafutamból áll. Utóbbiak az időjárás függvényében pályafutamokkal helyettesíthetők.

1-2. futam:kb. 10 tmf-es pályák a Biograd - Tribunj közötti vízterületen

3. futam:Tribunj - Murter, Hramina  (kb. 25 tmf)

4. futam: Murter, Hramina - Tribunj  (kb. 25 tmf)

5. futam: Tribunj – Primosten (kb 25 tmf)

6 - 7. futam: kb. 10 tmf-es pályák a Primosten - Rogoznica előtti szigetek körül

A versenyre többszörös címvédőként érkezik a DAK Sailing Team, kormányosuk most is Pallay Tibor, kihívői között szerepel többek között Tuss Miklós, Czap Zoltán, Prédl Tamás, Sáfián László, Beliczay Márton és Czégai Péter.

(Via Snewisport)

 

Hozzászólások