Kerékpár - Már úton a Kékszalag
Már úton a Kékszalag
Elindultak a hajók (Fotó: kekszalag.hu)

Már úton a Kékszalag


2014/07/10 10:58

Csütörtökön reggel kilenc órakor elindult Európa legrégebbi tókerülő vitorlás versenye, a 46. alkalommal sorra kerülő Kékszalag Audi Nagydíj. A balatoni vitorlás idény leginkább várt eseményére idén 522 hajó nevezett, köztük az eddigi rekorder, a 2012-ben új pályacsúcsot felállító (10:34,15), Józsa Márton által kormányzott kétárbocos katamarán, a Fifty Fifty is. Idén már teljesen nyílt a mezőny (végleg megszűnik a soktestű hajók kétévenkénti beengedése), így bármilyen hajóval el lehet indulni a versenyen.

Európa leghosszabb távú tókerülő versenyén, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Az idei évtől - az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve - nyílttá vált a viadal, ahol korlátozás nélkül többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.

Évtizedeken keresztül a Nemere II. tartotta a balatoni hajózás alaprekordját (1955-ben a kedvező szelet kihasználva 10:40 alatt értek körbe), amelyet végül csak az 50 láb hosszú, karbonszálas anyagból készült ultramodern Fifty Fifty tudott megdönteni. A hatalmas katamaránok már a szél sebességét meghaladó iramban tudnak haladni, így a Balatonfüredről induló versenyen a legjobb hajók már várhatóan ma este célba is érhetnek. Csúcsdöntésre is van esély, hiszen az első kilométereken a nekik kedvező észak-keleti szélben a katamaránok rögtön az élre törtek. Az idei viadalon újfent (naná!) hajóra szállt a nagy presztízzsel bíró Kékszalag verseny korábbi 11-szeres győztese, Litkey Farkas, aki ezúttal  egy kéttestű hajóval harcol az újabb sikerért. Az evopro-Generali katamarán fedélzetén a kapitányt ezúttal Lovas Zsolt, Nemes Attila, Rick Gergő és Weinhardt Csaba segíti

litkey_farkasAz idei versenyt is - már csak méretéből és erőfölényéből fakadóan is - nyilvánvalóan a 12 többtestű hajó valamelyike fogja megnyerni, ám ezen felül lesz majd egy különdíj (Ugron Gábor díj) az egytestű hajók legjobbjának. Az idei futamon - versenyen kívül - amolyan kuriózumként egy finn dingivel elindult Stadler Csaba is. A 2014-es Kékszalag versenyt a DIGI Sport 1 egész nap élőben közvetíti, de a viadal Facebook oldalán is követhetőek a fontosabb történések.

Hozzászólások