Kerékpár - Háromhetest kéne nyerni
Háromhetest kéne nyerni
Fotó: Europress/Getty

Háromhetest kéne nyerni

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/11/22 11:32

2001, az Once csapat edzőtábora, valahol Cadíz környékén.

Manolo Saiz egy kő kemény edzésnap végén bejelenti, a hotel előtti utolsó emelkedőt még húzza meg mindenki.

Ekkor már közel 180 km volt Jalabert, Beloki, Olano és a többi csapattárs lábában.

Az "öregek" által diktált óriási tempó ellenére, egy fiatal spanyol versenyző könnyedén átvette a ritmusváltásokat, majd a kerékpáron ülve úgy tett mintha rágyújtana egy szivarra. Ezzel jelezve a többieknek, mennyire nyugodt. És persze, mennyire erős. A legenda szerint az edzést követő vacsorán - a társak nevetése közben- Joaquim Rodríguez valóban rá is gyújtott egy szivarra.

Innen a Purito (szivar, szivarocska) becenév.

Amennyiben hozzáállás vagy szimpatikusság alapján osztogatnák a rangos győzelmeket, Joaquim Rodríguez már minimum egy Girot és egy Vueltát nyert volna. Így azonban marad a négy dobogós helyezés (21 részvétel mellett...)

Nem kerülhette el a sorsát, kerékpárosnak "kellett" lennie. Hat évvel idősebb testvére Victor versenyzett, édesapja Manuel pedig a Colchon CR nevű kiscsapat vezetője volt. A papa főállásban taxizott, így egy valamivel pontosan tisztában lehetett: a sporttal távol tudja tartani a fiait az éjszakai élettől.

Barcelonai születésű, ám a kerékpáros karrierje érdekében, elég hamar baszkföldre költözött (volt olyan időszak amikor a tekerés mellet, egy bárban dolgozott kisegítőként). A 2000-es évek elején Manolo Saiz fedezte fel, a legendás spanyol edző adott neki először profi szerződést. Purito harmadik ONCE-s évében már a Párizs-Nizzán és a Vueltán is nyert szakaszt.

Négy évvel ezelőtt igazolt a Katusha csapatához, ahol egyértelműen első számú emberként számoltak vele. A 2006 és 2009 közötti időszakban a Caisse d'Epargne-nál ugyanis nem nagyon volt lehetősége kilépni Alejandro Valverde árnyékából.

Volt spanyol bajnok, nyert két világbajnoki érmet, győzött rangos egynaposokon (FW, Lombardia), háromszor volt az év legjobbja, de a háromhetesekkel nincs szerencséje. Talán a 2012-ben volt legközelebb a végső győzelemhez, de a Giro utolsó milánói időfutamán 31 mp-es előnye ellenére Hesjedal megelőzte (ha lettek volna jóváírások...).

Pár hónappal később a Vueltán meg Contador lepte meg azzal az emlékezetes "láthatatlan", és váratlanul korai támadással.

Rodríguez 2014-es éve számokban: 80 versenynap, 12.981 km, 2 győzelem, 8 dobogó

Jövőre kihagyja a Girot, és a Tour-Vuelta kettősre koncentrál. Mintha ő állította volna össze a francia kör útvonalát, csak 14 kilométernyi egyéni időfutam...

Katalán lévén két kisfiával együtt nagy Barcelona szurkoló és rajong Gaudí munkásságáért, imádja az igényes zenét (kedvence a Depeche Mode), és egy jó krumplis tortillára (tortilla de patatas) soha nem tud nemet mondani. Mint ahogy Al Pacino filmjeire, így nagy kedvencére a Keresztapára sem.

Májusban ünnepli a 36. születésnapját, így sok ideje már nincs.

Háromhetest szeretne nyerni.

 

 

 

 

Hozzászólások