Kerékpár - Lovassy lecsúszott a legjobb tízről
Lovassy lecsúszott a legjobb tízről
Fotó: Lovassy Krisztián Facebook

Lovassy lecsúszott a legjobb tízről

HosszabbitásHosszabbitás
2020/11/12 20:23
Lovassy Krisztián a 11. helyet szerezte meg scratch-ben a plovdivi pályakerékpáros Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

A 15 kilométer (60 kör) hosszú számban a helyezéseket az utolsó sprint, valamint a lekörözések száma dönti el. A számban Lovassy Krisztián 2017-ben Berlinben ezüstérmet nyert a kontinensviadalon, és ezúttal húszfős mezőnyben bizonyíthatott. Az aktuális magyar bajnok három kör elteltével rögtön szökéssel próbálkozott, ám a kétfős támadást gyorsan semlegesítette a mezőny.

A 32 éves magyar kerékpáros ezt követően is aktívan tekert és a boly elején helyezkedett, amikor a táv harmadánál a portugál Iúri Leitao megindult, és körelőnyt harcolt ki. A hajrára ismét szétszakadt a mezőny, Lovassy pedig a verseny során először nem tudott bekerülni az élbolyba, így végül 11. helyen zárt. Az aranyérmet a 22 éves Leitao szerezte meg azt követően, hogy szerdán a kieséses versenyben ezüsttel gazdagodott.

Borissza Johanna a kieséses versenyben (elimináció) állt rajthoz, amelyben a mezőny kétkörönként sprintel, a célvonalon utolsóként áthaladó kerékpáros pedig búcsúzik. A 14 fős mezőnyben a magyar kerékpáros esett ki elsőként, a számot Elinor Barker nyerte. A 26 esztendős, olimpiai- és világbajnok brit bringás pályafutása hetedik Eb-elsőségét szerezte meg, ebben a számban pedig az elsőt.

Az üldözéses csapatversenyben a nőknél a britek megvédték címüket, a férfiaknál - a harmadik rajtkísérlet után megvívott párviadalban - komoly fölénnyel diadalmaskodtak az oroszok.

Megkezdődtek a férfi sprinterek vetélkedései, a húsz rajthoz álló közül a kvalifikációban Lovassy Patrik Rómeó 10.088 másodperces idővel a 12., míg Csengői Bálint 10.680 másodperccel a 18. helyen rangsorolt. Előbbi így közvetlenül a nyolcaddöntőbe került, utóbbi viszont párharcra kényszerült a 16 közé jutásért, ebben alulmaradt az ukrán Dmitro Sztovbeckijjel szemben.

A számban magyar bajnok Lovassy Patrik Rómeóra a rutinos Juan Peralta várt a negyeddöntőbe jutásért, és a kétszeres olimpikon spanyol lépett tovább. A szám vetélkedései az elődöntőkkel folytatódnak pénteken, immár magyar résztvevő nélkül.

Omniumban viszont mindkét nemben lesz magyar résztvevő: a négy versenyszámot (scratch, tempóverseny, kieséses verseny, pontverseny) magában foglaló vetélkedésben Borissza Johanna, illetve Lovassy Krisztián indul.

Eredmények (a verseny honlapja alapján):

Férfi scratch:

Európa-bajnok: Iúri Leitao (Portugália)

2. Roman Gladis (Ukrajna)

3. Oliver Wood (Nagy-Britannia)

...11. Lovassy Krisztián

Női kieséses verseny:

Európa-bajnok: Elinor Barker (Nagy-Britannia)

2. Rachele Barbieri (Olaszország)

3. Maria Martins (Portugália)

...14. Borissza Johanna

Női üldözéses csapatverseny:

Európa-bajnok: Nagy-Britannia (Josie Knight, Laura Kenny, Katie Archibald, Neah Evans, Elinor Barker)

2. Olaszország

3. Ukrajna

Férfi üldözéses csapatverseny:

Európa-bajnok: Oroszország (Alekszandr Dubcsenko, Lev Gonov, Nyikita Berszenev, Alekszandr Jevtusenko)

2. Olaszország

3. Svájc

Férfi sprint, a 16 közé jutásért:

Dmitro Sztovbeckij (Ukrajna) - Csengői Bálint: Sztovbeckij jutott tovább

nyolcaddöntő:

Juan Peralta (Spanyolország) - Lovassy Patrik Rómeó: Peralta jutott tovább

MTI

Hozzászólások