Kerékpár - Nagy menetelésen van túl Berecz Zsombor
Nagy menetelésen van túl Berecz Zsombor
Fotó: Cserta Gábor

Nagy menetelésen van túl Berecz Zsombor

HosszabbitásHosszabbitás
2017/09/06 18:19

Az Opel Finn Gold Cup harmadik versenynapján az előrejelzésben mára ígért erősebb szél helyett a tegnapinál gyengébb délnyugatiban kellett versenyeznie az olimpiai Finn osztály világbajnoksági mezőnyének. Ennek ellenére sikerült két újabb jó futamot rendezni a szélváltozásokra kitűnően reagáló versenyrendezőségnek.

Berecz Zsombor összetettben előrébb lépett a 6. helyre, pedig kezdetben mindkét futama rosszul alakult. A napi első futam első szakaszának végén még csak a 24. helyen állt, de a befutóig felküzdötte magát a 10. helyre.

A következő futamon közepes-gyengén sikerült a rajtja a 113 hajós mezőnyben. Az első pár percben egy olasz és egy ausztrál versenyző közé szorulva nem volt szabad irányválasztási lehetősége, küzdenie kellett a tiszta szeles pozícióért. Csak a 62. helyen ért oda az első pályajelhez, vagyis a világbajnoki mezőny fele előtte vitorlázott. Ám innentől tökéletesen versenyzett, és az egyre gyengülő szélben a 16. helyig jött előre egy olyan futamban, ahol ez számos menőnek nem sikerült. Az első két nap után vezető Európa-bajnok francia Jonathan Lobert például 60. lett.

Edzője Kelemen Tamás szerint „Zsombi a második és a harmadik napi futamokon is kissé konzervatívan vitorlázott az első cirkálószakaszokon. Nem akart kockáztatni, mert a 113 hajóra méretezett hosszú rajtvonalon egy rossz oldalválasztás az összetett eredményre is végzetes hatással lehet. De úgy fest, hogy több kockázatot kell bevállalni, ha a magának célul kitűzött dobogós helyet el akarja érni.”

Berecz a futam után elégedetten nyugtázta, hogy feltehetően a verseny egyik legnagyobb helyezés mentését tudhatja magáénak. Mostani hatodik helye is kiváló, de ő ennél is komolyabb célt tűzött ki magának.

A harmadik versenynap a legjobban a holland Nicholas Heinernek sikerült, aki az első futamban magabiztosan verte a mezőnyt, míg a másodikon a huszadik hely környékéről lépkedett előre a 3-ra a célig. Csaknem ugyanilyen jó napja volt a brit Ed Wrightnak (3., 4.) és a svéd Max Salminennek (6., 6.). Az ötödik futam után már egy kiesőt is számítanak, vagyis mindenkinek a leggyengébb futameredménye nem számít az összetett pontok közé.

Az élen a sorrend ismét gyökeresen megváltozott. Most Salminen vezet Wright és Heiner előtt. Lobert az élről a 4. helyre csúszott. A hatodik futamot nyerő lengyel Piotr Kula délelőtt 68. lett, de a kieső visszasegítette őt az összetett 5. helyre, közvetlenül Berecz Zsombor elé.

A legjobb magyart az argentin Olezza, a görög Mitakisz, a horvát Vujasinovic és a két hete junior világbajnok finn Oskari Muhonen üldözi a listán. A mezőny kőkemény. A világranglista első tíz versenyzője közül csak négyen vannak benn az első tízben. Az első nap után vezető horvát Nenad Bugarin 27. az összetett sorrendben…

Túl vagyunk az Opel Finn Gold Cup felén. Vasárnapig még négy futamra, majd a legjobb tíznek egy dupla pontszámos Éremfutamra kerülhet sor, ha a balatoni szél továbbra is olyan készségesen fúj majd, mint eddig.

Ruják István - Visy László

OFGC media

Hozzászólások