Kerékpár - Ezt az Astana sem hagyja ki!
Ezt az Astana sem hagyja ki!
Fotó: Europress/AFP

Ezt az Astana sem hagyja ki!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/10/04 13:17

Kezdjük a lényeggel: az Astana ott lesz vasárnap a Lombard körversenyen. Maxim Iglinskiy pozitív doppingügye ellenére.

A 2012-es Liége-Bastogne-Liége győztese - a testvéréhez Valentinhez hasonlóan - EPO-val bukott meg. Még egy augusztus elején adott mintája lett pozitív. A hírt október 2-án jelentették be, a szabályok szerint a versenyzőknek ilyen esetben 8 napjuk van kérni a B próbát. Iglinskiy azonban kivár, és jó eséllyel csak a következő hét elején jelenti be, hogy a csapata tudta nélkül nyúlt tiltott teljesítményfokozókhoz. Vagyis, a tesóhoz hasonlóan igent mond a 4 éves eltiltásra, és elismeri a felelősségét. Ezzel megmenti az Astantát.

A kazah együttes ugyanis tagja a Hiteles Kerékpársportért Mozgalomnak (MPCC), így az újabb doppingügye miatt, ki kellene hagynia a következő World Tour versenyt. Iglinskiy "időhúzásának" köszönhetően, úgy tűnik ez a Pekingi kör lesz.

Fabio Aru vasárnap ott lehet a rajtnál. Vagyis, tegnap Tiralongo és Landa társaságában nem véletlenül járta be az utolsó, Bergamo előtti 12%-os macskaköves emelkedőt. Ami a verseny egyik kulcsfontosságú része lesz.

A 108. Lombard körverseny útvonala. A kis képen, az utolsó 5 km látható. (Grafika: Gazzetta)

Sajtóinformációk szerint az Astana vezetői kifejezetten kérték Iglinskiyt, hogy csak a jövő hét elején szólaljon meg. Jelen esetben mindegy, hogy beismeri a doppingolás tényét, vagy igényt tart a B próba elvégzésére. A kazah csapat időt nyert, és mindkét hétvégi versenyén ott lehet. A Lombard kör mellett, a vasárnapi Tour of Almaty is nagyon fontos Vinokurovéknak. Utóbbi annyira, hogy ott indul Vincenzo Nibali. Pontosabban, ott kell indulnia.

Nagyon úgy tűnik, Michele Scarponi kihagyja az év utolsó World Tour versenyét. A Pekingi körön ugyanis ő lett volna az Astana első számú embere. Holnap is ott lesz a rajtnál, de nála sokkal jobban fogunk figyelni a nagy spanyol hármasra. Contador, Valverde és Rodríguez (összesen 183 profi győzelem) óriási formában várja a Lombardiát. Ráadásul, még a World Tour összetettért is zajlik a csata. Tinkov úrnak nyilván jól esne, ha az ő versenyzője és az ő csapata zárná első helyen a szezont...

Contador mindössze 14 ponttal vezet Valverde előtt.

Vasárnap 14.30-tól Lombard körverseny. Ne hagyjátok ki. Az Astana sem fogja...

 

Vendégünk lesz Szeghalmi Bálint!

A Tour de France 15. szakaszához hasonlóan, vasárnap is vendégünk lesz a Lampre korábbi versenyzője Szeghalmi Bálint. Nyugodtan kérdezzetek tőle!

Hozzászólások