Kerékpár - Lövöldözésbe keveredett a mezőny egy része egy török kerékpárversenyen
Lövöldözésbe keveredett a mezőny egy része egy török kerékpárversenyen
Fotó: radsport-news.com / Robert Müller

Lövöldözésbe keveredett a mezőny egy része egy török kerékpárversenyen

Rév DánielRév Dániel
2019/05/03 10:10

Sokszor szoktunk viccelődni egymás között, és adásban is arról, hogy az Eurosport lassan minden elképzelhető kerékpárversenyt közvetít. És bár ebben nyilván van igazság, amit mi látunk, az a kerékpárversenyek piramisának csak a fölső két-három szintje. Ha körülnézünk lejjebb is, akkor elképesztő történetekre bukkanhatunk.

Csütörtökön kezdődött Törökország délkeleti, Szíriához közeli területein a Tour of Mesopotamia, avagy a Mezopotámiai Körverseny. Az első, közel 180 kilométeres szakasz Mardinból indult, és ugyanoda is ért vissza egy hosszú kör végén. A szakasz útvonala nagyjából 25 kilométer hosszan haladt a török-szír határ mentén, egy főútvonalon. Ezután viszont egy Dara nevű falu felé kanyarodott a mezőny, ahol olyasmi történt, amit egy sokat látott kerékpáros se sűrűn él át.

Robert Müller, a német Veloclub Ratisbona kerékpárosa írta le a Radsport Newson  vezetett naplójában az alábbiakat:

(...) Hirtelen azt hallottam, hogy a csapattársam, Yannick mögöttem kiabálni kezdett. Körülnéztem, és azt láttam, hogy a másik csapattársammal, Christoph-fal együtt a földön feküdtek. 55 km/h-s sebességnél buktak.
Egy kicsit később letértünk a főútról, egy keskenyebb útra, és átmentünk egy kis falun, amin áthaladva érezhető volt némi felfordulás. Amikor elhagytuk a falut, hallottam egy furcsa, hangos és fémes hangot mögöttem. Lucas megkérdezte tőlem, hogy lövést hallott-e, de én azt mondtam, hogy nem. Lassan elkezdtem gondolkodni, hogy a bukott csapattársaim miért nem értek még fel a mezőnyhöz, és amikor két mentő ment el mellettünk szirénázva, nem tudtam, hogy őket viszik-e kórházba. (...)
Éppen zuhanyozni készültem, amikor Yannick, Christoph és a sportigazgatónk, Paul megérkeztek a szállodába, és elképesztő történetet meséltek el.
Amikor összeszedték magukat a buta bukás után, a csapatkocsi mögött haladva próbáltak felérni az én csoportomhoz. Nem sokkal a falu előtt azonban megelőzte őket két sötétített üvegű kisbusz, amely nagy sebességgel haladt. Nem voltak már messze a karavántól, felérhettek volna a mezőnyre.
Amikor beértek a faluba, lövöldözést hallottak, méghozzá elég közelről. Egy kereszteződésben katonák kiabáltak nekik, hogy gyorsan forduljanak vissza. Paul megfordult a kocsival, és amikor megláttak egy nagyjából egy méter magas kőfalat, otthagyták a kocsit az úton, a srácok eldobták a bringáikat, és beugrottak a fal mögé.
A fejüket lehajtva guggoltak ott nagyjából 20 percen keresztül, miközben hol távolabbról, hol félelmetesen közelről hallottak lövéseket eldördülni. Néhány leszakadt kerékpáros csatlakozott hozzájuk, az egyiküknek idegösszeroppanása volt, és elkezdett vérezni az orra is. Amikor a helyzet valamilyen szinten megnyugodott, ellátták a bukásból származó sérüléseiket, beültek a kocsiba, és egy kicsit sem érdekelte őket a verseny.
Visszatekintve, úgy hallottuk, hogy valószínűleg szomszédos falvak közötti viszálykodásról volt szó, amit felnagyított a versenyt biztosító rendőri és katonai jelenlét. Hogy hogyan folytatódik majd a verseny, azt nem tudjuk, azt mondták, hogy csak főutakon megyünk majd, de többen elgondolkodtak azon, hogy hazarepülnek.

A fenti történet - amellett hogy elképesztő drámáról számol be - kerékpáros szempontból is érdekes. Magyarázat lehet arra, hogy az áprilisban lezajlott Török Körverseny miért az ország legbiztonságosabb részeit érintette csak, és arra is, hogy miért csak hat World Tour csapatnál gondolták úgy, hogy részt akarnak venni rajta.

A Mezopotámiai Körverseny első szakaszát egyébként a korábban a Quickstepben és a Movistarban is megfordult, sokáig a CCC-ben tekerő Braniszlav Szamojlov nyerte az ex-UAE-s Anass Ait El Abdia és a holland Adne van Engelen előtt. 

Hozzászólások