Kerékpár - Fontos kérdések
Fontos kérdések

Fontos kérdések

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/11/27 08:43

Itt a holtidény, van idő körüljárni néhány érdekesebb kérdést.

A 11 csapat által létrehozott Velon mozgalom kapcsán egy kicsit mi is elgondolkoztunk. Mennyire reális az országúti kerépárban a fizetési sapka bevezetése? Jót tesz a mezőnynek, ha van egy Oleg Tinkov, aki hatalmas vagyonának köszönhetően bárkit meg tud venni, és sztárcsapatot épít? Miközben az Euskatel, illetve félig meddig a Cannondale (ex Liquigas) is megszűnt, és alig van már olasz ill. spanyol csapat a mezőnyben. Normális az, hogy a labdarúgással ellentétben egy Tour de France tv-s bevételeiből nem részesülnek a csapatok?

Íme, a négy kérdésünk:

1, Ami a labdarúgásban megszokott, az országúti kerékpárban abszolút nem. A csapatok egy nagy körverseny után nem részesülnek a tv-s jogdíjakból. Ez szerinted normális?

2, Mi történne, ha egy héttel a Tour de France kezdete előtt Contador, Nibali, Froome és Quintana csapata kijelentené, ameddig nem történik megállapodás a tv-s pénzeket illetően, mi nem állunk rajthoz?

3, Manapság egy World Tour csapat bevételének 95%-a a szponzoroktól érkezik. Mi erről a véleményed?

4, Lenne értelme bevezetni a kerékpársportban a fizetési sapkát?

Székely Dávid (az Eurosport kommentátora)

1. Nem feltétlenül normális, de érthető. Amíg a futballcsapatok bevételének jelentős részét a jegyárak adják ki, a szervezők nem szednek pénzt a versenyeknél, így a fennmaradáshoz kell ez az összeg.

2. Semmi. A Tour de France erősebb bármelyik csapatnál. Korábban is volt már Fuentes botrány, a Tour mégis ment tovább. De ezt úgysem merik megcsinálni. Esetleg Tinkov :-).

3, A sportág jellegéből fakadóan ez így természetes.

4. Szerintem nem. Minimum összeg már most is van, maximumot meg nem hoznék létre, ha egy szponzor sok pénzt akar fizetni egy bringásnak, az fizessen sok pénzt neki.

A Giro belfasti rajtja nagy siker volt

Lantos András (az Eurosport kommentátora)

1. Egyáltalán nem tartom normálisnak ezt a helyzetet, mivel a csapatok, és rajtuk keresztül a versenyzők csinálják a műsort, a szövetség és a szervezők „csak” a keretet biztosítják hozzá. Érdemes megnézni, a Forma-1-ben hova vezetett a kereskedelmi bevételek igazságtalan elosztás: két csapat megszűnt, további 3-4 pedig komoly bajban van.

2. Ehhez nagyon magas szintű összefogás kéne a csapatok között, és mivel riválisokról van szó, nehéz elképzelni. Érzésem szerint az a baj, hogy a nagy csapatoknak legalább annyira szüksége van a Tourra és a többi jelentős versenyre, mint visszafele, és ez az egymásra utaltság némi patthelyzetet okoz. Nagyon nehéz helyzetbe kéne kerülnie az említett versenyzők csapatainak, hogy egy ilyen drasztikus döntést meghozzanak

3. Ez valahol jó, hiszen elméletileg piaci alapon működik a sport. Viszont van egy negatív oldala is: a bizonytalanság. Én személy szerint imádom a CicloMercatót, mégis néha nagyon nem várom a szezon végét, mert folyton izgulni kell, hogy a megkedvelt csapatok közül vajon melyiknek lesznek anyagi problémái. Elég kevés az olyan elkötelezett szponzor, mint a belga Lotto vagy a Lampre, a legtöbb támogató jön, reklámoz, és ha elérte a kellő megjelenést, tovább áll. Stabilabbá tenné a csapatok működését, ha lennének fix, évekre előre tervezhető bevételek

4. Szerintem minden profi sportban lenne értelme bevezetni, nem véletlen, hogy Amerikában – ha jól tudom – az összes nagy bajnokságban alkalmazzák. A profizmus egyrészt jó a sportnak, hiszen előre viszi és növeli a színvonalat, de nem árt kordában tartani, mert már régen kiderült, hogy az önszabályozó piac csak egy „burzsóá” álomkép.

Németh Szabolcs (korábbi válogatott kerékpáros, a Németh kerékpár tulajdonosa)

1. Ha csak minimálisan is (1-2%) de részesülhetnének, hiszen a showt ŐK biztosítják. Talán ebből a pénzből juthatna több az utánpótlás fejlesztésére.

2. Nem hiszem, hogy megtennék, mert túl sok a jelentkező a szabadkártyákra és az összetett győzelemre. Viszont a nagy ászok nélkül kevesebb lenne a néző, és ez a tv-nek sem lenne jó. Erről mindenképpen meg kellene egyezni.

3. Ez elég nagy terhet tesz a szponzorok vállára. Ha csak minimális is a tv jogokból, de biztos segítene. És akkor több támogató jelentkezne a csapatoknál, ha nem mindent nekik kellene fizetni.

4. Szívem szerint azt mondanám, hogy nem, mert ezek a srácok amit végig csinálnak 9-10 éves koruk óta, az brutális és minden pénzt megér. De ezzel a szponzorokat hozza nehéz helyzetbe. A kisebb költségvetésű csapatok nem tudnak nagy ászokat megvenni, ezáltal nem fognak nagy versenyeket nyerni. Ez előbb-utóbb a szponzor kiszállásához vezet. Lásd Lampre-Merida: megveszi a taiwani versenyzőt, mert nem kerül annyiba, de kérdés milyen eredményeket fognak produkálni.

...a Tour londoni szakasza még nagyobb

Bodnár Gergő (az Eurosport kommentátora)

1. Nem. Szerintem vicc, hogy itt tartunk/tartanak 2014-ben. És eddig csak Tinkov akadt ki...Most, amikor alig maradt olasz és spanyol csapat, nagyon komoly segítséget jelentene a tv-s pénz. A focicsapatok mindegyike erre építi az éves költségvetése egy részét. Ezért is fontos mondjuk a kicsiknek, hogy bejussanak mondjuk a BL csoportkörébe.

2. Akkor lenne előrelépés. Bár ilyen összefogásra kevés az esély, nem lennének rossz tárgyalási pozícióban a csapatok. Lehet, hogy a TdF vezetői ragaszkodnak a hagyományokhoz, de 3-4 sztár hiányát (szerintem) nem bírná el a verseny. Más kérdés, hogy a „nagyok” megkockáztatnák-e, hogy tényleg hiányozzanak. Hisz a Tour az mégiscsak Tour, és egész idényben arra készülsz.

3. Kevés, megdöbbentően kevés. Pont a tv-s pénzek hiányoznak a legjobban, mivel itt jegybevétel, mint olyan, nem létezik. Az viszont érdekes folyamat, hogy egyre több kerékpárgyártó (Cannondale, Trek, Giant, BMC…) rendelkezik saját csapattal.

4. Egy WT minimum már most is létezik, ami jó. A fizetések emelkednek, de még nincsenek megdöbbentően nagy összegek. Mostanság 3-4 versenyző keres 3,5-4 millió euró körüli összeget. Bár, ha Sagan példáját nézzük, a magas fizetési igénye miatt maximum 1-2 csapat jöhetett szóba vele kapcsolatban. Kerékpárban azért nehezebb sztárcsapatot építeni mint a fociban, ennek ellenére idővel lenne értelme.

Hozzászólások