Kerékpár - Öt pillanat, ami miatt mindig emlékezni fogunk az idei Tourra
Öt pillanat, ami miatt mindig emlékezni fogunk az idei Tourra
Fotó: Europress/AFP

Öt pillanat, ami miatt mindig emlékezni fogunk az idei Tourra

Rév DánielRév Dániel
2019/07/28 17:38
Függetlenül attól, hogy ki kinek szurkolt, és melyik kedvencnek hogyan sikerült a Tour de France, abban alighanem minden kerékpárrajongó egyetért, hogy a francia körverseny 2019-es kiadása az elmúlt évek legjobb Tourja volt. Vannak, akik szerint 2009-ben, mások szerint 1989-ben volt ennyire emlékezetes utoljára a verseny. A végeredmény ugyan hasonlóan alakult, mint az elmúlt években, az odáig vezető út viszont teljesen más volt. Szubjektív gyűjtésünk következik a Tour legemlékezetesebb pillanataiból.

Alaphilippe szólója

Julian Alaphilippe azzal a céllal érkezett az idei Tourra, hogy szakaszokat nyerjen, és lehetőség szerint viselje a sárga trikót. Mivel a Jumbo-Visma a második napi csapatidőfutamot nagy fölénnyel nyerje meg, utóbbira csak úgy volt esélye a franciának, hogy messziről támadjon a harmadik szakasz dimbes-dombos befejező részén. A többi már történelem: Alaphilippe 26 másodperc előnnyel ért haza, és átvette a sárga trikót, amit aztán összesen 14 napon át viselt.


Van Aert sprintje

Nem sokkal a Tour de France előtt derült ki, hogy az utóbbi évek egyik legizgalmasabb versenyzője, a háromszoros ciklokrossz világbajnok Wout van Aert is ott lesz a brüsszeli nagy rajton. Van Aert sokoldalúsága hamar kidomborodott a versenyen, hiszen fontos segítője volt mind Dylan Groenewegennek, mind Steven Kruijswijknek a verseny első hetében. A 10. napon pedig az oldalszél által szétszakított mezőnyben előbb testőrként védte későbbi összetett harmadik csapattársát majd egy elképesztően hosszú hajrával Viviani előtt győzött a sprintben. Van Aert Touros debütálása aztán egy csúnya bukással ért véget az időfutamon, de így is kijelenthető: újonc versenyző kevésszer tud ilyen hatással lenni a világ legfontosabb kerékpáros versenyére.


Alaphilippe időfutama

Az ember, aki a leginkább felkavarta a Tour szokásos menetét Julian Alaphilippe volt. Egészen a 12. szakaszig mindenki egyértelműen azt gondolta, hogy a francia nem fog tudni veszélyt jelenteni az összetett dobogójáért harcolókra, ám az időfutam után ez azért sokaknál megváltozott. Maga Geraint Thomas is azt mondta, ha Alaphilippe így megy tovább, ő az esélyes. Az időfutam kulcspillanata szerintünk az a bő 10 másodperc volt, amikor Alaphilippe szinte szárnyalva tekert fel a 17%-os emelkedőn, a francia közönség minden decibeléből energiát varázsolva.


Pinot sérülése és kiállása

Alighanem mindenkinek ez az idei Tour legszomorúbb pillanata. Thibaut Pinot, aki a Pireneusokban a legerősebb hegyi menő volt a mezőnyben, a 17. szakaszon egy bukás elkerülése érdekében beverte a térdét a kormányába. Állítólag már másnap este is nagyon nehezen járt, a fájdalom pedig a 19. szakasz elején akkora volt, hogy hiába küzdött percekig Pinot, - mind a könnyeivel, mind a tekeréssel - végül nem volt más választása, mint beülni a csapatkocsiba.


Az Iseran és a neutralizálás

Időfutamon megtáltosodó sárga trikóst, megsérülő összetett esélyest és meglepő győzelmeket korábban is láttunk már a Tourokon. Olyat viszont, amit a 19. szakasz végén láttunk, nem nagyon. A Col de l'Iseran lejtmenetében ugyanis megszakították a versenyt. Az utolsó 20 kilométeren belül jégvihar és sárlavina torlaszolta el az utakat, így a szervezők nem hozhattak más döntést. Az összetettet az Iseran tetején mért idők alapján módosították, így a 22 éves Egan Bernal vette át a vezetést, aki egymás után szakította le a szökésből elöl maradt hegyi menőket, miután olyan támadást mutatott be az esélyesek csoportjából, amire senki nem tudott reagálni. Bernal már egy nappal korábban, a Col du Galibier-n is otthagyta a többieket, és a két 2600 méternél magasabb hegyen a maga irányába fordította az összetett állást. Bernal vasárnap a Tour történetének első kolumbiai győztese lesz, és 110 éve nem tudta senki annyira fiatalon megnyerni a versenyt, mint ő. A jövő mondja csak meg, hogy egy új éra első Tourját láttuk-e.

Hozzászólások