Kerékpár - Kwiatkowskiról
Kwiatkowskiról
Fotó: Europress/AFP

Kwiatkowskiról

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/10/13 17:43

"A világbajnokság utáni este, ugyanúgy esett az eső, mint amikor 5 évvel ezelőtti egy téli napon először jártam Spanyolországban. Euzebio Unzué nézett ki, és küldött a Caja Ruralhoz. Szerinte akkor még nem álltam készen a komolyabb feladatokra. Alsasuába költöztem, a Gujardo család fogadott be. Igen, az a Juan Mari, aki a Vuelta hangjaként ismert sokak számára. Unzué úgy tervezte, hogy egy év után elvisz a csapatához,de ez csak terv maradt".

Nehéz kezdés, de remek folytatás. A friss világbajnok Michal Kwiatkowski 21 évesen került a RadioShack-hez, de egy évvel később már az Omegában tekert. Jól döntött a csapatválasztáskor. Már tiszteletbeli belgának számít, a vb-t megelőző napokban például Boonenékkel edzett együtt. Huszonnégy évesen lett világbajnok, az elmúlt 15 évben csak Oscar Freire (1999-ben, 23 évesen és 7 hónaposan) tudott nála fiatalabban aranyat szerezni.

Melyik versenyt szeretted volna mindig is megnyerni?

A világbajnokságot. Ez volt az álmom, és most valóság lett. Innentől kezdve nincs olyan verseny amit nagyon szeretnék. Egyszerűen csak fejlődnöm kell. De mindenben. Szeretem a hosszabb és az egynapos versenyket, nem vagyok rossz az időfutamban. Szóval jöhet bármi. Még a kockaköveket is kedvelem. Egy célom van: legyek egyre jobb versenyző, és közben emberileg ne változzak semmit.

A Touron tavaly 11. voltál, idén picit visszaestél. Többet vártál magadtól?

Fáradtan érkeztem, ennyi az egész. Tanultam az esetből. A programom összeállítására innentől kezdve még jobban odafigyelünk.

Nemrég bemutatták a 2015-ös Girot útvonalát. Tetszik?

A trevisoi időfutam különösen. Az eléggé fekszik nekem. Az olasz körrel van egy speciális kapcsolatom, hisz 2012-ben a Giro volt az első nagy körversenyem. Célba értem, és jobb kerékpáros lettem. Sok mindenre megtanított az a három hét.

Tizenkét győzelemmel zárta a 2014-es idényt

Indulsz jövőre?

Még nem tudom. Október 16-án lesz egy találkozóm a vezetőkkel Brüsszelben, és ott állítjuk össze a programomat.

Milano-Sanremo?

Fantasztikus verseny. Mindig is szerettem. Szeretnék indulni, de oda top formában kell érkezni.

Gyerekként volt példaképed?

Igazából nem. De jól emlékszem Boonen 2005-ös világbajnoki győzelmére. Másnap első dolgom volt, hogy elmenjek a legközelebbi boltba, és megvegyem azt a cipőt amiben tekert. Vicces, most csapattársak vagyunk. Még mindig nehéz elhinni.

Van aki különösen sokat figyel rád a csapaton belül?

Nem nagyon, de sokat beszélgetek mindenkivel. Van mit ellesnem az idősebbekktől.

Hogy kezdtél tekerni?

A három évvel idősebb tesóm Radoslaw megelőzött. Igazából, miatta választottam a sportágat. Azt szerettem volna csinálni, amit ő. Manapság nagyon sokat segít nekem otthon, a kerékpáros iskolánk vezetésében. Százhúsz fiatallal foglalkozunk a Kopernikusz Akadémián. Hogy honnan jött a név? Én Torunból származom, márpedig a híres csillagász Kopernikusz is ott született.

Mennyit jelent az országnak a világbajnoki címed?

Rengeteget. Nálunk lengyeleknél mindig is nagy hagyománya volt az országúti kerékpárnak, de most óriási az őrület. Ez a vb arany, Majka győzelmei, sokat segítenek a fejlődésben. Sőt, egyre nőnek az elvárások velünk szemben.

 

Tudtátok???

Ebben az idényben 565 WT pontot gyűjtöttek a lengyel versenyzők (ötvennel többet, mint tavaly). Pontosabban, három lengyel versenyző: Kwiat 257, Majka 241, Niemec 67 pontot szerzett. 

Hozzászólások