Kerékpár - Övé a jövő
Övé a jövő
Fotó: Europress/AFP

Övé a jövő


2014/11/09 12:45

Sven Erik Bystrom. A következő években valószínűleg sokszor fogják hallani ezt a nevet a kerékpársport szerelmesei. A 22 éves norvég bringás a szeptember végi országúti kerékpáros-vb U23-as mezőnyversenyén aratott nagyszerű győzelmet, köszönhetően bátor támadásának az utolsó emelkedőn. Bystrom jövőre a Katusha csapatában fog versenyezni. Az orosz csapattal még a vb előtt, egészen pontosan július végén kötött kétéves szerződést. A Cafe Roubaix kerékpáros blognak sikerült készítenie vele egy interjút, még mielőtt elutazott volna új együttese edzőtáborába:

Sven, mikor kezdtél el kerékpározni?

9 éves koromban, egy helyi kerékpáros klubban kezdődött minden. Aztán 16 évesen elkötöztem Stavangerbe, ami 2 órára van a szülővárosomtól. Ott egy sportiskolába jártam, ahol sok velem egykorú sráccal egy nagyobb kerékpáros közösségnek lehettem tagja. A kezdetektől szerettem ezt a sportot, rengeteget néztem a tv-ben, főleg a Tour de France-t és a Giro d’Italiát.

Több junior versenyen elért szép eredmény után az Oster Hus-Ridley-hez kerültél. Miért pont mellette döntöttél?

Miután befejeztem a juniorok között, az első U23-as szezonomat egy stavangeri egyesületben töltöttem, ahol sok jó eredményt sikerült elérnem, ráadásul a Norvég Kupát is megnyertem. Ezután több csapat is megkeresett, mint a például az Oster Hus-Ridley és a Joker. Végül az Oster ajánlata mellett döntöttem, legfőképpen azért mert ugyanabban a városban van a székhelye, mint ahol élek, és tulajdonképp az összes versenyzője a környékről származott, így sokat edzettünk és versenyeztünk együtt, ami sokat jelentett döntésem meghozatalakor.

Melyik volt a legfontosabb győzelmed az Oster Hus-Ridley-s éveid alatt?

Ha egyet kellene mondanom, akkor az a U23-as Eschborn-Frankfurt City kör lenne 2012-ből. Utána a norvég bajnokságon is sikerült megmutatnom magam (4. helyen végzett Boasson Hagen, Nordhaug és Kristoff mögött). A nemzeti csapattal is volt pár top 10-es eredményem a Tour de l’Avenir-en. Ugyan a következő szezonban egyetlen győzelmet sem sikerült szereznem, úgy éreztem, jobb voltam, mint az azt megelőző évben, és a kerékpározás minden terén fejlődtem.

Ugorjunk Ponferradara. Milyen reményekkel vágtál neki az U23-as mezőnyversenynek?

A verseny előtt úgy éreztem, hogy egy éremre jó lehetek, mert a formám jó volt és a pálya is tetszett. Szeptemberben kiváló erőben éreztem magam, a májusi állapotomhoz hasonlóan, ezért is gondoltam úgy, hogy a dobogó összejöhet.

Milyen gondolatok jártak a fejedben az utolsó kilométereken?

Amikor támadtamm teljes gázzal mentem, mindent beleadtam. Az emelkedő tetejére nagyon elfáradtam, ezért úgy döntöttem, nem tekerek olyan sokat lefelé, hogy energiát tudjak spórolni. Próbáltam a lehető legaerodinamikusabb pozícióban maradni. Az utolsó két kilométeren mindent kiadtam magamból. Olyan volt számomra, mint egy sprint. Tudtam, ha 500 méterrel a vége előtt még lesz 10 másodperc előnyöm, akkor az üldözők fejében megfordul, hogy túl messze vagyok és elkezdik egymást nézni.

A győzelem megváltoztatta az életedet?

Miután áthaladtam a célvonalon, nem volt időm felfogni, hogy mit is értem el. Utána szépen lassan leülepedtek bennem a dolgok. Az emberek egyre többet érdeklődtek felőlem, több felkérést kaptam a médiától. Nem tudom, hogy ez a világbajnoki cím nagyobb nyomást fog-e helyezni rám, mindenesetre igyekszek csak arra koncentrálni, hogy évről-évre egyre jobb legyek.

Szép eredményeket értél el a több- illetve az egynapos versenyeken is az U23-as mezőnyben. Milyen versenyzőnek tartod magad? Milyen versenyeken érheted el a legjobb eredményeidet?

Leginkább azok az egynapos versenyek fekszenek nekem, amelyek több, kisebb emelkedővel tarkítottak, ezt láthattuk a vb-n is. A jövőben főleg az olyan klasszikusokon akarok jól szerepelni, mint a Fleche Wallone vagy a Liege-Bastogne-Liege, de a többnapos versenyeken is igyekszem minél jobb eredményeket elérni, főleg azokon amelyeken nincs időfutam, ugyanis az a gyengém. Ha nincsenek időfutamok és nagyobb hegyek sem, akkor az egyhetes versenyeken is szép eredményeket érhetek el.

Miért pont a Katusha?

Fontos tényező volt a döntésem során, hogy Kristoff ugyanabban a városban lakik, mint én. Jól ismerjük egymást, amikor egyszerre vagyunk otthon, sokszor edzünk együtt. Jobb mindkettőnknek, ha ugyanabban a csapatban tekerünk. Ő a csapat nagy sztárja, és remélem sokat tudok majd neki és a többieknek is segíteni. Ami engem illet, szeretném egyre jobban bírni a hosszabb versenyeket, és jó lenne, ha több viadalon indulhatnék, mint idén.

Bystrom (felső sor, balról a második) és Kristoff (jobbra mellette) a Katusha októberi versenyzők vs stábtagok foci mérkőzésén

Melyik álmaid versenye?

A Liege-Bastogne-Liege az egyik ilyen, de szeretnék szakaszt nyerni a Tour de France-on is, ami Norvégiában nagyon nagy népszerűségnek örvend, és egyszer szeretném a felnőtt vb-t is megnyerni. Az, hogy 2017-ben Bergenben lesz a világbajnokság, nagyon motivál.

 

Hozzászólások