Kerékpár - Megvan az ötödik kvótánk
Megvan az ötödik kvótánk
Fotó: MTI

Megvan az ötödik kvótánk

HosszabbitásHosszabbitás
2016/04/02 08:41

A Laser Radial hajóosztályban Érdi Mária, míg a szörfösöknél Cholnoky Sára kiharcolta az olimpiai részvétel jogát a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs versenyén, Palma de Mallorcán.

A korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi egész héten kimagaslóan teljesített a világbajnoki erősségű mezőnyben, amelyben a pénteki versenynapot követően a hetedik helyen áll, és a kvótával nem rendelkezők közül csak ő jutott a szombati éremfutamba. Pénteken egy futam volt, ebben - a viadal honlapja szerint - a hetedik helyen végzett, és összetettben is ezt a pozíciót foglalja el. A csütörtökihez képest ugyan rontott egyet, de ez is bőven elegendő a kvótaszerzéshez, mert a riói indulásért hajtók közül már senki nem előzheti meg.

Érdi a magyar szövetség közleményében úgy fogalmazott, hogy a felnőtt mezőnyben eddig a legtöbbször lassúnak érezte magát, és ez kötötte le a gondolatait, de most, Palma de Mallorcán összejött minden, ami egy jó eredményhez kellett.

"Egyik futam jött a másik után, és azt vettem észre, hogy bejutottam a legjobb tízbe" - mondta Érdi, aki korábban nem is a riói, hanem a 2020-as tokiói olimpiai kijutást tartotta reális célnak.

"Négy éve vagyok ebben a hajóosztályban, és hihetetlen, hogy sikerült már a riói játékokra kijutnom. Ez volt életem versenye, amelyre jól sikerült a felkészülésem. Andreas Geritzer, az új edzőm sokat segített ezen a versenyen" - tette hozzá az újdonsült olimpiai kvótás.

Amíg Laserben két riói helyet osztanak, addig a szörfösöknél csupán egyet, amelyet Cholnoky az összetettben elért 35. helyével szerzett meg, legnagyobb riválisát, a svéd Fanny Baumannt 16 helyezési ponttal megelőzve.

Ebben a hajóosztályban két futamot bonyolítottak le pénteken, ezekben Cholnoky - aki kedden egy ponttal maradt le a legjobbak közé jutásról, és ezzel a biztos riói kvótáról - az Ezüst csoportban előbb egy, majd két hellyel végzett Baumann mögött, így korábban kiharcolt jelentős előnye alig csökkent. A magyar szörfös összesítésben a 35., az Ezüst csoportban pedig a második helyen végzett.

Utassy Loránd szövetségi kapitány az MTI-nek úgy nyilatkozott, a pénteki nap a taktikai vitorlázásról szólt, arra kellett csak figyelni, nehogy Baumann megelőzze Cholnoky Sárát.

"A svéd rendkívül agresszíven vitorlázott, többször nekiment Sárának, megpróbálta fellökni, kiszorítani őt, utóbb pedig óvást nyújtott be ellene, amit aztán elutasítottak" - mondta, majd úgy összegzett, hogy Cholnoky nagyon fegyelmezett, taktikus versenyzéssel szerezte meg a kvótát, s emlékeztetett rá: ő lesz a negyedik női szörfös, aki magyar színekben olimpián vehet részt. Korábban Gádorfalvi Luca, Győrbíró Lívia és Detre Dia indult nyári játékokon.

Az újabb kvótákkal ötre nőtt a riói magyar indulók száma vitorlázásban, mivel előzőleg Berecz Zsombor (Finndingi) és Gádorfalvi Áron (szörf) is részvételi jogot szerzett, valamint Laser Standardben is van egy magyar kvóta. Ez utóbbit Tomai Balázs harcolta ki, de az eddigi három válogatót Vadnai Benjámin nyerte, így az ő indulása tűnik biztosnak.

Szörfben folytatódik a 2000 óta tartó sorozat, hogy minden olimpián indul magyar férfi és női versenyző is.

A spanyolországi viadalon Berecz az első pénteki futamban hatodik, majd a másodikban 21. lett, ezzel összetettben a nyolcadik, így biztos tagja finndingisek éremfutamának.

Laser Standardben Vadnai Benjámin a 48., Vadnai Jonatán az 55., Tomai Balázs pedig a 60. helyen végzett.

A 47. Trofeo Princesa Sofia versenyen 68 ország több mint 800 hajója indult.

(Forrás: MTI)

 

Hozzászólások