Giro d'Italia - Ulissiről
Ulissiről
Fotó: Europress/AFP

Ulissiről

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/06/29 09:28

Emlékeztek még a Collecchio-Savona szakaszra? Cadel Evans tekert rózsaszínben, és egy szökés után Michael Rogers győzött. Menet közben gyönyörű tájon haladt a mezőny, hisz Genova közelében volt a befutó. Egy ilyen etap után produkált „nem negatív” doppingtesztet Diego Ulissi. Pont, amikor egy bukás miatt a Lampre versenyzője, 4.30 hátrányt szedett össze. Pár nap már eltelt az esete nyilvánosságra kerülése óta, jöjjön néhány gondolat az Ulissi-ügyről.

  • Szalbumtamollal bukott le. Az engedélyezett 1000 nanogramm helyett, 1900 nanogrammot találtak a szervezetében. Vagyis majdnem az engedélyezett mennyiség dupláját. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a szer nem teljesítményfokozó. Az olasz válogatott csapatorvosa, Massimo Besnati elmondta: a szalbutamol tartalmú ventolin, légzést segítő gyógyszer, Ulissinek pedig régen lejelentett hörgőproblémái (olaszul: broncospasmo) vannak.
  • A Lampre versenyzője szerda dél körül tudta meg a hírt, és egyből felhívta a válogatott szövetségi kapitányát Davide Cassanit. Az olasz csapat ugyanis Moenában (Trento közelében) edzőtáborozik, és Ulissi is kerettag lett volna. Vagy talán kicsit több is annál. Amilyen formában tekert az elmúlt időszakban, valószínűleg a világbajnokságon is komoly szerepet szántak volna neki.
  • Ameddig nem bizonyosodik be Ulissi ártatlansága, a Lampre felfüggesztette a szerződését, és versenyen sem indulhat. Vagyis, kihagyja a hétvégi olasz bajnokságot, ahol komoly esélye lett volna a győzelemre.
  • Davide Cassani - aki a Giro ideje alatt, a legendás Moreno Argentinhez hasonlította a Lampre versenyzőjét - hisz Ulissi ártatlanságában. A kapitány úgy készül, számolhat a profiként 17 győzelemnél járó 24 éves versenyzővel, a szeptemberi világbajnokságon.

    Két szakaszt nyert az idei Giron, két évet kaphat

  • Ulissi természetesen kérte a B-próba elvégzését, melyet várhatóan már nem egy svájci, hanem római vagy londoni laborban készítenek el. Amennyiben a második teszt sem hoz változást, Diego Ulissi két éves eltiltást kaphat. (Jegyezzük meg, hasonló szerrel bukott le 2008-ban Alessandro Petacchi).
  • Ulissi az idei Giro egyik legnagyobb meglepetése volt, két szakaszt nyert, de nem ért el Triesztig. A kis Diego egyébként hét éves korában kezdett tekerni természetesen az apuka Mauro hatására, aki mountain bike-ban volt olasz bajnok. A Lampre versenyzője hatalmas Juventus szurkoló (a felesége, Arianna Fiorentinás...), a tavalyi Lengyel kör előtt a san marinoi Prestigo cég limitált példányszámú Juvés festésű kerékpárjához is hozzájutott. Cecinai születésű, így ha a foci kerül szóba, a Livorno eredményeit is figyeli. Kiskorában Paolo Bettini volt a példaképe, akivel nem is laknak messze egymástól. Az előző idény végén, 10 nap alatt nyert meg három rangos versenyt, köztük a Milano-Torinót.
  • Ulissi édesapja óriási Maradona szurkoló volt, így a Diego keresztnév sem véletlen. Érdekes, pont a kiváló argentin válogatott játékos, 1994-es világbajnokságon produkált pozitív doppingmintája után húsz évvel jött elő ez a mostani ügy.
  • Santambrogio neve volt a papíron...
Hozzászólások