Kerékpár - Három igen, egy nem
Három igen, egy nem
Fotó: Europress/AFP

Három igen, egy nem

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/10/23 19:19

Akinek tetszik: Nibali, Contador, Quintana

Akinek nagyon nem: Chris Froome.

Tegnap végre bemutatták a 2015-ös Tour útvonalát, így most egy egészen július 4-ig tartó találgatássorozat kezdődött. Kinek, mikor és miért lehet jó, a mindössze 14 kilométernyi időfutamot tartalmazó francia kör. Mert ez a verseny a hegyimenőkről fog szólni. Ebben nincs vita.

De, hogy a legjobbak összecsaphassanak az utolsó héten, ahhoz az első pár napot is túl kell élni. Oldalszél a 2. szakaszon, 13,3 kilométer kockakő a negyedik napon, és a Fléche Wallonról ismert Mur de Huy egy szakasszal korábban (ennek pedig Gilbert örül nagyon).

Idén egyszer sem volt szerencsénk megnézni a legjobb párharcokat. Joaquim Rodírguez a Girot, Froome és Contador a Tourt, Quintana pedig a Vueltát adta fel idő előtt.

Kis kék pont-rajt, kis piros pont-cél. (Grafika: Gazzetta)

És akkor a két legfontosabb kérdés: mi lesz azzal a Giro-Tour duplával és ki lesz az idei háromheteseken nyeretlen Sky első számú embere? Ha Froome a Giro mellett, tényleg  a Vueltát választja. A brit versenyző még a Barloword tagjaként elég sokáig él Olaszországban (Lombardiában és Toscanában), így nem lenne teljesen meglepő ha ott lenne a Giro d'Italián.

Nibali még nem mondta ki egyértelműen, de mindkét nagy körön indulni szeretne. A Touron címvédőként, biztosan. Nála a Giro inkább érzelmi kérdés. Idén nem állt rajthoz, 2013-ban nagy fölénnyel nyert. Itt jöhet képbe Vinokourov, akinek azért elég nagy szava lesz a 2015-ös program összeállításakor. Aru szerepéről meg nem is beszéltünk. Egy korábbi interjúban Nibali úgy fogalmazott, szívesen beállna segíteni a fiatal csapattárs mellé.

Időfutamok a Touron 1945 óta:

14 km - 2015

42 km - 2011

52 km - 1967

54 km - 2014

56 km - 2009

Contador ugyancsak komolyan gondolja a duplát. 2011 óta nem nyert sárga trikót, így neki ez lesz a legfontosabb verseny jövőre. Az útvonal elnyerte a tetszését, csak 14 km egyenkénti, és 5 olyan hegyi befutó, ami ideális lehet számára.

Ha valaki, akkor Quintana örülhet igazán ennek a Tournak, hisz a csapatidőfutamon bízhat egy erős Movistarban (az idei Vueltán ők nyerték TTT-t), másrészt a verseny tele van emelkedőkkel. Amennyiben túléli a kockaköves negyedik etapot, bárikre veszélyes lehet. Ráadásul, a nemrég újabb három éves szerződést aláíró Valverde is kész lesz őt segíteni. Nem mellesleg Quintanát nem foglalkoztatja a dupla gondolata. Megteheti, hisz nagyon fiatal. Februárban lesz 25 éves. Vagyis a jövő évi Touron, megint megnyerheti a fehér trikót.

Lassan kezdődik a holtszezon, de lesz témánk bőven.

Nyugalom, már csak 198 nap és kezdődik a Giro...

 

Tour de France (július 4-26.) vs Giro d'Italia (május 9-31.)

A verseny hossza: 3344 - 3481 km

Az időfutamok hossza: 42 - 76.8 km

Az ITT hossza: 14 - 59,2 km

A TTT hossza: 28 - 17,6 km

Hegyi befutók: 5 - 7

A legnehezebb emelkedő: Alpe d'Huez (13 km hosszú, átlagosan 8,1%) - Mortirolo (12,8km, 10,1%)

A legnagyobb meredekségű emelkedő: Mur de Huy (19%) - Mortirolo (18%)

 

 

 

Hozzászólások