Kerékpár - Pályakerékpárban szerzett bronzérmet egy síkrosszos Rióban
Pályakerékpárban szerzett bronzérmet egy síkrosszos Rióban
A kanadai kvartett a parketten (Fotó: Europress/Getty)

Pályakerékpárban szerzett bronzérmet egy síkrosszos Rióban

Pintér LászlóPintér László
2016/08/14 14:07

Nem példa nélküli a sport világában, hogy valaki több sportágban is kiemelkedő színvonalon teljesít. Számos sportolónak sikerült akár több sportágban is érmet szerezni az olimpián. Nagyon kevesen vannak viszont azok, akik a téli és a nyári olimpián is éremesélyesként indulhattak.

Ha hinni lehet a Wikipédia gyűjtésének, mindössze öt olyan sportoló van, aki a nyári és a téli játékokon is szerzett érmet. (Shaun White révén lehetett volna ez akár hat is: a snowboard félcső kétszeres olimpiai bajnoka ugyanis az olimpiával felérő X Games-en nyert télen snowboardban és nyáron gördeszkában is, ráadásul éveken keresztül folyamatosan. A gördeszka azonban csak 2020-ban lesz olimpiai sportág).

A kanadai Georgia Simmerling talán a többieknél is messzebbre ment: eddig három olimpián indult (kettő télin és egy nyárin), viszont mindhármon másik sportágban. Ő az első kanadai, aki ilyesmivel próbálkozik.

Georgia Simmerling, Super-G, Vancouver 2010

A most 27 éves sportoló alpesi sízőként kezdte, Vancouverben Super G-ben indult, ahol 27. lett. A síkrossz akkor mutatkozott be az ötkarikás játékokon, és az alpesi síben nem annyira sikeres Georgia az olimpia után átnyergelt a síkrosszra.

Nem véletlenül tartják őt a küzdés élő szobrának. Első síkrosszos évében egy versenyen akkorát bukott, hogy három nyaki- és háti csigolyáját is eltörte. Másfél hónapig viselt nyakmerevítőt, de felépült, és egyre jobb eredményeket ért el a síkrossz világkupában.

Georgia Simmerling bukása, US Grand Prix 2012

Ebben a viszonylag fiatal sportágban a kanadaiak a kezdetektől fogva az egyik legerősebb nemzetnek számítanak. Szocsiban Marielle Thompson nyakába került az aranyérem, az ezüstöt pedig a szintén kanadai Kelsey Serwa hozta el. Georgiának nem volt szerencséje, nem jutott tovább a nyolcaddöntőből.

Ilyen a síkrossz. Georgia bal szélen repül

Az olimpiai síszezon után nyáron krossz-tréningként először evezni kezdett, de amikor a válogatottban arra kérték, maradjon velük egész évre, nemet mondott. Folytatni akarta a sízést. Ekkor próbálta ki a pályakerékpárt. Elkísérte a kanadai pályakerékpáros női csapatot a Los Angelesi edzőtáborba. Beleszeretett abba a sportba, nyáron versenyen is indult. Egyelőre azonban a síkrosszra koncentrált, hiszen közeledett a 2015-ös kreischbergi világbajnokság, ahol már a legnagyobb esélyesek közé tartozott.

Sorra jöttek a dobogók síkrosszban. Georgia jobb szélen

A vébét megelőző szezon végén az országos síkrossz bajnokságon legyőzte az olimpiai bajnok Thompsont, a Kreischberg előtti két világkupán pedig második helyen végzett mögötte. A kreischbergi világbajnokságon a leggyorsabb időt síelte a selejtezőben.

Aztán a döntő előtti edzésen bukott, és rommá törte a csuklóját, nem tudott rajthoz állni.

10 csavarral és 2 lemezzel gazdagabban úgy érezte, itt az ideje szünetet tartani. Ekkor döntött úgy, hogy a 2015-16-os síszezont teljesen kihagyja, hogy tehessen egy éles próbát pályakerékpárban.

Két héttel a kartörés után felhívta a pályakerékpárosok edzőjét, hogy szeretne bekerülni a csapatba. Azt a választ kapta, hogy akkor hívja újra, ha tudja 3 perc 45 alatt az üldözőversenyt.

Másfél hét múlva megvolt a limitideje.

A kanadai női pályakerékpáros csapat Rióban az olimpián

2015 novemberében a hongkongi pályakerékpáros világkupán debütált a kanadai csapatban, ahol legyőzték a brit válogatottat. Ezzel kijutottak a Riói olimpiára.

Az igazi szárnyalás azonban csak ekkor kezdődött Georgia számára. A 2016 márciusában rendezett pályakerékpáros világbajnokságon ezüstérmet szereztek. Egyértelmű éremesélyesként utaztak Rióba, és nem okoztak csalódást a kanadai rajongóknak. A brit négyes világcsúccsal nyerte az olimpiát, az Egyesült Államok csapata lett a második, Georgia pedig a női kvartett tagjaként bronzérmet szerzett.

Ezzel egyelőre véget ért a pályakerékpáros kaland Georgia számára, hiszen két év múlva ismét téli olimpia lesz, és feltett szándéka, hogy ott síkrosszban érmet szerezzen.

Ha valakinek van ehhez elegendő kitartása, ereje és motivációja, akkor Georgia Simmerling az.

A kanadai női pályakerékpáros kvartett a dobogó harmadik fokán Rióban. Georgia jobb szélen

Hozzászólások