Giro - Riis: egy klasszikus és egy nagy kör
Riis: egy klasszikus és egy nagy kör
Fotó: Europress/AFP

Riis: egy klasszikus és egy nagy kör


2014/11/25 14:06

Egyszerre lesz könnyű, és nehéz dolga Bjarne Riisnek, a Tinkoff-Saxo menedzserének, hiszen a mezőny legerősebb keretével dolgozhat jövőre, így viszont az elvárások is hatalmasak a csapatával szemben. Éppen ebből kifolyólag a csapat legnagyobb sztárján, Alberto Contadoron, valamint az új igazoláson, Peter Saganon is hatalmas lesz a teher.

Nyernünk kell egy klasszikust! – tette egyértelművé az elvárásait a szlovák versenyzővel kapcsolatban. – Peternek valamennyi egynaposon lesz esélye, de túlélem, ha nem nyeri meg az összeset.

Contadorral szemben is nagyok az elvárások: „Győznünk kell egy nagy körön. A legjobb persze az lenne, ha a Girón és a Touron is sikerülne.

A dán gárda nemrég tért vissza a Kilimandzsáróról, ahol egy, az újak beilleszkedését elősegítő csapatépítő edzőtáborban vett részt. A jó hangulat után most már a munkán lesz a hangsúly, hogy el lehessen érni a kívánt célokat.

Contador már 2011-ben is próbálkozott hasonló duplával, ám akkor a Touron teljesen elfogyott az ereje. Legutóbb 1998-ban, Marco Pantaninak sikerült, hogy ugyanabban az évben megnyerje az olasz és a francia kört is, de a Tinkoffnál bíznak benne, a spanyolnak jövőre szintén összejön ez a bravúr.

Kellenek neki azok a kihívások, amelyek motiválják – mondta Riis. – Természetesen van benne kockázat, de tetszik az ötlet. Olyan versenyzőkre van szükségünk, akik kellően vagányak.

Miért ne próbálja meg? Ha valaki képes rá, akkor az ő. Ha nem hinne a sikerben, akkor biztosan ellenkezne.

Ami Sagant illeti, még egyik nagy klasszikuson (öt monumentumon) sem sikerült győznie, noha a Milánó-Sanremón és a Flandrián is végzett már a második helyen. Jövőre szeretné felülmúlni Cancellaráékat, ebben lesz segítségére a Tinkoff új sportigazgatója, Sean Yates, aki azután hagyta ott a Sky csapatát, hogy zéró toleranciát hirdetett, hozzátéve, semmi köze a doppinghoz, pusztán személyes indokok vezettek a váltásához 2012-ben.

Senkit sem hívnék a csapathoz, akiben nem tudok megbízni. Egy komoly csapatot irányítok" – fejezte be Riis.

Hozzászólások