Kerékpár - Megkapták mert...
Megkapták mert...
Fotó: Europress/Getty

Megkapták mert...

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/11 17:43

A történet már önmagában olyan, hogy nem lehet belőle jól kijönni.

Még a szerda esti ítélethozatal előtt mindenki biztos lehetett benne, az UCI döntése erősen támadhatóra sikerül majd.

Ha eltiltják Nibaliékat a nagy körversenyektől (és a rangos egynaposoktól) akkor azok sérülnek a leginkább, akik a legfontosabbak az ügyben: maguk a főszereplők vagyis a versenyzők, és mi. A szurkolók.

Amennyiben az Astana megkapja - mint ahogy meg is kapta - a 2015-ös idényre érvényes World Tour licenszt, minden szépen megy tovább. Ahogy egy olasz szakújságíró fogalmazott: "A kazah csapat kizárása jelzésértékű lehetett volna. Így nem változik semmi, és soha nem is fog".

Hiába az öt pozitív doppingeset, és a padovai ügyészség több mint négy éve tartó egészen döbbenetes eredményeket feltáró nyomozása, Vinokourov csapata "megúszta". Vagy meg kellett úsznia, ez már csak megfogalmazás kérdése.

Vino neve természetesen nem véletlenül került elő. Kisért a múlt. A múlt, akit ebben az esetben Michele Ferrainak hívnak (a doktor jelzőt akár el is hagyhatjuk a neve elől, hisz 2012-ben élete végig eltiltották a hivatásától).

A közismert doppingdoki, aki Lance Armstrong 7 Tour de France győzelmében is vastagon benne volt, és "dolgozott" együtt Alexander Vinokourovval.

A cél változatlan: címvédés a Touron

Ebben még semmi újdonság nincs. Abban viszont igen, hogy a padovai ügyészség - rengeteg telefonbeszélgetés lehallgatására épülő - 550 oldalas jelentése, Vinot mint csapatvezetőt gyanúsítja. Állítólag bizonyítékok vannak arra, hogy 2010 decemberében megkereste Michele Ferrarit és 10-12 versenyzőre szóló "együttműködési megállapodást" írtak alá. A találkozót az orvos fia, Stefano végezte, aki Valentin Iglinskiyt is rendszeresen ellenőrizte, a közelmúltbeli EPO kúrája során.

A padovai ügyészség nyomozása még Danilo Di Luca első 2009-es vallomástételét (illetve Lance Armstrong bukását) követően indult azzal a céllal, hogy teljes egészében felderítse a Ferrari-modellt. A rendszert, amelybe rengeteg kerékpáros, atléta és biatlon versenyző is benne volt.

A rendszer - és itt jön a meglepő rész - nem csak a doppingról szólt.

Ugyanaz a négy, közel 10 éve a testület alkalmazásában álló svájci UCI tag döntött az Astana licensze kapcsán, akik 2012-ben is engedélyezték a Katusha csapatának indulását.

Az első jelentések számlahamisításról, pénzmosásról, fiktív menedzseri szerződésekről, eltitkolt fizetésekről és adócsalásról szólnak (részletek a hétvégén).

Egy nagy kör, melynek csak egy kis szeletét jelentette/jelenti Vino és az Astana. Melynek legjobbja, Vincenzo Nibali egy pillanatig sem izgult, és egy sor erejéig sem volt érintette a nyomozás során. A Tour győztes olasz versenyző neve egyszer sem szerepelt a padovai ügyészség jelentésében.

Az jelen esetben mellékes, hogy a licensz kiadásának feltétele az volt, hogy a kazah csapat (21:44-kor írták ki Twitterre a jó hírt, az UCI 22:37-kor adta ki hivatalos közleményét...) mostantól együttműködik az UCI által felügyelt lausanne-i egyetemmel, és rendelkezésre áll mindenfajta doppingellenőrzés kapcsán.

Egy a lényeg: jövőre is ott lesz a mezőnyben az Astana.

A kérdést már fel sem tesszük: mi lett volna, ha ez a történet nem Nibali, és az egész mezőny egyik legtehetősebb csapatát érinti...

Hozzászólások