Giro d'Italia - ITT most már menni kell!
ITT most már menni kell!
Europress/AFP

ITT most már menni kell!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/05/22 10:04

„Cronometro alcolico” vagyis „alkoholos időfutam”. Tipikusan olaszos kifejezés? Abszolút. Pedig a sajtó tényleg csak így nevezi a mai, 42 km hosszú időfutamot. Amely elválaszthatatlan attól a környéktől, amelyen megrendezésre kerül. Barbaresco-Barolo. A borkedvelők pontosan tudják, miről van szó. Az összetett szempontjából olyannyira fontos egyenkéntit, Olaszország talán legfontosabb borvidékén rendezik meg. A Torino közeli Alba városka környékén termesztett nebbiolo szőlőből készülnek – egyesek szerint – a világ legfinomabb vörösborai.

Fontos szakasz jön a rózsaszínű trikóért zajló versenyben

Vörös vagy rózsaszín? Ha Cadel Evans választhatna, nyilván az utóbbira tenne. Az talán nem is kérdés. hogy a BMC versenyzője megtartja-e első helyét. Fontosabb, hogy mekkora előnnyel mehet neki a hétvégének. Amikor jönnek a hegyek. A legendás Marco Pantani kedvenc emelkedői. Túl vagyunk 11 szakaszon, ez most az első igazán fontos nap. Amikor olyan különbségek is kialakulhatnak, amelyek alapjában véve meghatározzák majd a harmadik hetet. Evans 57 mp-el vezet Uran, és 1.45-el Quintana előtt. A BMC kapitánya probléma nélkül (és egy tavalyinál jóval erősebb csapattal) hozta le a Giro első felét. Quintana ugyanezt nem mondhatja el magáról. A bal farizom húzódást már kiheverte, újabban az allergiája (komoly torokfájás mellett elég nehezen vesz az orrán keresztül levegőt) zavarja. Hogy mennyire, nyilván csak ő tudja. Valószínűsíthetően kevésbé, mint Michele Scarponit a saját sérülése. A korábbi Giro győztes olasz versenyző, épp a mai etap után dönti el, mikor utazik haza. Fabio Arunak (vagyis az Astana új első számú emberének) nyilván szüksége lenne rá. Egy ilyen utolsó hét előtt.

A Giro első egyéni időfutama vár csütörtökön a mezőnyre

Az La Gazzetta dello Sport szerint a mai időfutamon, Evans akár 3 mp-et is adhat kilométerenként az ebben a számban túl erős riválisoknak. Urant sokak meglepetésnek tippelik. Az olaszok szakírók véleménye alapján nem kizárt, hogy 1.30-ra nő a hátránya. Egy biztos, nem a mai etap a legalkalmasabb arra, hogy Quintana elkezdje csökkenteni a hátrányát.

Szőlő, bor, gyönyörű piemonti táj, és az első igazán fontos szakasz. ITT most már tényleg menni kell!

Hozzászólások